Steve Mandanda verdedigt het Franse doel.

De stormwind die na het desastreus verlopen EK 2008 over de Franse ploeg raasde, kostte doelman GrégoryCoupet (Atlético Madrid) zijn basisplaats. Sommige waarnemers hadden verwacht dat MickaëlLandreau (PSG) of SébastienFrey (Fiorentina) hem zouden opvolgen, maar uiteindelijk stond bij het EK-kwalificatieduel in Oostenrijk SteveMandanda (Marseille) tussen de palen.

Yaya, zoals zijn vrienden en kennissen hem noemen, heeft in iets meer dan één jaar tijd een hele weg afgelegd. Vanuit de complete anonimiteit bij tweedeklasser Le Havre maakte de robuuste keeper de overstap naar Olympique Marseille, waar elke zucht duizendvoudig wordt uitvergroot. Maar Mandanda toonde er dat hij bestand is tegen de druk. Hij kreeg van de warmbloedige fans van OM dan ook het veelzeggende koosnaampje Elfenómeno. Mandanda rijgt de ene beresterke prestatie na de andere aan elkaar. In die mate zelfs dat trainer ErikGerets tien dagen geleden na de gevleide zege tegen Sochaux aan voorzitter PapeDiouf verklaarde dat “Mandanda een ambetant ventje is”. De onderliggende boodschap was dat hij zijn doelman nooit iets kan verwijten.

Steve Mandanda is geboren in Congo. Zijn ouders – een elektricien en een bejaardenhelpster – kwamen naar Evreux toen hij twee was. Net als alle kinderen trapte hij in de wijk geregeld een balletje, maar nooit dacht hij eraan profvoetballer te worden. “Toen de leraars op school vroegen wat we later wilden worden, heb ik nooit geantwoord dat ik voetballer wilde zijn.” Als kind was hij vooral fan van de bokssport in het algemeen en MikeTyson in het bijzonder. Bij zijn debuut voor Le Havre speelde hij vrij onopvallend. In die mate zelfs dat de meeste beleidsmensen van Marseille moeilijk konden begrijpen waarom José Anigo zo sterk aandrong om hem als tweede doelman te nemen.

Tot nu toe heeft zijn snelle opgang het hoofd van Mandanda niet op hol doen slaan. Hij geeft bijna geen interviews en verkiest de luwte van Aix-en-Provence boven de drukte van Marseille. Vorige week verklaarde Frey dat hij bereid is naar de nationale ploeg terug te keren als RaymondDomenech geen coach meer is. Maar nu kan het best dat ondanks de nederlaag in Oostenrijk en het feit dat de bondscoach zijn kansen om nog lang aan te blijven met de dag kleiner ziet worden, Mandanda wel eens definitief titularis zou kunnen worden.

Hatem Ben Arfa, de middenvelder van Marseille, die tien dagen geleden forfait gaf voor de competitiewedstrijd tegen Sochaux als gevolg van problemen met de adductoren, moest om dezelfde reden ook afzeggen voor de nationale ploeg. Hij werd in de Franse selectie vervangen door Jimmy Briand van Rennes.

Elie Baup is de nieuwe coach van Nantes. Hij volgt er de op 26 augustus ontslagen Michel Der Zakarian op.

Mahamane Traoré, de aanvallende middenvelder van Nice, liep een spierblessure op in de rechterbil. De Malinese international zal minstens twee weken onbeschikbaar zijn.

De Marokkaanse middenvelder Kamel Chafni en de Macedonische verdediger Robert Popov, beiden Auxerre, zijn respectievelijk twee en zes maanden onbeschikbaar als gevolg van problemen met de kruisbanden van de knie.

Marseille huurt voor één seizoen Tyrone Mears, de Britse verdediger van Derby County (25). Het verhuurt dan weer middenvelder Salim Arrache aan Reims.

Joseph-Désiré Job (30), de aanvaller van Nice die tijdens zijn carrière al voor talloze ploegen speelde, gaat nu in Qatar aan de slag bij Al Kharaitiyat.

Patrick Müller (31, Lyon) werd door Monaco aangetrokken voor twee seizoenen. De middenvelders Chu-Young Park (23, FC Seoel) en Sani Kaita (22, Sparta Rotterdam) tekenden voor drie jaar.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier