In Sint-Truiden schrokken ze van het vertrek van Roland Duchâtelet naar Standard en wachten ze op een oplossing.

Vorige week donderdag ten huize Duchâtelet: “Zeg Marieke, ik heb Standard gekocht.” Zo moet het ongeveer gegaan zijn, hoor je. Aan de ontbijttafel. Of in de badkamer, tussen het tanden poetsen door. Marieke Höfte schrok, net zoals iedereen vorige donderdag in Sint-Truiden. Luc Withofs, partner in Stayen Hotel en het Grand Café in het stadion, had een paar dagen eerder nog met Roland Duchâtelet vergaderd over de toekomst en nooit kwam Standard ter sprake. Plots kreeg hij donderdag telefoon van de krant La Meuse. Of hij nu ook bij Standard kwam? Standard? Withofs wist niet wat hij hoorde.

Om maar te zeggen dat het nieuws insloeg als een bom. Niet direct het principe, voor mensen die Duchâtelet kennen. Om de vijf jaar wil hij wel wat anders, weten ze uit directe gesprekken. Hij is op STVV sinds 2004, in feite heeft hij er zijn houdbaarheidsdatum dus overschreden. Neen, de verrassing zit in de zet. En er zijn veel vragen over de toekomst van STVV.

Toen Duchâtelet ’s avonds, na een dagje Luik, wat kwam drinken in het Grand Cafe en iedereen daar stil naar de VRT keek in de hoop op meer duiding, vroeg hij nog: “Het is hier zo stil, is er wat gebeurd?”

Ja dus. Want Duchâtelet is mister STVV. Zowel sportief als infrastructureel. Sportief is er de vzw, die zich om de uitbouw van de ploeg bekommert. Nadat hij dat deel aanvankelijk delegeerde, nam hij, een paar keer gerold door makelaars, de touwtjes strak in handen. Vraag maar aan Guido Brepoels hoe zwaar die discussies waren. Voor de sportieve vzw speelt Duchâtelet indien nodig bank, maar hij is een zuinige bankier.

Investeren doet de grote baas liever in iets wat geld opbrengt, in infrastructuur. En dan mag het wel wat kosten. Hij kocht de terreinen van de stad en bouwt Stayen uit tot een moderne voetbaltempel. Die investeringen, ook in het jeugdcomplex en al snel 50 miljoen euro, gaan gewoon door, verzekerde hij vrijdag de mensen van de club. Stayen is in de ogen van Duchâtelet een renderend vastgoedproject.

Duchâtelet speelt alles wel volgens de regels. Hij mocht de terreinen destijds niet kopen, vanwege belangenvermenging – de politicus Duchâtelet moest de privépersoon Duchâtelet de toestemming geven – vandaar dat Marieke als officiële eigenaar in de dans sprong. Hetzelfde zal nu ook gebeuren, hoor je, want één man mag geen twee clubs in dezelfde competitie bezitten.

Velen gokken in de fruitstad op de komst van Herman Schueremans, die met zijn Rock Werchter, in Amerikaanse handen, naar Brustem kan en wil. Een idee van… Duchâtelet. Schueremans heeft vroeger al STVV geholpen. Guy Mangelschots: “We moeten afwachten. Hij heeft voor iedereen zijn vertrek naar Standard geheimgehouden, ik ben er zeker van dat het ook zo zal zijn in het dossier van zijn opvolger.”

DOOR PETER T’KINT

Velen gokken op de komst van Herman Schueremans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier