Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Gesterkt door de overwinning in Gent wees trainer Ronny Van Geneugden zondag met een verwijtende vinger naar de pers omdat die RC Genk een week lang zou hebben gedestabiliseerd. Als dat waar is, weet Van Geneugden ook dat hiervoor maar één man verantwoordelijk was: Jos Vaessen. Die uitte na het bloedeloze gelijkspel tegen Roeselare zijn ongenoegen over het spelniveau, het transferbeleid en de weinige Belgen in de ploeg, maar vooral, hij stelde zich openlijk vragen bij het werk van sportief directeur Willy Reynders.

Het is een publiek geheim dat Vaessen Reynders al langer dan dit seizoen wantrouwt. Was hij nog clubvoorzitter geweest, Reynders’ dagen waren zeker al geteld, maar Vaessen is slechts voorzitter van de raad van bestuur en het feit dat Reynders nog altijd op post is, bewijst dat zijn wil lang niet altijd wet is daar. Het misnoegen in de Cristal Arena over zijn uitspraken was erg groot. Reynders zelf, net als Vaessen een emotioneel maar ook strijdvaardig man, was woest.

Had Vaessen zijn mond alleen binnenskamers opengetrokken, de club had in alle rust (want geholpen door het goede klassement) de pijnpunten kunnen aanpakken. Want in de grond had Vaessen gelijk: het voetbal is inderdaad niet goed, de (meeste) aangetrokken spelers stellen teleur en de jonge Belgen breken niet door. En Reynders ís een wat aparte man, maar wie hem aantrekt, mag niet verbaasd opkijken als hij deals gaat sluiten in voor Genk minder goed gekende regio’s als Zuid-Amerika, Oost-Europa, Afrika en Israël, want dat hij vooral daar zijn contacten heeft, weet iedereen.

Ondertussen zit Van Geneugden in een lastige spagaat. Geen enkele transfer dit seizoen gebeurde zonder zijn goedkeuring en wie daarin een motie van wantrouwen naar Reynders meende te zien, wees hij er eerlijk op dat bij een slechte afloop de verantwoordelijkheid ook gedeeld zou zijn. Mogelijk verklaart dit de vele wissels in zijn elftal: als Van Geneugden de nieuwkomers opzij schuift, tackelt hij zijn eigen transferbeleid, dus aarzelt hij. Tegelijk is hij slim genoeg om in te zien dat sommige jongeren meer overtuigen, zoals Marvin Ogunjimi – al moet die nog leren de voetjes op de grond te houden.

Na een onrustige week en een uitstekend resultaat in Gent, zónder AdamNemec en DanielTözser, is de keuze weer iets duidelijker. Van Geneugden en Reynders kregen donderdag het vertrouwen van de raad van bestuur en kunnen verder. Wellicht gaan ze deze winter al met de bezem door de selectie. Jean-Philippe Caillet, Reynders’ eerste echte transfer in 2006, is al langer uit de gratie en Tom Soetaers in een bankzittersrol is geen vrolijke jongen. Hij praat met Club Brugge.

Jan Hauspie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier