De tabloïds rekenden af met David Seaman en kregen gehoor bij bondscoach Eriksson.

Een 2-2-gelijkspel tegen Macedonië volstond om van de euforie na de krappe zege bij Slovakije (“Aan deze ploeg hoeft niet veel te veranderen opdat ze over anderhalf jaar in Portugal favoriet is.”) in een dal te belanden. Zo snel gaat het over het Kanaal met de nationale ploeg, negende op de Fifaranking. Favoriete schietschijf was alweer doelman David Seaman (39), die in Southampton (waar ooit de Titanic uitvoer) na tien minuten een hoekschop rechtstreeks binnen liet waaien. Zijn zoveelste blunder, signaleerden de tabloïds, die graag zijn fouten uit het recente verleden aanhaalden. Hij heeft iets met ballen die achter en over hem in doel vallen: denk maar aan de Uefacupfinale of het WK en de trap van Ronaldinho, of recenter nog blunders in de competitie tegen Chelsea en Bolton.

Te veel foutjes om toeval te zijn, vinden de sensatiekranten, die de Arsenalgoalie afbrandden. ‘Sea-sick’ was de ergste titel in een lange rij. Dat in dezelfde match ook Sol Campbell (met 28 de oudste veldspeler, wat de jeugdige weelde tekent) in de fout ging, werd hem vergeven. Net als de domme rode kaart die Alan Smith in de slotseconden pakte voor een fout buiten het veld.

Het was Seaman’s 75ste interland en misschien zijn laatste. Bondscoach Sven Göran Eriksson weigerde direct na de wedstrijd de schuld in de schoenen van zijn doelman te schuiven, maar gaf wel aan dat hij tegen de volgende interland eventuele opvolgers zou volgen. In februari speelt Engeland thuis vriendschappelijk tegen Denemarken of Argentinië. Eriksson : “Seaman is zijn plaats niet kwijt. Hij deed trouwens na rust een mooie redding.” Mooie steunbetuiging van de Zweed, die na het WK inpraatte op Seaman om toch door te gaan.

Eerste opvolger leek David James te zijn, in de oefeninterland tegen Portugal nog titularis. Maar het is tekenend voor de zwakte van de Engelsen dat James niet kon doorbreken bij Aston Villa of Liverpool en nu bij staartploeg West Ham onder de lat staat. Overigens weigerde Seaman in september zijn cap toen hij hoorde dat James zou starten. In Leeds verdrong Paul RobinsonNigel Martyn en misschien is hij wel straks de nummer één. Eriksson : “Leeftijd speelt bij doelmannen minder mee. Zoff was 40 toen hij in ’82 op het WK voor Italië speelde.” Noot : Peter Shilton was 41 toen hij voor het laatst het Engelse doel verdedigde. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier