Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Is Emilio Ferrera tevreden over de eerste competitiemaand van Club Brugge ? Ja. Maar er zijn nuances. Indrukken uit het Brugse kamp waar referenties naar een mooie periode uit de schilderkunst uit den boze zijn.

We vallen maar meteen met de deur in huis. Was hij verrast dat zijn broer Manu door Standard gebeld werd ? Emilio Ferrera : “Neen, want ik was op de hoogte ( grijnst). Ze hebben mij immers eerst gebeld om zijn telefoonnummer te krijgen.”

Welkom in de wereld van het profvoetbal, zeg je dan. De hele staf aan de deur na amper vier competitiewedstrijden. Emilio : “Inderdaad. Er zijn altijd excuses, hé. Ik heb hier geen processen te maken, van niemand, maar ik denk dat er in de verslaggeving rond zo’n ontslag ook wel een zeker standpunt wordt ingenomen dat varieert van geval tot geval. Toen ik bij Brussels werd ontslagen, heeft men nooit gezocht naar de echte redenen, heeft men zich niet afgevraagd wat de rol van anderen daarin was, of het misschien niet aan de transfers lag die onvoldoende waren. Bij elk ontslag bepaalt de pers hoe het verhaal vertaald wordt. Zeg dus niet alleen welkom in de wereld van het profvoetbal, maar ook welkom in de wereld van de media. Spelers, clubs en trainers leggen zichzelf genoeg druk op, de pers moet er geen schepje bovenop doen. Ik vraag me af wat voor zin het heeft, het altijd maar weer zwarter voor te stellen, alles te bekritiseren. We weten zelf goed genoeg of het goed is of niet. Echte voetbalspecialisten zullen jullie toch nooit worden ! Ga dan niet indrukken weergeven. Ik denk, ik meen … “

Impressionisme. Is Claude Monet zijn favoriete schilder ? Hij lacht. “Alle schilders in die periode hadden iets moois over zich !”

Zijn mening over het Brugge van nu ? Emilio Ferrera : “De eerste conclusie van dit seizoen is dat we beter zijn in het spel en beter in de organisatie. Er was alleen een kwak in Roeselare en die sleuren we nog altijd mee. In de statistieken, in de media … De 5-0 tegen Gent is snel vergeten … Die andere nederlaag, op Anderlecht, verdienden we niet. De spelers kregen daar in mijn ogen onvoldoende erkenning voor. We speelden buitenshuis, hadden meer kansen dan zij, meer controle over het spel, dat betekent dat het goed zit. Neen, ik vind echt dat we qua spel op de goeie weg zijn.”

Spektakel

Het eigen publiek vond nochtans het niveau tegen Beveren minder. Ferrera : “Beveren speelde, zoals Anderlecht, heel defensief. Anderlecht speelde tegen ons met vijf achterin en hield ook Biglia en Vanderhaeghe veelal achter de bal. Dat betekent dat men ons vreest. We waren niet spectaculair, maar de ploegen vrezen ons. Als je ziet vanwaar we komen, is dat niet slecht.”

Spectaculair, wat is dat ? Ferrera : “Impressionisme, nog een keer. Als een ploeg veel kansen geeft aan de tegenstander, heeft die ploeg en zijn trainer in feite tijdens de week slecht gewerkt. Zoiets kan de pers van ons toch niet verlangen ? Dat is de interpretatie die ik aan spektakel geef : jullie willen veel kansen zien, maar voor een trainer is dat een catastrofe. Jullie zitten op een berg en wij op een andere. Hoe hoger je de lat legt, hoe minder kansen er komen. En op topniveau wordt de kleinste kans afgemaakt. Dat zag je op het WK : heel weinig kansen, maar als ze er zijn, wordt 70 tot 80 procent omgezet in een doelpunt. Als ik dan de topper analyseer, zeg ik : Anderlecht heeft zijn huiswerk goed gemaakt en wij ook.”

Mooi voor de kenners, jammer voor het publiek. Ferrera : “Ik ben een amateur van origine. Iedereen. Maar er is een verschil tussen het amateurvoetbal van de straat of de parkjes en het profvoetbal. Voor mij is spektakel dat we meer kansen creëren dan de tegenstander. Ik word beloond als het werk dat we tijdens de week doen, zijn vruchten afwerpt. Vergelijk het met een theaterstuk : soms traag, maar daarom is het acteerwerk niet minder mooi. Je kan een speler toch appreciëren zonder dat hij noodzakelijk Ronaldinho moet zijn. Zijn plaatsing, zijn werk zonder bal, zijn bewegingen …”

Zou de speler Emilio Ferrera – die afhaakte bij de jeugd van Anderlecht omdat het er te strikt was, omdat er te weinig fun te beleven was – wel kunnen werken met de trainer Emilio Ferrera ? Hij denkt van niet. Ferrera : “Ik ben misschien de trainer geworden die ik ben, omdat ik als speler niet competitief genoeg ingesteld was. Mocht ik op een dag een jeugdpolitiek moeten organiseren, dan zou ik het aspect park wel sterk beklemtonen, niet de competitie.”

Systeem

Gaëtan Englebert komt uit een dal, Jonathan Blondel ook. Zijn dat persoonlijke voldoeningen ? Ferrera : “Zeker. Englebert was hier veroordeeld, men wist niet meer wat met hem aan te vangen. Idem met Blondel. Naast het collectief heb je ook het individu en als er zich daar eentje ontwikkelt, is dat leuk voor die speler.”

Vaak is zoiets een zaak van uitspelen van voetballers binnen hun mogelijkheden. Van een Englebert vraagt Ferrera geen acties buitenom, over de flank. En Blondel speelt hij centraal uit, niet als linksbuiten of linksachter. Waarom proberen trainers het soms toch anders ? Ferrera : “Omdat er trainers zijn die een systeem hebben en dat willen ontwikkelen. Hier is jaren in een 4-3-3 gespeeld en men dacht dat dit de enige manier van voetballen was. Ik denk dat we dat heel snel omgedraaid hebben. Voor journalisten, toch de mensen die het publiek informeren, is 4-3-3 of 4-4-2 of 4-5-1 tactiek. In mijn ogen is dat geen tactiek. Belangrijk is hoe je ervoor zorgt dat de tegenstander geen en jij wel kansen afdwingt. Dat was ook een van de grote overwinningen, dat we de club en de spelers duidelijk konden maken dat er meer is dan een systeem. Ik vind het wel belangrijk dat je aan een speler dingen vraagt die hij graag doet, dat je hem vraagt om op plaatsen te komen waar hij graag komt. Die logica proberen we te hanteren.”

Blondelinho

In het gesprek laat hij vallen dat Blondel wat hem betreft dit seizoen toont dat hij het niveau van de Champions League haalt. Belast die kwalificatie zo’n jongen niet ? Ferrera geeft toe dat hij het bewust zegt én herhaalt, en dat het goed is dat journalisten het ook doen. “Jullie spelen mijn spel mee, zonder te weten dat ik jullie gebruik. Ik zeg het omdat het de ambitie van de hele groep moet zijn. Naar die Champions League gaan en daar iets presteren. Ik zeg zulke dingen niet om hem voor één match te motiveren. Ik denk dat. Hij heeft enorme mogelijkheden, zijn probleem is dat hij niet Blondelinho heet en Belg is. Was hij Argentijn of Braziliaan, ze hadden er al lang veel meer van gemaakt.”

Misschien, maar anderzijds : zoveel toonde hij die capaciteiten nog niet. Ferrera : “Toen hij zich niet goed gedroeg of niet presteerde, hield men niet op hem daarop te wijzen. Nu het wel goed gaat, doe ik het tegenovergestelde.”

Birger Maertens mat hij dan weer Italiaanse kwaliteiten aan. Ferrera : “Omdat hij die mogelijkheden heeft. Hij is nog jong, maar heeft al ervaring. Hij speelde al in de Champions League, was al kampioen, was een van de meest regelmatige spelers vorig seizoen. Hij moet nu door naar een ander niveau en niet meer tevreden zijn met het feit dat Brugge nu en dan kampioen wordt en af en toe Champions League speelt maar daarin nooit de tweede ronde haalt. Hij moet een ploeg met ambitie sturen. Dat hij geen international is, is tijdelijk. Dat heeft te maken met een coach die het al dan niet in hem ziet. Ik zou hem altijd oproepen als bondscoach, maar een andere coach kan andere ideeën hebben over zijn verdedigers. ( tot de bandrecorder :) Laat dit duidelijk zijn : dit is géén kritiek op die selectie.”

Waarom veranderde Ferrera bewust zo weinig mogelijk aan zijn verdediging ? “Als in een ploeg de verdediging niet werkt, is dat niet enkel de schuld van de spelers. Het is zelfs een van de domeinen waarvoor de trainer zelf sterk verantwoordelijk is. Op het offensieve vlak is dat minder, ik denk niet dat ze daarvoor een trainer veroordelen. Toen ik vorig seizoen de cijfers analyseerde, en ook de vijf matchen die ik coachte, constateerde ik dat we weinig goals slikten en drie keer de nul hielden. Daarom dacht ik dat er misschien andere prioriteiten waren. Ze zijn niet spectaculair, mijn verdedigers, maar doen ook geen dingen die ze niet kunnen. In Brussel heeft mijn duo het uitstekend gedaan, maar ik had er ook geen twijfels over.”

Aanvallend is het nog zoeken, is er geen vast duo. Ferrera : ” Salou speelt goed voor de ploeg, maar is nog niet beslissend. Een aanvaller moet gevaarlijk zijn en dat is Salou niet. Hij voetbalt goed van de middellijn tot de rechthoek, nog niet in de laatste meters. Dit wil ik wel duidelijk maken : Salou willen we tijd gunnen, hij moet niet vandaag presteren of morgen. Een spits heeft altijd wat tijd nodig en in dit geval heeft die jongen ook een steile opgang gemaakt. Hij heeft amper kunnen ademen. Turnhout, Kortrijk, Zulte, nu Brugge.”

Moet Salou in een eerste fase niet vooral de infiltrerende middenvelders in stelling brengen ? Ferrera : “Dat is een beetje de fobie van Brugge. Met Portillo en Balaban hadden we vorig seizoen spitsen die niet noodzakelijk een bal konden bijhouden. Brugge vond het heel belangrijk dat er zo’n spits kwam en dus hadden ze hier al voor mijn komst Salou gescout.”

Deelt hij die visie dan niet ? Ferrera : “Als je geen diepgang hebt én geen speler die een bal bijhoudt, moet een van die twee lacunes worden opgevuld. Dat is hier op deze manier gebeurd. Men heeft me om mijn mening gevraagd en uiteraard sta ik volledig achter de komst van Salou. Maar je ziet dat zaken soms snel veranderen, intussen heeft KevinRoelandts zich als spits gemeld en hij heeft ook kwaliteiten om een bal bij te houden. Daniel Chavez technisch ook.”

Tiens, ging hij Bosko Balaban niet wat efficiënter maken ? Verrast : “Dat is hij toch ? Hij heeft, ook vorig seizoen, al getoond dat hij bepaalde defensieve taken kan uitvoeren én hij scoorde nu al twee keer in vier matchen. Wij zijn tevreden over hem. En zijn karakter … Ik ben hier geen opvoeder, ik ben trainer. Ik heb dus niet de pretentie noch de wens om het karakter van mijn spelers te veranderen. Dat hij moeilijk een plaats op de bank accepteert, vind ik normaal. Met zijn karakter toont hij dat. Een speler moet zich uiten zoals hij is, ik zit er niet mee en het bepaalt ook mijn keuze niet.”

Grosso modo, zegt hij, heeft elke ploeg zijn karakteristieken. Neem het verschil tussen Club en Anderlecht, het verschil tussen twee soorten voetbal. Ferrera : “Anderlecht kan met één of twee spelers voor gevaar zorgen, wij zijn onmogelijk in staat om dat te doen. Als wij gevaarlijk willen zijn, moeten we met veel volk aanvallen. Dat houdt gevaar in, hoe meer spelers je naar voren stuurt, hoe meer ruimte je achterin weggeeft.”

Opmerkelijk : net voor de stage liet hij Günther Vanaudenaerde vertrekken. Een signaal voor de jongeren, vond onder meer Roelandts dat. Ferrera : “Een trainer moet keuzes maken. Eerlijk : de verhalen die achteraf verschenen, dat er her en der gevechtjes zouden zijn geweest, kende ik niet en speelden absoluut geen rol in de keuze. Het was een louter sportieve keuze.”

Zijn flankverdedigers moeten zowel offensief als defensief uit de voeten kunnen. Vandaar het probeersel met Grégory Dufer, een man met een voorzet en een statuut, hij was international toen hij in Brugge aankwam. Omdat de flankmiddenvelders eerder via het centrum moeten aanvallen en dat zijn specialiteit niet is, was een rij achteruit schuiven een mogelijkheid. Ferrera : “Maar uit de tests blijkt dat hij de defensieve kwaliteiten niet heeft en ook nooit zal hebben.”

Individuele kwaliteiten

Is Brugge titelkandidaat ? Ferrera : “Brugge heeft die ambitie. Elke sportman moet die hebben, anders moet je er niet aan beginnen. Ik ben tevreden over de manier waarop het werk tijdens de week wordt vertaald op het veld. ( grijns) Ik heb geen nieuwe spelers meer gevraagd. Het is niet omdat je nu één man toevoegt, dat het plots in mekaar gaat klikken. ( wijst naar het trainingsveld) Daar gebeurt het. Als je daar geen visie hebt, zal het op een veld ook niet lukken.”

Dus drong hij niet aan op de komst van Karel Geraerts. Ferrera : “Elke wedstrijd zit het hier vol, met 25.000 man. Dan vind ik dat zulke spelers het moeten zeggen, al ligt dat misschien moeilijk, maar zeker tonen dat ze willen komen.” Heeft Geraerts dat te weinig gedaan ? Aarzelend : “Misschien onvoldoende. Ik las het toch nergens.”

Vindt hij niet dat de ploeg in vergelijking met Anderlecht over wat weinig individuele kwaliteiten beschikt ? Ferrera verslikt zich : “Begin nu ook niet met impressionisme. Wat wil dat zeggen ? Individuele kwaliteiten … ( lacht) Wij hébben kwaliteiten en de kern werkt heel goed. Heel hard.”

Wat hij bij sommige spelers wél nog mist, is de Brugse spirit, de winnersgeest. Ferrera : “Die kan ik moeilijk overbrengen, dat moet van hen uit komen. Die impulsen waren een paar jaar geleden sterker aanwezig. Brugge bracht toen niet het beste voetbal, het was toch niet het voetbal dat ik speciaal graag zag, maar ze hadden wel die psychologische factor die ze overbrachten op de tegenstander. Een soort morele sterkte. Ik hoop dat het truitje dat op deze spelers ook overbrengt.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier