Youngsters grijpen de macht

© belga

E lke crisis schept opportuniteiten. Met dat credo begint Anderlecht aan het seizoen van de grote verzoening. Mede door de komst van de charismatische Kompany lijkt het erop dat de supporters het debacle van de vorige campagne vergeten zijn. De comeback van Vince the Prince ging gepaard met tal van ingrijpende wijzigingen in de coulissen en nu moet het zwaartepunt opnieuw op het sportieve liggen.

In doel zal er komend seizoen weinig veranderen. Met de thuiskomst van Roef en de terugkeer op het voorplan van Boeckx zijn er in tegenstelling tot vorig seizoen niet één maar twee keepers die de plek van Didillon willen innemen. De blunder van Didillon in de oefenpot tegen AZ zal wellicht geen impact hebben op de hiërarchie bij de doelmannen.

REVOLUTIONAIRE TACTIEK

Kompany speelde lang niet alles in de voorbereiding, maar hij wordt ontegensprekelijk de patron van een verdediging die helemaal ander in elkaar zit dan vorig seizoen. In de eerste oefenmatchen werd aan de backs gevraagd om naar binnen te knijpen en zo een solide restverdediging op te stellen. Onder andere tegen AZ werd een naar Belgische normen revolutionaire tactiek uitgetest: de rechtsachter moest inschuiven om op het middenveld een overtal te creëren. Op die manier wordt de driehoek met de punt naar achteren een vierkant met twee controlerende middenvelders. De invulling van de namen wordt echter niet eenvoudig. Op rechts geniet Saelemaekers de voorkeur door het uitvallen van Najar. In het centrum zullen Bornauw en Sandler het tegen elkaar opnemen om de plek naast Kompany te claimen. Sanneh en Milic zijn in dat geval niets meer dan back-ups. Op links scoorde Lutonda goede punten bij afwezigheid van Cobbaut.

Youngsters grijpen de macht

Op het middenveld belooft het een lange afvalrace te worden tussen een tiental spelers. Makarenko (geblesseerd) en Trebel (naar B-kern) vielen al af en de vraag is wie de volgende wordt. Kayembe moet zich geen zorgen maken: hij is de beste balrecuperator van de ploeg en moet alleen de concurrentie vrezen van de polyvalente Sandler. Vlap en Nasri zijn de twee aangewezen mannen om het elftal creatieve impulsen te geven. Kums, Sambi Lokonga, Zulj en youngster Dewaele, moeten zich in de ploeg knokken. Vooral Kums moet zich zorgen maken.

Youngsters grijpen de macht

TWEE GEZICHTEN

Doku was een van de revelaties van de voorbereiding en is goed op weg om de blitzkrieg van Verschaeren te kopiëren. Maar wie wordt straks de diepe spits? Dimata zal pas tegen het najaar fit zijn en de voorbije weken konden noch Dauda noch Kiese Thelin noch Santini een basisplaats wettigen. Het tekort aan een echte nummer 9 werd perfect geïllustreerd tegen Ajax: in die match werd Gerkens als valse spits opgesteld.

Youngsters grijpen de macht

Anderlecht toonde in juli twee gezichten. Het zou verbazen mocht Anderlecht zijn zesde plaats van enkele maanden geleden zomaar kunnen omzetten in een 35e titel. Maar als er één man is die het paars-witte volk van het tegendeel kan overtuigen, dan is het Kompany wel.

In/out

IN

Kompany (Manchester City, Eng), Vlap (SC Heerenveen, Ned), Nasri (transfervrij), Sandler (Manchester City, Eng), Sam (transfervrij).

OUT

Appiah (FC Nantes, Fra), Vranjes (AEK Athene, Gre), Moutha-Sebtaoui (F91 Dudelange, Lux, via SC Charleroi), Ganvoula (VfL Bochum, Ger), Obradovic (Legia Warschau, Pol), De Jong (Stellenbosch FC, RSA), Delcroix (RKC, Ned), Nkaka (UD Almería, Esp).

Youngsters grijpen de macht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier