Zelden Gert Vande Broek zo kwaad gezien als tijdens de eerste twee sets tegen de Dominicaanse Republiek, de eerste wedstrijd van de final sixteen op het WK in Italië. De coach van de Yellow Tigers, die een patent op nuchtere en heldere analyses heeft, was ongemeen hard voor zijn volleybalmeiden, die de fouten opstapelden en afspraken niet naleefden. Twee sets lang had de bondscoach zich mateloos geërgerd, tijdens time-outs klonk het: “Een bende bange wezels. Zolang jullie de simpele dingen niet goed doen, wordt dit een moeilijk verhaal.” En even later, met de gemaakte afspraken in de hand: “Dit wordt onmogelijk.”

Hij greep in en zag hoe de vervangsters – Hélène Rousseaux, licht geblesseerd aan het toernooi begonnen, en de piepjonge Sarah Cools (17) – mee de wedstrijd bepaalden en alsnog een punt (3-2-verlies) pakten. “Ik had altijd het gevoel dat we konden winnen vandaag. Dat ik nu even ontgoocheld ben, heeft met mijn karakter te maken. Ik wil altijd winnen. Maar binnen een uurtje besef ik misschien dat het toch niet slecht is dat we een puntje haalden. Elk punt in de tweede ronde is een bonus, want wie zegt dat we bij de top drie van onze reeks kunnen eindigen, die dagdroomt”, aldus Vande Broek op TopVolley Belgium.

De tweede ronde bereiken was het hoofddoel op dit WK. Opdracht volbracht voor het nummer 17 op de FIVB-ranking, dat alleen door China (5) van het veld werd geveegd (3-0). Tegen Japan (3) waren er mogelijkheden, Puerto Rico (16), Cuba (21) en Azerbeidzjan (37) werden met 3-0 weggespeeld. De logica gerespecteerd, ook al viel Freya Aelbrecht kort voor het WK uit met een blessure.

Bij de laatste zestien wachtten confrontaties met de Dominicaanse Republiek (10), Italië (4), Duitsland (9) en Kroatië (23), vergelijkbaar met de World League in Tokio, waar de Yellow Tigers geen enkele wedstrijd wonnen. Ook in Bari en Trieste leek zo’n scenario in de maak. Nipt verlies tegen de Dominicaanse Republiek, kansloos tegen Italië en Duitsland, maar op de slotspeeldag 3-1-winst tegen Kroatië. Resultaat: elfde plaats op een WK, veel beter dan verhoopt.

De ploeg stáát er, jonge meisjes staan nu al te trappelen om straks in de voetsporen van deze generatie te treden, maar vooral naast het veld kunnen er nog stappen worden gezet. Japan heeft een technische en medische staf van zestien mensen, de tegenstanders worden door vijf (5) scouters geanalyseerd. Bij de Yellow Tigers moet Kris Vansnick alle data van de WK-wedstrijden, de matchen uit de voorbereiding en World Grand Prix alleen verwerken, waarna assistent Brecht Van Kerckhove en Gert Vande Broek met de speelsters aan de slag gaan. Van Kerckhove, op TopVolley Belgium: “Voor een match tegen Cuba zaten we aan meer dan dertig uur voorbereiding. We vinden het soms raar als we al met ons werk gedaan hebben voor het middernacht is.” De omkadering moet groter en beter. En misschien kan de dagvergoeding van 25 euro voor de speelsters ook eens opgetrokken worden? ?

DOOR CHRIS TETAERT

DOOR CHRIS TETAERT

Elfde plaats op een WK, veel beter dan verhoopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier