Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

De reguliere competitie is al bijna voor een vierde gespeeld en de neo-eersteklassers Westerlo (kampioen in tweede) en Royal Mouscron-Péruwelz (winnaar eindronde) staan vrij hoog in het klassement. Vooral laatstgenoemde club maakte al indruk. Wordt RMP dit seizoen de grote verrassing in play-off 1, de ploeg die in de media vooraf als de grootste degradatiekandidaat werd neergezet?

Nordin Jbari, voetbalconsultant voor Belgacom TV en RTBF, verwacht het niet. “Neen, helemaal niet”, zegt de gewezen aanvaller van onder meer Anderlecht, AA Gent, Club Brugge en Troyes. “Ten eerste: om play-off 1 te spelen moet je boven twee ploegen van het rijtje Anderlecht, Club Brugge, Standard, Genk, Lokeren, Gent en Zulte Waregem eindigen. Ik bedoel: het is moeilijk om in de top zes te geraken. Dat ondervond Kortrijk de voorbije seizoenen. Bravo voor het seizoenbegin en het voetbal dat Mouscron-Péruwelz speelde, maar kunnen ze de kwaliteit en de constante op lange termijn aanhouden? Ik denk dat de topclubs daar beter voor gewapend zijn.”

Hij benadrukt het belang van de snelle spitsen van RMP. “Het voetbal is een beetje gebaseerd op de Franse school: technisch goed, bal laten circuleren, snelheid. De goesting om in eerste te spelen is groot, het jeugdig enthousiasme is belangrijk, maar vooral de snelheid van de aanvallers is bepalend. Snelle aanvallers doen veel pijn in de Belgische competitie, omdat veel verdedigers traag zijn en niet slim genoeg in het kiezen van positie. De ploeg verrast, liet al mooie dingen zien, maar als je mij vraagt of ze play-off 1 zal spelen, dan zeg ik neen.”

Sterke organisatie, sober spel

Analist Andy De Smet, die voor Everton de Belgische competitie doorlicht, sluit play-off 1 niet uit voor RMP. “Omdat ze een heel sterke organisatie kunnen neerzetten”, stelt hij vast. “Het is opmerkelijk dat ze zelden uit verband worden gespeeld. Hun spel is sober en heel collectief. Een pluspunt is zeker dat de centrale as van vorig seizoen werd behouden. Kevin Vandendriessche heeft de perceptie tegen, omdat hij morfologisch qua wendbaarheid en loopsnelheid nogal zwaar oogt, maar hij is een heel belangrijke schakel en kan op elke positie in de lengteas spelen. Julian Michel is een talent met een zeer goeie linkervoet. Hij staat nu lager, als controlerende middenvelder, en haalt daar een constant niveau Achterin is Benjamin Delacourt belangrijk. Ook hij is niet snel en wendbaar, maar zijn positiespel is heel goed. Dat geldt eveneens voor Pieterjan Monteyne. De niet zo grote loopsnelheid van de verdedigers is een minpunt, maar als ze in de organisatie staan, zijn ze moeilijk te ontwrichten. Ook de sturing van Delacourt en Vandendriessche is daarin cruciaal. De ervaring in België is dat een kleedkamer van hoofdzakelijk Fransen niet gemakkelijk in het gareel te houden is, maar misschien lukt dat met een Franse coach wel.”

“Als Moeskroen op die manier voortdoet, is het zeker een kandidaat voor play-off 1”, concludeert De Smet. “Ze zullen wel een terugval kennen, denk ik, maar hoe zwaar die zal zijn, is moeilijk in te schatten. In de flow lukt alles net iets beter. Tot nu toe deden ze het bijna altijd met dezelfde elf. De kern lijkt niet al te ruim en er zitten veel jonge spelers bij. Het zou mij verwonderen mocht Abdoulay Diaby, die uit de B-kern van Sedan komt, heel het seizoen boven aan de topschutterslijst meedoen. Of een ploeg in organisatie als RMP in de top zes zal eindigen, zal afhangen van de sterkte van de tegenstand. Dat er meer dan één van de play-off 1-kandidaten aan het sukkelen is om een constante te halen, opent perspectieven voor een verrassing.”

Snel en balvast voorin

Lorenzo Staelens is ex-trainer van Moeskroen. Als coach van Cercle Brugge verloor hij er op speeldag 6 met 4-0. “Ze zitten in de flow, spelen bevrijd, gaan er honderd procent voor, maar ze beschikken ook over kwaliteit”, zegt hij. “Hun snelheid en balvastheid voorin zijn een belangrijk wapen. Dan kun je dominant en met veel druk naar voren spelen. Ze creëren veel kansen en kunnen die ook omzetten in doelpunten. Dan mag je achterin ook af en toe iets weggeven. Naast de kwaliteit van hun spitsen is er op het middenveld ook nog Vandendriessche: iemand met een groot infiltratievermogen die ook zijn verdedigend werk doet. Voor mij is Mouscron-Péruwelz nooit een degradatiekandidaat geweest. In de eindronde van 2013 zijn ze bij ons komen winnen en was het duidelijk dat er meer in die ploeg zat. Misschien wisselden ze toen iets te veel. Spelers die in Frankrijk zijn opgeleid, zijn doorgaans goed opgeleid. Zij die niet bij Lille zijn opgeleid, zijn gerekruteerd door de scouting van Lille. Dat ze in Moeskroen begeleid worden door een Franse coach is misschien ook wel belangrijk. Dan kan het klikken. Hoe sterk de bank is en hoe ze zullen reageren na twee opeenvolgende nederlagen moet nog blijken. Maar ploegen met een offensieve weelde, zoals ook Oostende die heeft, maken elke wedstrijd kans om te winnen, kunnen verrassen en play-off 1 halen.”

Moderne coach

Voor Vincent Provoost is RMP een grote kandidaat om play-off 1 te halen. De middenvelder van Roeselare speelde de voorbije drie seizoen op Le Canonnier en was er viceaanvoerder. Hij kent de interne keuken. “Als ze tegen de jaarwisseling nog in strijd zijn voor een play-off 1-plaats, dan zal Lille er nog kwaliteit bij halen”, zegt hij. “Maar mispak je niet aan de bank: daar zit ook nog kwaliteit, hoor.”

Hij is allesbehalve verrast door het succes van RMP. “Jongens als Diaby en Badri zijn doorgegroeid. Tweede klasse was gevechtsvoetbal, in eerste is er meer ruimte en daar komen zij volledig tot hun recht. Achterin is Delacourt de rots in de branding en op het middenveld is Vandendriessche het hart van het team. Op de flank kwam er met Monteyne ervaring bij en met Langil snelheid. De ploeg is uitgebalanceerd en beschikt over spelers om snel om te schakelen. Dat is een groot wapen. Bovendien is Rachid Chihab een moderne coach die er 24 uur op 24 mee bezig is. Hij is realistisch en weet hoe hij de groep moet benaderen en de ploeg moet zetten. Als het eens minder gaat, zal hij niet panikeren, maar de jongens blijven stimuleren. De pressing zal fysiek misschien niet heel het seizoen vol te houden zijn, maar voor de rest is alles aanwezig. De voorzieningen in het oefencentrum in Rijsel zijn Europese top. Neen, ik zal helemaal niet verrast zijn als Mouscroun-Péruwelz play-off 1 haalt.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Ploegen met zo’n offensieve weelde maken elke wedstrijd kans om te winnen en kunnen verrassen.” Lorenzo Staelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier