In Spanje is Getafe tot nu toe dé revelatie van het seizoen. Toch houdt de Duitse coach Bernd Schuster de voeten op de grond. Hij weet dat het seizoen nog lang is. “Vorig seizoen was iedereen enthousiast over het goede eindklassement van de ploeg. Men vergat nogal gemakkelijk dat Getafe meer dan driekwart van de competitie op een degradatieplaats stond. Dit keer zijn we goed gestart en uiteraard zijn de supporters daar blij mee. Maar dat ze niet spreken over de Champions League en nog minder over de titel. We kennen onze plaats en daarom moeten we zoveel mogelijk genieten van wat we nu presteren.”

De vroegere speler van Keulen, FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid en Bayer Leverkusen debuteerde in 1997 als trainer. Hij was achtereenvolgens aan de slag bij Fortuna Keulen, FC Keulen, Jerez en Shaktar Donetsk en leidt nu dus Getafe. “Ik ben ervan overtuigd dat ik op een dag de kans zal krijgen om een grote club te trainen. En die kans wil ik zeker grijpen.”

Als coach is Schuster even eigenzinnig als indertijd als speler. Dat belette hem echter niet om bij FC Barcelona én Real Madrid heel populair te zijn. “Daar zijn twee redenen voor. De mensen beseften in de eerste plaats dat ik een echte prof was en altijd het beste van mezelf gaf. Ze zagen ook dat ik me perfect met een club kon identificeren. Ik speelde acht jaar voor Barcelona, maar toen ik later met Real tegen de Catalanen moest aantreden, voelde ik me een echte Madrileen.”

De vroegere middenvelder wist niet meteen dat een roeping als coach voor hem was weggelegd. “Ik wilde vooral in het voetbal blijven. Toen ik nog op de Duitse trainersschool zat, kreeg ik plots de kans om bij een club als coach aan de slag te gaan en van het een is dan het ander gekomen.”

Ondertussen heeft Schuster al heel wat watertjes doorzwommen. “Ik denk dat ik een stuk kalmer ben geworden. Toen als ik trainer begon, ben ik vaak het veld opgestormd om samen met mijn spelers de tegenstanders of de scheidsrechters te gaan uitkafferen. Ik heb echter geleerd dat dit eigenlijk niet kan. Stilaan heb ik me leren beheersen. Het verstand komt niet voor de jaren, zal ik maar zeggen…” l

Javier Clemente neemt voor de derde keer de teugels in handen bij het noodlijdende Bilbao, dat op de laatste plaats staat in de Liga. Ricardo Oliveira, de Braziliaanse spits van Betis Sevilla, liep tegen Chelsea een ingewikkelde blessure op aan de knie en zal minstens vier maanden niet kunnen spelen.

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 10 goals ; 2. Ronaldo (Real Madrid), Villa (Valencia) 7 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

20/11 Villarreal – Zaragoza, FC Sevilla – Betis, Santander – La Coruña, Real Madrid – Barcelona, Málaga – Sociedad, Getafe – Osasuna, Espanyol – Mallorca, Celta – Atlético Madrid, Cádiz – Valencia, Bilbao – Alavés

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier