Haast ontroerend is het om al degenen die het zo goed menen met de wielersport te horen praten over de noodzaak om deze sport van alle uitwassen te bevrijden, over harde maatregelen in de strijd tegen doping, over ethische codes en een nieuwe moraal. Het duurt allemaal net zo lang tot er een toprenner van de eigen ploeg in opspraak komt. De slappe manier waarop Quick Step reageerde op het cocaïnegebruik van Tom Boonen toont dat er uit het verleden helemaal niets is geleerd. Tijdens een ontluisterende persconferentie bestond manager Patrick Lefevere het zelfs om te zeggen dat hij het proces van Tom Boonen niet wilde maken omdat dit in de media al was gebeurd. Later voegde hij eraan toe dat er door de affaire-Boonen ongetwijfeld veel kranten zijn verkocht.

Alle middelen zijn goed om de eigen fouten toe te dekken. In dat soort omstandigheden is de pers – die deze affaire opvallend mild becommentarieerde – de favoriete boosdoener. Er wordt meer nagedacht over eventuele perslekken dan over de essentie van deze pijnlijke zaak: dat Tom Boonen de geloofwaardigheid van de wielersport een nieuwe deuk bezorgde en faalde in zijn voorbeeldfunctie. Dat veeg je niet onder tafel met de mededeling dat iedereen al eens fouten maakt. Dat zelfs Patrick Lefevere, toch een man met niveau, zich in allerhande bochten gaat wringen, is bedenkelijk. Je vraagt je af of Lefevere nooit moe wordt van zichzelf.

Natuurlijk kadert het cocaïnegebruik van Tom Boonen in de privésfeer en moet je het ook in dat perspectief plaatsen. Voor de ploeg was het een dankbare vluchtweg om deze affaire af te zwakken. Een zelf opgelegde schorsing of op zijn minst een boete zou van veel meer body getuigd hebben, zelfs tegen een renner die de ploeg al zoveel mooie momenten bezorgde. Dat durfde niemand aan. Gemakkelijker was het ongetwijfeld geweest met een renner uit de tweede rij. Terwijl in het streven naar een cleane wielersport een uniforme manier van denken en handelen de enige regel is.

Er is al langer iets mis met Tom Boonen, zoals ook blijkt uit de scherpe uitspraken van een aantal van zijn ploegmaats. Dat Boonen bijna koketteerde met het gegeven dat hij zijn rijbewijs (een eerste keer) was kwijtgeraakt en lachend zei dat Patrick Lefevere nu zijn chauffeur is, getuigt van weinig volwassenheid. Dat je vervolgens tegen 180 kilometer per uur als een gevaar voor anderen onder invloed de ring van Mol afraast, een paar weken na het dodelijke ongeval van François Sterchele, is niet normaal. Soms krijg je de indruk dat topsporters iets zelfdestructiefs in zich hebben. Het zijn bij momenten irrationele wezens die op alle mogelijke gebieden flirten met het extreme zonder dat zelf te beseffen.

Van kampioenen mag worden verwacht dat ze met druk kunnen omgaan. In een interview dat in onze, sinds woensdag in de winkel liggende, Tourgids verschijnt – het laatste gesprek voor de affaire die losbarstte op de dag dat deze special redactioneel werd afgesloten en de voorpagina net was gedrukt -, vertelt Boonen hoe zwaar die pressie en verwachtingen op hem wegen. Dat soort uitspraken deed hij de afgelopen twee jaar wel meer. Het leek een alarmkreet die kennelijk niemand onderkende.

Het is niet duidelijk of die wurgende stress Boonen naar cocaïne deed grijpen, als een soort middel om de realiteit te ontvluchten. In het licht van zijn prestaties lijkt het onwaarschijnlijk dat Boonen aan cocaïne verslaafd is. Specialisten weten niettemin dat zelfs incidentele gebruikers van deze partydrug het niet gemakkelijk hebben om af te kicken. Wat dat betreft, staat Boonen voor de moeilijkste periode in zijn wielercarrière. Vooral ook omdat de intense druk waaronder hij gebukt leek te gaan pas nu immense proporties zal aannemen.

Meer dan ooit is Tom Boonen nu een stuk opgejaagd wild. Het zal er voor hem vooral op aan komen houvasten te vinden. En begeleiding in de ploeg. Dat sportdirecteur Wilfried Peeters riep dat hij zijn bed toch niet naast dat van Boonen kan plaatsen, toont dat er door sommigen daarover wel heel bekrompen wordt gedacht. S

door Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier