In kranten stond vorige week te lezen dat Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe met Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht gebeld had in verband met Hans Vanaken (21) en dat hij te horen had gekregen dat die drie miljoen euro moet kosten. “Maar daar is niets van aan”, zegt Willy Reynders, sportief directeur van Lokeren. “In de pers komen dikwijls dingen die door sommige mensen via bepaalde journalisten met bepaalde bedoelingen worden geplaatst. Meestal zijn dat makelaars.” Officiële zaakwaarnemer van Vanaken is al enkele jaren Evert Maeschalck. “Ik weet intussen wie dat bericht lanceerde”, zegt die. “Dat zijn mensen die proberen een graantje mee te pikken.”

Op de thuiswedstrijd tegen KV Kortrijk was Arnar Gretarsson aanwezig. De sportief directeur van Club Brugge speelde zes jaar bij Lokeren, onder meer onder de leiding van Reynders. Maar ook hij sprak niet over Vanaken, beweert Reynders. “Iedereen ziet natuurlijk wel wat Hans presteert, maar tot nu toe is er nog met niemand over een overgang of over een prijs gesproken.” Waar komt het bedrag van drie miljoen euro dan vandaan? “Wij speelden op korte tijd twee keer tegen Club Brugge (op de 14de en de 16de speeldag, nvdr) en het zou kunnen dat de voorzitters daar tijdens het tafelen over onze transfers, zoals die van Laurens De Bock, en over onze talenten spraken en dat daar toen al lachend iets in die zin over gezegd is”, aldus Reynders. “Dat is toch een beetje de stijl van onze voorzitter. Maar dat bedrag klopt niet. Voor drie miljoen haal je Hans hier niet weg. Het best groeit hij hier nog wat door, alvorens hij de volgende stap zet. We zijn overigens van plan om binnenkort zijn contract aan te passen. Hijzelf en zijn ouders blijven daar trouwens heel rustig onder.”

Dat is ook wat Maeschalck uit een gesprek met de familie Vanaken leerde. “Willy Reynders vroeg mij wel om de situatie van Hans binnenkort eens te bespreken.” Dat topclubs naar hem lonken, is gezien zijn prestaties logisch. De vraag is: waarom zagen ze zes maanden geleden bij tweedeklasser Lommel zijn talent niet? “Heel België scoutte hem, maar bij veel clubs was er toch een bepaalde twijfel”, weet Maeschalck. “De allereerste die ons contacteerde, was Chris Van Puyvelde voor Beerschot, in de winter al. Daarna zaten we ook nog met Charleroi en Lokeren aan tafel.”

Waarom twijfelden veel clubs? “Het gaat er ook om hoe je naar een voetballer kijkt”, besluit Reynders. “Voor mij moet een speler uitblinken in een van de onderdelen van het spelletje. Misschien dat anderen meer naar het geheel kijken en spelers zoeken die van alles wat hebben. Ik vind het belangrijker iemand binnen te halen met een specifieke kwaliteit, waarmee hij op een bepaalde positie kan excelleren.” Wat Vanaken mist, is snelheid. Hij is eerder traag. “Dat wordt gezegd, maar misschien miskeken veel scouts zich daarop”, vindt Reynders. “Hans is geen explosief type, al kan hij gezien zijn leeftijd de komende jaren nog aan kracht winnen. Daartegenover staat dat hij heel balvast is, het snel ziet, snel denkt en snel handelt. Het belangrijkste in modern voetbal is de snelheid van handelen. Dat is iets anders dan snel kunnen lopen. Veel lopen er op de Belgische velden niet met de handelingssnelheid van Hans.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier