Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Totaal onverwacht overleed Konstantin Sarsania, het sportieve brein achter de opgang van FC Zenit.

Het zijn belangrijke weken voor Zenit Sint-Petersburg in de Russische Premier League: vorig weekend moest het als leider naar Moskou voor de topper tegen CSKA (derde in de stand) en zondag ontvangt het Lokomotiv Moskou, de tweede. Zenit, ook autoritair leider in zijn groep in de Europa League, kreeg begin deze maand een zware klap te verwerken. De architect achter de sportieve heropleving van het team, Konstantin Sarsania, overleed compleet onverwacht. Sarsania, amper 49, voelde zich wat ziek, werd opgenomen in het ziekenhuis, viel een dag later in een coma en overleed aan de gevolgen van een trombose.

Sarsania, die als voetballer nog een tijdje in Noord-Frankrijk speelde en daarna als zaakwaarnemer aan de slag ging, was dé man die Zenit zijn sportief succes bezorgde. In juli 2006 werd hij een eerste keer sportief directeur van de ploeg, een paar maanden nadat Gazprom overnam. Arsjavin en Kerzjakov speelden er al, maar Sarsania voegde er nog toppers als Timotsjoek, Lombaerts en Danny aan toe. Een halfjaar later kwam Sjirokov en in 2007 al won Zenit de titel, de eerste sinds 1984. Nog een jaar later pakte de ploeg de UEFA Cup.

In 2009 verliet Sarsania Zenit. Hij wilde het eens proberen als hoofdcoach. Hij deed dat in Rusland en Litouwen, maar met minder weerklank. In mei van dit jaar keerde hij terug naar Zenit. Het doel: na twee jaar op rij het missen van de Champions League de ploeg een nieuw elan bezorgen. Eerste taak: het vinden van een nieuwe hoofdcoach, na het vertrek van Mircea Lucescu. De keuze viel op Roberto Mancini. Tweede taak: het vinden van lokaal talent. Sarsania haalde bij Grozny Daler Koezjajev weg en dat bleek een schot in de roos. De centrale middenvelder debuteerde onlangs tegen Zuid-Korea voor de nationale ploeg. De derde taak was de kwaliteit omhooghalen. Sarsania haalde met jongens als Paredes (centrale middenvelder), Kranevitter (middenvelder) of Mammana (centrale verdediger) kwaliteit naar de ploeg. Resultaat: beter voetbal en weer top.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier