“Eigenlijk ben ik iemand die de traditionele Belgische sporten via de tv toch van dichtbij volgt”, stelt Kevin Rans, die eind juli op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder met 5,70m zijn Belgisch record in het polsstokspringen evenaarde. “Ik liet me dit jaar, onder andere door de passage in België, een tijdje meeslepen door de magie van de Ronde van Frankrijk. Maar na een tijdje was de fun er volledig af, zeker toen al die dopingschandalen aan de oppervlakte kwamen met Alexandre Vinokourov, Christian Moreni en de onduidelijkheid rond het opstappen van geletruidrager Michael Rasmussen. Ik blijf de koers op zich wel interessant vinden, maar was ontgoocheld in bepaalde atleten. Gelukkig ben ik een vurige supporter van Cadel Evans, die clean rijdt en voorlopig nog altijd van niks wordt verdacht. (grijnst) Als nu ook nog blijkt dat Alberto Contador niet zuiver op de graat is en nog uit de uitslag wordt geschrapt, dan is het helemaal feest. Maar weet je, als je de grootste sportwedstrijd ter wereld wint, ben je altijd een verdachte. Je staat in het middelpunt van de belangstelling, hé.”

Als Rans, die zondag zijn 25ste verjaardag viert, zelf niet aan een grote meeting moet deelnemen, probeert hij toch beelden mee te pikken via tv. “Er wordt gewoon veel te weinig atletiek getoond. Alleen de Golden Leaguewedstrijden en de Memorial Van Damme”, beweert de polsstokspringer. “Jammer, want de sprintnummers en ook mijn onderdeel zijn heel spectaculair. Het blijft een schone sport. Ik ben zodanig geboeid dat ik met de pc aan mijn zijde alle disciplines online opvolg. Heel stresserend, maar wel plezant. Ik kan er wel inkomen dat de lange afstanden minder aanspreken.”

Wanneer hij in Italië vertoeft op stage durft Rans wel eens naar voetbal kijken. “In groep, met een aantal andere atleten. Dat bevordert de sfeer. AS Roma en AC Milan springen er dan wel eens uit bij de uitzendingen, maar een echte voorkeur heb ik niet.”

Nu hij sinds kort over een abonnement op Telenet Digital beschikt, durft Rans wel eens weg te zappen naar The Extreme Sports Channel, waarbij een aantal avontuurlijke sporten worden getoond. “Dat spreekt me wel aan”, zegt hij. “Ik doe zelf ook wat aan kitesurfen en kijk ook wel graag naar golfsurfen. De kick van de snelheid, het blijft iets jongensachtig. Je hebt daar bijvoorbeeld ook bmx-wedstrijden of gevaarlijke downhillafdalingen met de mountainbike. Super gewoon. Dan gutst de adrenaline door je lijf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier