In het artikel over Youri Tielemans (in S/VM van 14 augustus, pagina 18-21) is een quote te vinden van Jean-Jacques André, voorzitter van de Anderlecht Supporter Association. Hij zou zogezegd het merendeel van de Anderlechtfans vertegenwoordigen. Toch zijn er enkele zaken die mij als Anderlechtsupporter storen. En ik ben niet de enige, zoals bijvoorbeeld te merken was op het officiële forum van Anderlecht.

Uiteraard zijn prijzen heel belangrijk voor de supporters. Echte Anderlechtfans kijken volgens mij echter nog meer naar de speelstijl. Sacha Kljestan is een waterdrager, op welke plaats hij ook speelt. Hij is zeker niet populair bij de liefhebbers van het paars-witte voetbal. Hij moet vervangen worden door ons nieuwe paars-witte talent. Niet meteen, maar geleidelijk, zoals Eden Hazard is gebracht bij Lille. Liever één jaar spelen zonder titel met veel jongeren en daardoor veel progressie boeken met het oog op het daaropvolgende seizoen, dan kampioen spelen zoals vorig jaar. Zonder glans, zonder overtuiging en met veel te veel afval in het spel.

Chapeau ook voor Herman Van Holsbeeck. Hij heeft veel terechte kritiek gehad voor spelers die totaal niet passen bij Anderlecht, maar hij heeft zich herpakt. Van Holsbeeck moest enkele spelers laten gaan (Mbokani en Biglia) maar kon ook de non-spelers à la Wasilewski (culticoon door revalidatie en niet door spelpeil), Juhász, Odoi, Marecek, Molins, Armenteros en andere Chavarría’s van de hand doen. Jong talent als Vico, Milivojevic en Mitrovic werden binnengehaald. Dit is de beste transferperiode sinds die van 2006 met Biglia, Hassan, Pareja,…

Ook al zouden we met veel jongeren spelen, dan doen we – met het niveau dat die jongens kunnen halen – sowieso mee voor de titel in de Jupiler Pro League. De Champions League is met geen enkele kern haalbaar voor een Belgische ploeg. Zelfs in een uiterst zwakke poule haalden we vorig jaar nog geen tweede ronde, ook al had Anderlecht recht op meer. Dan liever investeren en proberen een FC Porto in België te worden (jong aankopen en duur verkopen).

Het artikel eindigt met: “Lucas Biglia lijkt er plots een B-acteur bij.” Biglia is de verpersoonlijking van Anderlecht: flair, vista, leiderschap, balbehandeling, tempo regelen,… Hij kon het allemaal. Steekjes oprapen van een Yves Vanderhaeghe, Jan Polák, Guillaume Gillet en Sacha Kljestan, Biglia moest zich altijd dienend opstellen. Zonder gemor, buiten het halfjaarlijks terugkerende transfersyndroom. De escapade in januari was natuurlijk erbarmelijk, maar daarna heeft El Principito laten zien waarom hij, en niemand anders, de enige echte baas was bij Anderlecht. Afgebroken worden door de pers tijdens zijn verblijf, gemist bij zijn vertrek. Ziedaar het verhaal van onze Argentijnse nummer 5.

Misschien was een duo Biglia-Tielemans wel het beste wat België de laatste decennia had gezien…

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Sven Dehauwere, Opwijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier