Sekou Cissé begint vol vertrouwen bij Feyenoord.

PSV toonde aanvankelijk serieuze interesse en FC Twente was nagenoeg rond met Roda JC over de Ivoriaanse aanvaller Sekou Cissé. Maar ook Portsmouth en Everton dongen naar de gunsten van de 24-jarige spits. Na een wekenlange soap zette hij echter zijn handtekening onder een overeenkomst van vijf seizoenen bij Feyenoord. “Ik ben klaar om te schitteren”, stelde de razendsnelle Cissé in VI. “Het mooiste stadion van Nederland, iedereen droomt er toch van om daar te mogen spelen.”

Met een transfersom van 3,5 miljoen euro is Cissé de grote zomeraankoop voor de armlastige club uit Rotterdam-Zuid. “Ik heb er heel veel zin in en begin met veel vertrouwen.”

Zijn transfer voelt wel degelijk aan als een opluchting, want de afgelopen weken verloor de Afrikaan ook het overzicht in het circus dat zich rondom hem afspeelde. Uitspraken van een stoet zaakwaarnemers en tussenpersonen, die hij zelf soms niet eens kende, maakten de situatie er op een bepaald moment niet echt overzichtelijker op. “Ik was dan ook heel blij dat alles werd afgerond. Nu hoop ik alleszins dat het gauw weer rustig wordt rond mijn persoontje, zodat ik me weer helemaal kan gaan concentreren op voetbal.”

Over zijn nieuwe coach Mario Been is Cissé lovend. “Ik ken hem al langer, want hij wilde me vorig seizoen ook al naar NEC halen”, stelt hij. “Dat lukte niet, omdat ik te duur was. Vanaf die tijd hielden we wel altijd contact. Hij speelde een grote rol bij deze transfer, want Been trok me over de streep. Hij heeft veel vertrouwen in mijn kwaliteiten. Dat wil ik terugbetalen. Been is een goed mens én een sterke trainer, dat bewees hij bij NEC.”

Het nieuwe rugnummer 15 blinkt uit door zijn fysieke kracht en snelheid, maar weet ook dat zijn rendement (24 goals in 133 duels voor Roda JC) in het verleden vaak teleurstellend was. “Een aanvaller wordt vaak alleen op zijn doelpunten beoordeeld”, zegt Cissé daarover. “Ik ben nu eenmaal geen speler die er elk jaar twintig maakt. Tenminste, niet bij Roda JC. Dat kwam ook omdat ik op verschillende posities werd gebruikt. Nu eens stond ik centraal in de aanval, dan weer rechtsbuiten, linksbuiten of achter de spits. Ik verwacht dat ik bij Feyenoord meer zal scoren, omdat ik hier betere voetballers om me heen heb.”

Hij denkt dat Feyenoord komend seizoen wel eens zou kunnen verrassen. “Iedereen begint weer op nul. Ik vind dat een club als Feyenoord altijd moet meedoen om het kampioenschap. Hier zijn nog altijd heel veel goede voetballers: Roy Makaay, Jon DahlTomasson, Gio-vannivan Bronckhorst, noem maar op. Feyenoord moet terug naar de top. Ik wil de club daar heel graag bij helpen.”

Gábor Babos (34) is de nieuwe aanvoerder van NEC. De Hongaarse doelman neemt die rol over van Youssef El-Akchaoui, die de band inleverde bij de nieuwe coach Dwight Lodeweges. Hij gaf aan zich volledig op zijn eigen prestaties te willen richten.

Thimothée Atouba (27) is de nieuwe linkerverdediger van Ajax. De Kameroense international komt over van Hamburger SV, waar coach Martin Jol vorig seizoen nog de technisch verantwoordelijke was. Eerder werkten beiden al samen bij Tottenham. Atouba kreeg een overeenkomst tot 2011. Als derde doelman werd Jeroen Verhoeven (29) vastgelegd. De goalie van FC Volendam bereikte een akkoord voor drie jaar.

Heracles haalde met centrale verdediger Antoine van der Linden (33), die overkomt van Maritimo Funchal en voor een seizoen tekende, een vervanger voor Jan Wuytens.

Vitesse nam de 28-jarige Turkse spits Sinan Kaloglu (28) over van het Duitse VfLBochum. De wendbare en balvaste aanvaller tekende voor twee jaar.

Het duurde eventjes, maar uiteindelijk besliste de Hongaarse international Boldizsár Bodor (27, ex-Germinal Beerschot) om zijn overeenkomst bij Roda JC te verlengen met twee seizoenen.

De selectie van Feyenoord krijgt dit seizoen alleen premies uitbetaald voor “behaalde successen” als het veiligstellen van Europees voetbal of het winnen van de KNVB-beker. De spelers, die zelf het initiatief namen, zien af van een bedrag per behaald punt.

Het gepromoveerde RKC slaagde erin om verdediger Dustley Mulder (24) te behouden. Hij verlengde zijn aflopende contract met een jaar. Mohammed Allach, die overkomt van FC Twente, werd aangesteld als manager technische zaken.

Cees Lok is de nieuwe technisch manager van FC Twente. Hij fungeerde de afgelopen twee seizoenen als coach van Jong FC Twente en was eerder hoofdtrainer bij NEC en NAC.

Arne Slot (30), een middenvelder, komt niet voor in de plannen van Frans Adelaar, de nieuwe trainer van Sparta.

VVV-Venlo nam vijfvoudig Nederlandse international Patrick Paauwe (33), een verdediger, over van Borussia Mönchengladbach. Hij tekende voor een seizoen. De overeenkomst wordt automatisch verlengd als de promovendus zich handhaaft.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier