273 dagen na de start van het Zeslandentoernooi in het rugby wordt komend weekend alsnog een winnaar gekroond.

Op 1 februari begon het Six Nations-toernooi, maar in maart werd het, zoals zoveel sportevents, stilgelegd wegens de coronacrisis. Acht maanden later wordt zaterdag de vijfde en laatste speeldag afgewerkt, nadat Ierland en Italië afgelopen weekend al de laatste match van de vierde speeldag hebben gespeeld.

Het wordt naast het langst durende Zeslandentoernooi in de geschiedenis ook een van de spannendste edities ooit, want na de zege van Ierland tegen Italië komen nog drie van de zes landen in aanmerking voor de eindzege. Ierland staat nu op kop met 14 punten, voor Engeland en Frankrijk (elk 13 punten). Schotland (10 punten), titelverdediger Wales (7 punten) en Italië (0 punten) zijn al uitgeschakeld.

Als Ierland zaterdag in het Stade de France ook wint tegen Frankrijk, kan het de Championship Trophy in de lucht steken. Ook als Engeland, zoals verwacht, Italië klopt in het Stadio Olimpico in Rome. Frankrijk kan de Six Nations-titel behalen als het Ierland verslaat. Weliswaar mét bonuspunt (een winnend team krijgt voor een zege vier punten en nog één punt extra bij vier of meer tries meer dan de tegenpartij) én als Engeland dat resultaat niet kan evenaren – wat tegen het zwakke Italië weinig waarschijnlijk is.

Vanaf 13 november volgt nog een nieuw toernooi, gespeeld over vier weekends: de Autumn Nations Cup, tussen de deelnemers van het Zeslandentoernooi, aangevuld met Georgië en Fiji. Een alternatief voor de normaal geplande interlands in de herfst met rugbylanden als Nieuw-Zeeland, Australië en Japan. Gezien de reisrestricties door de coronacrisis konden die echter niet meer doorgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier