Wat doe jij als je niet kan slapen?“Ik ben niet het type dat dan opstaat of zo. Ik probeer heel hard om wél in slaap te raken. En dan begin ik mij op te jagen en heeft dat alleen een averechts effect. Enorm frustrerend.

“Maar ik ben een goede slaper, het is mijn tweede hobby. Vorig jaar, toen we in het semiprofstatuut zaten, begon mijn dag altijd pas ’s middags. Dan sliep ik van twaalf tot twaalf, of van elf tot elf. Nu, als prof, moet ik soms al om 8.30 uur uit mijn bed rollen, een ware marteling. Ik zet dan zeker drie wekkers. Bij acht tot tien uur nachtrust haal ik in de namiddag wat schade in. Absoluut noodzakelijk.

“Pas op, het heeft een voordeel als je zo vroeg wakker bent; je hebt nog een hele dag voor je. Mijn tijd wordt nu nuttiger besteed. Maar niets is zaliger dan rond de middag je ogen opentrekken, op je gemakje iets eten en dan naar de training vertrekken. Op dagen dat we niet in de voormiddag trainen, vind je mij voor elf uur nog altijd in bed.”

Yves Leterme is verkozen tot ‘Lul van het Jaar’, wie had voor jouw part die trofee mogen krijgen?

“( stilte) Er zijn er zo veel … De eerste die door mijn hoofd flitst, is Martin Taylor van Birmingham, die met zijn tackle het been en de enkel brak van Eduardo van Arsenal. Ik weet niet of hij het opzettelijk deed, maar het was er serieus over.”

En als er een prijs zou zijn voor ‘Mooiste Vrouwelijke Ontdekking van het Jaar’, aan wie zou je die geven?

Ingrid Seynhaeve, de presentatrice van de serie Topmodel, op 2BE. Ze was blijkbaar al bekend – en normaal gezien loop ik op dat gebied nochtans niet achter -, maar ik had nog nooit van haar gehoord. Nu ik haar ken van op tv, ziet de wereld er weer een beetje mooier uit ( lacht). Vooral haar immens lange benen vielen mij op. Maar dat geeft niet echt de doorslag, het geheel klopt gewoon.”

Heb je ooit per sms een punt gezet achter een relatie?

“( angstwekkend lange stilte) Euh …, ja. Een gemakkelijkheidsoplossing voor jezelf, maar niet echt de juiste manier.”

We hebben allemaal wel ooit eens een ruit aan diggelen getrapt met een bal. Wat is voor jou de markantste herinnering op dat vlak?

“Toen ik nog naar de lagere school ging, was er een verjaardagsfeestje bij een klasgenootje thuis. Daar stond zo’n mooie veranda. Een deel daarvan gebruikten we als goal, tactisch niet echt de meest briljante keuze. Ik legde de bal af voor iemand, die schoot, en ja … Prijs, hé. De stemming sloeg direct om, het feestje was redelijk snel afgelopen.

“Thuis sneuvelde regelmatig een ruit boven onze garage, maar het was altijd erger als het in huis misliep. Daar speelden mijn twee jaar jongere broer en ik met een moussen bal. De ene gebruikte de keukendeur als doel, de andere bouwde er een met twee stoelen. Op een keer werd een lampadairke geraakt dat mijn ma van haar bazin gekregen had. Het viel van de kast. De bal op de slof, zoals ze zeggen, maar volledig verkeerd geraakt … Zo vloog ook eens een mooie vaas in duizend stukjes. Dat was waarom we altijd over de grond moesten spelen.”

Breide je grootmoeder vroeger pulls voor je?

“Mijn twee grootmoeders maakten vooral sokken, zo van die heel warme. In alle kleuren, tot oranje toe. Die gebruikten we om in huis mee te sjotten, dat sleerde goed. Als je met gewone kousen speelde, deed dat wat pijn en kreeg je ook sneller koude voeten. Die sokken gingen door intensief gebruik wel snel kapot en dus moesten er constant nieuwe gebreid worden. We gebruikten ze trouwens ook om in de winter ’s nachts mee in bed te kruipen.”

Heb je ergens complexen over?

“Mijn tanden staan een beetje scheef en ik heb misschien een wipneusje, maar ik zou nooit plastische chirurgie overwegen. Ik ben wie ik ben.”

Welk afrodisiacum werkt bij jou het best?

“Zeven kilo selder heeft bij mij geen effect. Ook van twee dozijn oesters voel ik niets. Maar als ik enkele glazen champagne drink, word ik wel wat losser.

“Het mag natuurlijk ook niet te veel zijn, dan krijg je andere gevolgen.” S

KRISTOF DE RYCK