AA Gent beschikt over zeven aanvallers, maar de productiefste speler is een middenvelder.

Net als op KV Kortrijk en Club Brugge slaagde AA Gent er tegen Germinal Beerschot niet in te scoren. Ook al kwamen vijf van de zeven aanvallers die de kern telt in het veld. Alleen op Olufade (geblesseerd) en Custovic (op de bank) deed Michel Preud’homme zondag geen beroep.

Wat is, abstractie makend van wat er in de verdediging en de opbouw fout loopt, het aandeel van de aanvallers in de vijf op eenentwintig? Spelers nochtans die in het verleden scorend vermogen toonden of, zoals El Ghanassy, de potentie hebben.

AA Gent heeft zeven aanvallers, …

… maar heeft veel kansen nodig om te scoren.

Stan van den Buijs, assistent-trainer: “De kansen zijn er, maar we missen ze gewoonweg, dat is ons grootste probleem. Dat heeft niks te maken met minder fris zitten als spits door te hard te werken. Dat is gewoon een periode dat het minder gaat. We hebben ook niet iemand van wie je kunt zeggen: dat is nu eens echt een doelpuntenmaker, een spits die er elk jaar dertig binnen sjot. Maar ik zou het pas een probleem vinden als we geen kansen meer creëren, maar die krijgen we nog altijd veel. Dus op een gegeven moment gaat dat scoren wel lukken.”

AA Gent heeft zeven aanvallers, …

… maar de productiefste speler is een middenvelder.

“De intensiteit en het niveau van de trainingen liggen toch hoog. Onze trainingen zijn nu eenmaal scherp en pittig, ook heel lang in de voorbereiding en dat is niet altijd simpel voor de spelers. We willen dan ook dat ze allemaal meevoetballen in een systeem en dat zijn veel zaken bij elkaar. Dat vergt een aanpassing. Er zijn er die dat direct oppikken of dat gewoon zijn, anderen minder.”

AA Gent heeft zeven aanvallers, …

… maar weinig echte flankaanvallers.

“In eender welk systeem hebben we heel veel spelers om centraal te spelen. Verschillende spelers zullen zelf ook liever niet op de flank spelen, maar je kunt ze niet allemaal centraal zetten.”

Stijn De Smet

– Speelminuten: 273

– Basisplaatsen: 3

– Doelpunten: 2

– Assists: 0

– Speelminuten per doelpunt/assist: 136,5

Stan van den Buijs: “Centraal is zijn beste plaats in principe, maar ik denk dat hij minder problemen heeft met de positie dan met de aanpassing aan het trainingsritme, de scherpte, de defensieve taken. Bij ons moet hij de diepte zoeken en hij komt heel graag terug. Hij heeft de kwaliteiten om diepgang te zoeken, maar dat vergt een aanpassing.

“Hij moet zich net als veel anderen ook na vier, vijf jaar aanpassen aan onze manier van trainen. Bij ons is de concurrentie veel groter, terwijl hij bij Cercle bijna altijd zeker was dat hij zou spelen.

“Hij heeft ook de pech gekend van niks anders dan blessures. Hij is bovendien niet echt het type dat op training de duels opzoekt. Integendeel. Hij probeert ze te ontwijken, terwijl wij juist willen dat hij ze in onderlinge wedstrijdjes aangaat. Hij moet zich wat ‘omtunen’.”

Mbaye Leye

Speelminuten: 942

Basisplaatsen: 10

Doelpunten: 4

Assists: 1

Speelminuten per doelpunt/assist: 188,4

Stan van den Buijs: “Iemand die altijd keihard werkt, veel beweging brengt en voor die verdiensten wordt hij beloond. Hij kan aanvallend overal uit de voeten, in een 4-4-2 of een 4-3-3: dat is een van zijn voordelen. Het is misschien wel waar dat hij centraal nog beter rendeert, maar ik denk niet dat hij dertig goals gaat maken als hij constant diep in de spits zou spelen. Hij heeft het nodig om veel te bewegen en te werken. Hij klaagt ook nooit, is heel professioneel en doet gewoon zijn werk.”

Elimane Coulibaly

Speelminuten: 216

Basisplaatsen: 2

Doelpunten: 0

Assists: 1

Speelminuten per doelpunt/assist: 216

Stan van den Buijs: “In een 4-4-2 moet hij iemand kunnen zijn die voorin de bal kan bijhouden of die je in het laatste kwartier in kunt brengen om in de backlijn oorlog te maken als je het moeilijk hebt. In een 4-3-3 moet hij makkelijker die centrale man kunnen zijn.

“Het tweede jaar eerste klasse is altijd moeilijker dan het eerste. De aanpassing aan het ritme en de handelingssnelheid: daar heb je geduld voor nodig. Hij heeft ook het probleem gekend dat hij vorig jaar geblesseerd raakte en niet honderd procent aan de voorbereiding begon. Vorig jaar heeft hij bijna altijd gespeeld en een stuk of dertien goals gemaakt. Dan is het mentaal zwaar als je niet speelt. Maar hij werkt, dus je kunt er niks van zeggen.”

Adnan Custovic

Speelminuten: 448

Basisplaatsen: 5

Doelpunten: 2

Assists: 0

Speelminuten per doelpunt/assist: 224

Stan Van den Buijs: “Hij moet zich aanpassen aan ons systeem. Bij Moeskroen speelde hij ook wel voor een stuk in een 4-3-3, maar kreeg hij meer vrijheid. Hier moet hij meer meevoetballen, terwijl hij bij Moeskroen vaak zijn acties kon maken. En alle vrije trappen en corners mocht trappen. Daar komen je doelpunten en assists natuurlijk ook elk jaar een stuk vandaan. Hij is misschien niet zo snel meer, maar hij werkt ook defensief hard. Hij is altijd in staat een doelpunt te maken, want hij heeft een ongelooflijke trap. Daar werkt hij ook nu nog constant aan.”

Zlatan Ljubijankic

Speelminuten: 1145

Basisplaatsen: 13

Doelpunten: 3

Assists: 1

Speelminuten per doelpunt/assist: 286,25

Stan van den Buijs: “Een spits wordt beoordeeld op zijn doelpunten en daar kan hij serieuze progressie in maken. Hij moet verbeteren in zijn rendement. Als hij hier of daar zijn voet nog tussen zou willen smijten, zou hij ook meer scoren. Zeker met zijn snelheid. Hij mag iets fanatieker worden. Hij moet soms wat meer een smeerlap zijn in de goeie zin. Maar hij heeft veel kwaliteiten: hij heeft snelheid, hij kan balvast zijn, hij is sterk met de kop, stevig en geblokt, de krachtigste en de snelste van allemaal. Van de hele groep zelfs. Hij is enorm snel, zowel op de korte als op de langere afstand.”

Adekanmi Olufade

Speelminuten: 23

Basisplaatsen: 0

Doelpunten: 0

Assists: 0

Speelminuten per doelpunt/assist: –

Stan van den Buijs: “Hij is heel vaak geblesseerd geweest en telkens als hij wil terugkomen, raakt hij weer geblesseerd. Dan kan je ook niet beoordeeld worden. Dat is in de eerste plaats erg voor hemzelf. Bij het begin van het seizoen komt hij uit blessure, speelt hij een oefenwedstrijd en raakt hij wéér geblesseerd. Ligt het niveau te hoog, ligt de trainingsintensiteit te hoog? Hij heeft zich moeten aanpassen aan onze manier van trainen, en hij is – ik herhaal het – niet de enige die het daar moeilijk mee heeft gehad. Hij is iemand die op een vierkante meter een man kan uitschakelen en dat zijn zaken die je soms nodig hebt in een match die vastzit. Zijn grootste probleem is dus dat hij niet een aantal weken na elkaar fit geweest is.”

Yassine El Ghanassy

Speelminuten: 735

Basisplaatsen: 8

Doelpunten: 0

Assists: 0

Speelminuten per doelpunt/assist: –

Stan van den Buijs: “Hij is jong en hij doet het goed qua acties, maar zijn laatste pass, zijn overzicht, dat kan beter. De vrije man vinden, daar kan hij nog vooruitgang boeken. Dat gevoel krijg je alleen door wedstrijden op hoog niveau te spelen. Daar kan hij enorm veel progressie in maken. We zijn er al bijna een jaar mee bezig en daarin maakte hij progressie, maar nog niet genoeg om efficiënt te zijn. De rust bewaren voor de goal dat heeft hij ook nog niet. Dat is voor zijn leeftijd niet onlogisch. Tegen Naftan scoorde hij wel uit een heel moeilijke bal omdat hij daar de tijd niet had om na te denken. Hij heeft bal aan de voet een actie die niemand hier heeft. Maar met zijn kwaliteiten moet hij gaan naar een aantal assists per jaar.”

door raoul de groote

In eender welk systeem hebben we heel veel spelers om centraal te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier