Zenit Sint-Petersburg

Artem Dzyuba © belgaimage

TACTIEK

Coach Sergej Semak kent de club als zijn broekzak. Wij kennen hem als speler van PSG, maar hij was vooral een icoon van het Russische voetbal. Bij Zenit was hij assistent, interim-coach en sinds de zomer van 2020 hoofdtrainer. Hij zette voluit in op de twee sterke compartimenten van zijn team. Achteraan deelt de zeer ervaren Lovren de lakens uit, na zijn terugkeer van een lang verblijf in Liverpool is hij de patron. Vooraan zien we een oorlogsmachine bestaande uit twee man. De oude Dzjoeba (33) is nog altijd trefzeker voor het doel. Hij wordt beschouwd als de sluwste spits in de Russische competitie. Naast hem speelt de Iraniër Azmoun. Onder hun beiden maakten ze vorig seizoen in de Premjer Liga 40 doelpunten, dat is de helft van de productie van hun ploeg. Ze eindigden ook op één en twee in de topschuttersstand. De voornaamste assistgever, naast Dzjoeba zelf, is Santos, die geregeld zijn positie van flankverdediger verlaat om vooraan het vuur aan de lont te steken.

Zenit Sint-Petersburg

SMAAKMAKER Artem Dzyuba

Een bonkige spits die nog nooit actief was bij een team buiten de Russische landsgrenzen en er niet van wakker ligt op welke manier hij de bal in doel krijgt. Hij werd al tweemaal topscorer in eigen land en kroonde zich met Zenit driemaal op rij kampioen.

Ook bij de nationale ploeg is de Rus goed op schot: 30 treffers in 55 wedstrijden. Tel daarbij nog eens 16 assists en dat maakt Dzyuba toch een zeer degelijke speler.

Zenit Sint-Petersburg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier