Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Fabio Capello kan Engeland plaatsen voor WK.

De nationale ploeg legde tot dusver een foutloos parcours af. Engeland speelde zeven kwalificatiewedstrijden en won ze allemaal. Als vanavond op Wembley van Kroatië, nummer twee in de groep, wordt gewonnen, is de kwalificatie binnen. Een triomf voor Fabio Capello, bondscoach sinds december 2008. Volgens David Beckham leverde de Italiaan zo goed werk dat succes in Zuid-Afrika mogelijk is. “Hij bracht een saamhorigheid in de groep die ons ervan overtuigde dat we mogen geloven in winst”, zei hij onlangs.

De Kroaten moeten vanavond Luka Modric missen, uitgevallen met een beenbreuk tijdens Tottenham-Birmingham City. Een fout die de Kroatische bondsvoorzitter inspireerde tot verdachtmakingen over een opzettelijke harde aanpak. Eerder al brak Eduardo, ook een Kroaat, zijn been, een paar maanden voor Euro 2008. In de kwalificaties voor dat EK schakelden de Kroaten Engeland nog uit.

Capello (63) gaf de nationale ploeg weer trots. Dat gebeurde al met de 1-4-zege in Zagreb, een eerste grote test na het gemiste EK. Het deed de kritiek op de Italiaan, wiens beheersing van het Engels matig was, verstommen. Capello slaagde erin om de miljonairs in de pas te doen lopen. Gsm en PlayStation zijn op bepaalde momenten volledig verboden, er is een dresscode, stiptheid inzake tijdsbesteding en de voedingsregels zijn aangepast. Tijdens het ontbijt moeten de spelers met elkaar communiceren, vindt Capello, die ook de wags ( wives and girlfriends) zo ver mogelijk uit de buurt houdt.

Zijn geluk, stelde Capello onlangs, was dat hij kon beginnen met vijf oefeninterlands. Daarin testte de Italiaan zijn internationals en ontdekte hij hun goede en slechte kanten. Hij bracht de fighting spirit die hij miste, terug, en herstelde de band met het publiek. Capello vond dat de kritische houding van de fans de spelers verlamde. Dat is nu helemaal weg. Ook speltechnisch veranderde hij wat: de Engelse drive werd aangevuld met een vleugje Latijns denken. Omdat de Engelse beloften vorige zomer tweede werden op het EK ziet Capello de toekomst rooskleurig in.

Ashley Cole (28) verlengde zijn contract bij Chelsea met vier seizoenen. JohnTerry (28) deed hetzelfde, maar voor vijf jaar. Zijn contract zou zo’n 180.000 euro per week waard zijn.

Engelse clubs spendeerden deze zomer 516 miljoen euro. Opvallend is dat Engelse clubs onder elkaar ongeveer evenveel spendeerden, maar dat naar het buitenland veertig procent minder geld vloeide. Volgens het studiebureau Deloitte heeft dat te maken met de zwakte van het pond én met de belastingvoet van vijftig procent. Een ‘Europese’ speler die in Engeland een nettojaarsalaris van 3 miljoen euro wil, kost aan zijn Engelse club 6,8 miljoen euro.

De oefeninterland tegen Slovenië eindigde op 2-1, met doelpunten van Lampard (op strafschop), Defoe en Ljubijankic (AA Gent).

Chelsea ging in beroep tegen het transferverbod voor één jaar. Aanleiding was de contractbreuk die Gael Kakuta forceerde bij Lens om voor de Londense club te tekenen.

Transfers: Tal Ben Haim van Man. City naar Portsmouth, Danny Collins van Sunderland naar Stoke City, James Collins van West Ham naar Aston Villa, Richard Dunne van Manchester City naar Aston Villa, John Heitinga van Atlético Madrid naar Everton, Ivan Klasnic van Nantes naar Bolton, Niko Krancjar van Portsmouth naar Tottenham, David Nugent van Portsmouth naar Burnley, IbrahimaSonko van Stoke City naar Hull, Hassan Yebda van Benfica naar Portsmouth, Manuel Da Costa van Fiorentina naar West Ham, Pascal Chimbonda van Tottenham naar Blackburn, Jan Vennegoor of Hesselink, door Celtic begin juli vrijgegeven, tekende voor Hull.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier