Xavi wil wereldkampioen worden.

Op zijn 29e heeft Xavi al een opmerkelijke erelijst: wereldkampioen bij de U20, zilveren medaille op de OS van Sydney, Europees kampioen met Spanje, beste speler van Euro 2008, 5e bij de FIFA World Player, tachtig selecties bij de Spaanse nationale ploeg én vorig jaar natuurlijk de treble met Barcelona.

“Ik ben heel fier op wat ik al bereikte, maar ik hoop dat er nog wat bijkomt”, vertelt de middenvelder. “De zegehonger van toppers zoals RogerFederer en RafaelNadal raakt ook nooit gestild. De dag dat je niet meer wilt winnen, kun je er beter mee ophouden. Mijn volgende doelstellingen zijn het WK voor clubelftallen in december in Tokio en natuurlijk het WK van 2010 in Zuid-Afrika.”

Xavi heeft er iets goed te maken nadat hij vlak voor de start van de eindronde in 2006 in Duitsland moest afhaken met gescheurde kruisbanden. “Ik zat toen nochtans in supervorm en was topfit.”

Onlangs kreeg de Catalaan nog kritiek omdat hij voor de wedstrijd tegen Armenië de selectie verliet. “Er was niets aan de hand”, stelde hij. “Ik zat met wat vocht in de knie. VicenteDelBosque en FernandoHierro waren het ermee eens dat het beter was om geen risico’s te nemen. Maar omdat ik bij Barcelona speel, wordt alles uitvergroot, zeker in de aanloop naar het duel tegen Real Madrid.”

Ondertussen voelt Xavi zich prima in zijn vel bij de blaugrana. “Als het van mij afhangt, blijf ik heel mijn carrière hier”, weet de kleine strateeg. “We hebben een fantastisch team en moeten van niemand schrik hebben.” De Catalanen konden in ieder geval al eens goed lachen met de bekeruitschakeling van Real tegen derdeklasser Alcorcón, waardoor de Madrilenen hun doel om dit jaar ook de treble te winnen al mochten opbergen. “Dat is altijd een gevaar voor een topclub”, aldus Xavi. “Je mag je aandacht geen seconde laten verslappen. Er is echter geen reden tot leedvermaak. We wonnen ooit eens met 5-2 tegen Getafe, maar kregen in de terugwedstrijd vier goals om de oren. We beleefden toen hetzelfde als Real Madrid nu.”

Sergio Agüero (21) zou op het verlanglijstje staan van Chelsea. De Londense club zou bereid zijn 110 miljoen euro op te hoesten om vanaf de maand januari van zijn diensten gebruik te kunnen maken. Maar de Argentijnse aanvaller van Atlético Madrid, ook schoonzoon van bondscoach Diego Maradona, verzekerde dat hij niet uit Spanje wil vertrekken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Ivica Dragutinovic (34, ex-AA Gent en Standard), de Servische international die nu voor FC Sevilla speelt, scoorde in het CL-duel tegen het Roemeense Unirea Urziceni de enige goal van de match, maar jammer genoeg in eigen doel.

Eric Abidal (30) verlengde zijn contract bij Barcelona met een jaar. De Franse verdediger is nu aan de club verbonden tot juni 2012. Andrés Iniesta (23) verlengde van zijn kant zijn contract tot 2015. De Spaanse middenvelder zal 7 miljoen euro per jaar verdienen. In het nieuwe contract van de international werd een opstapclausule opgenomen ter waarde van 200 miljoen euro.

Iván de la Peña, de 33-jarige middenvelder van Espanyol, liep een scheurtje op aan de hamstrings van het linkerbeen.

Lautaro Acosta (21), de Argentijn van FC Sevilla, onderging een operatie aan de knie. De middenvelder/aanvaller zal vier tot vijf weken langs de kant moeten blijven.

Sergio Canales (21), de middenvelder van Racing Santander die tien dagen geleden een onterecht afgekeurde goal scoorde op het veld van Real Madrid, zou nu in de belangstelling staan van de Koninklijke. Op 30 juni is hij immers einde contract bij de werkgever van Mémé Tchité (ex-Standard en Anderlecht).

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier