De twee ploegen met de grootste Cuptraditie staan alweer tegenover elkaar in de finale op 21 mei in Cardiff.

Zaterdag plaatste Arsenal zich zonder al te veel moeite tegen Blackburn. Vlak voor de rust brak Robert Pires het slot op de deur en in de slotfase maakte invaller Robinvan Persie met twee prachtige goals het feestje compleet. 3-0 en voor Arsenal meteen de zeventiende kwalificatie voor een finale.

De wedstrijd was verrassend hot in Nieuw-Zeeland en daar was de figuur van Ryan Nelsen niet vreemd aan. Nelsen verhuisde als 19-jarige naar de States en ging er soccer spelen. Met succes, hij werd aanvoerder van DC United, de meest succesvolle Amerikaanse ploeg. In januari verhuisde hij naar Blackburn, om er al snel een vaste plaats te krijgen centraal in de defensie. De wedstrijd van zaterdag was ’s avonds live in zijn land te zien, want Nelsen zou bij winst de eerste Kiwi in de FA-finale zijn. Helaas mocht het niet zijn.

Het mocht zondag ook niet zijn voor Alan Shearer en co. Donderdag pijnlijk met de billen bloot bij Sporting Lissabon in de Uefabeker en nu ook geen bekerfinale. Manchester United bleek een maatje te groot voor Newcastle. Al snel scoorde Ruud van Nistelrooij, zijn eerste treffer sinds… november, en toen Paul Scholes vlak voor de rust de score verdubbelde, was het lot van de Magpies bezegeld. Van Nistelrooy, Ameobi en Ronaldo troffen na de rust ook nog raak in een spectaculaire wedstrijd : 4-1. Net als voor Arsenal is het voor United de zeventiende finale. De Gunners wonnen er daarvan negen, de ploeg van Sir Alex elf.

Voor United bracht de kwalificatie enige rust in een woelige week. Wayne Rooney haalde extrasportief de voorpagina’s na een ruzie met zijn vriendinnetje, de Amerikaan Malcolm Glazer deed nog maar eens een overnamepoging en Chelsea werd betrapt met Rio Ferdinand. Maar zondag hadden de fans echt redenen om te feesten. (PTK)

Chelsea zorgde opnieuw voor opschudding. Nadat het al in opspraak kwam voor het benaderen van de bij Arsenal nog onder contract liggende Ashley Cole, werd directeur Peter Kenyon nu in een restaurant betrapt met Rio Ferdinand. Een toevallige ontmoeting, zegden beide partijen, maar Sir Alex Ferguson was razend. Ferdinand is 26, ligt nog twee jaar onder contract bij Manchester United, maar denkt aan andere horizonten. Drie spelers van Chelsea zijn genomineerd voor de prof van het jaar, een prijs die zondagavond wordt uitgereikt : Terry, Lampard en Cech. Hun concurrenten heten Henry, de winnaar van vorig jaar, Andrew Johnson (Crystal Palace) en Steven Gerrard. Wayne Rooney is de favoriet bij de jonge prof van het jaar. (PTK)

TOPSCHUTTERS : 1. Henry (Arsenal) 25 goals ; 2. Johnson (Crystal Palace) 19 goals ; 3. Defoe (Tottenham) 13 goals ; 4. Haisselbank (Middlesbrough), Cole (Fulham) 11 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier