Plezier in de sport staat of valt met goede prestaties. Dat weet ook Mark Wotte (46), die midden december het Egyptische Ismaelia verruilde voor RKC Waalwijk, dat toen met een laatste plaats in de Eredivisie ver onder zijn stand presteerde. Een echte aanloopperiode werd Wotte niet echt gegund. Na de 1-0-nederlaag tegen NEC volgde een 1-1-gelijkspel thuis tegen FC Utrecht en bij ADO Den Haag, gevolgd door 0-2-verlies eind december tegen FC Groningen. “Ik kan het team vooralsnog niet laten voetballen zoals ik het graag zou willen”, verontschuldigde de oud-technisch directeur van Feyenoord zich toen. “RKC moet zich ook niet schamen voor resultaatvoetbal.”

Maar het is duidelijk dat Wotte dringend punten moet pakken om niet nog verder weg te zinken in het moeras. De eerste wedstrijd na de winterstop, met Benjamin De Ceulaer als rechterflankaanvaller aan de aftrap, leidde tot 1-2-verlies in de slotfase tegen FC Twente. De 2-3-overwinning bij Sparta, met ook een basisplaats voor Hervé Kage (17, pas gehuurd van Anderlecht) in de achtste finales van de Amstel Cup vormde dan weer de opsteker waar de ploeg uit Waalwijk duidelijk nood aan had. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we een positieve ommekeer kunnen bewerkstelligen”, beweert Wotte. “Met de kwaliteit die hier nu aanwezig is, weet ik zeker dat RKC gaat klimmen op de ranglijst. Wat me bij de individuele gesprekken opviel op oefenkamp, was dat een aantal spelers zich niet fit en sterk genoeg voelde. Aan dat fysiek en mentale aspect hebben we hard gewerkt.”

De immer goed geklede en verbaal vaardige Wotte wordt echter vaak neergezet als een coach bij wie de presentatie beter is verzorgd dan de prestatie. “Wat is een imago ? En wie bepaalt dat ?”, vraagt hij zich af. “Toen ik 37 was en als jonge trainer van FC Utrecht de kroonprins van het trainergilde werd beschouwd, maakte ik me daar nog wel druk om. In die tijd had ik het idee dat ik op weg was om bij de top drie terecht te komen. Inmiddels vind ik het veel belangrijker om op het veld lekker bezig te zijn met een groep en samen beter te worden.”

Hij kent geen twijfel over het welslagen van zijn missie. “Sinds Martin Jol hier trainer was, won RKC aan prestige”, stelt Wotte. “Het is nu een gerespecteerde eredivisieclub. De manier waarop Jol dat heeft gedaan, is een voorbeeld voor mij. Hij stapte ook in toen de club onderaan stond en heeft RKC weer helemaal omhoog gebracht. Ik heb bij mezelf gedacht : wat Jol is gelukt, moet mij ook lukken.”

In de achtste finales van de Amstel Cup vielen er geen verrassingen. Sparta werd uitgeschakeld door RKC (2-3 n.v.), FC Twente haalde het thuis niet van NAC (1-2). Loting kwartfinales (op 27/28 februari en 1 maart) : FC Utrecht – AZ, Willem II – Ajax, NAC – PSV, RKC – Roda JC.

Ruud van Nistelrooy heeft nog altijd geen trek in een terugkeer bij Oranje, zolang Marco van Basten aanblijft als bondscoach. Samen met assistent John van ’t Schip was Van Basten nochtans naar Madrid gevlogen voor een gesprek. De spits van Real Madrid zit niet in de voorselectie voor de oefeninterland tegen Rusland in Amsterdam. Wilfred Bouma (Aston Villa) is de opvallendste naam. Ook Jan Kromkamp (PSV) en Nigel de Jong (Hamburger SV) mogen hopen op een terugkeer.

Edgar Davids (33, Tottenham) en Ajax bereikten een akkoord over een terugkeer. De middenvelder tekende voor anderhalf jaar.

Pieter Collen (Feyenoord) is door een klaplong zeker een maand niet inzetbaar.

Vitesse contracteerde de Ecuadoriaanse international Giovanni Espinoza (29), een centrale verdediger van Quito, voor anderhalf jaar.

Edson Braafheid (23) verruilt FC Utrecht per direct voor FC Twente, waar hij voor drieënhalf jaar tekende.

Nourdin Boukhari (26), een Marokkaanse linksbuiten van FC Nantes, en Boy Waterman (23), een doelman van Heerenveen, worden tot het einde van het seizoen door AZ gehuurd, dat ook een koopoptie bedong.

Ibrahim Affelay (20, PSV) verkiest Oranje boven Marokko. De middenvelder is er van overtuigd dat die keuze zijn ontwikkeling ten goede zal komen.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier