Hij ging, hij zag en hij kwam terug. Venance Zézéto heeft zich na twee seizoenen opnieuw tussen zijn Ivoriaanse vrienden bij Beveren genesteld. ‘AA Gent en FC Brussels waren mislukkingen, maar ik heb veel bijgeleerd.’

In zijn eerste twee seizoenen op Belgische bodem liet Venance Zézé Zézéto (24) de Freethiel meermaals daveren. De jonge Ivoriaan van Beveren bleef met 18 goals in 60 matchen niet onopgemerkt. AA Gent plukte hem op het einde van het seizoen 2002-2003 weg bij geel-blauw, maar bij de Buffalo’s kalfde Zézéto’s doelpuntenaantal af tot 4 treffers in 29 partijen. Toen hij het seizoen daarna werd uitgeleend aan FC Brussels, vond hij in 23 wedstrijden nog amper één keer de weg naar de netten. “Ik ben achteraf bekeken een beetje te vroeg vertrokken bij Beveren.”

Zézéto blikt met een goed gevoel terug op zijn eerste stappen buiten de vertrouwde Beverse omgeving. “Toen Jan Olde Riekerink in het begin van het seizoen 2003-2004 trainer was in Gent, liep alles op wieltjes. Ik had een goede voorbereiding achter de rug en tijdens de competitiewedstrijden werd ik als aanvaller opgesteld. Dat ging aardig. Ik voelde me er prima.”

Eind 2003 werd de Nederlandse coach aan de deur gezet en nam hulptrainer Herman Vermeulen het roer over. “Onder zijn leiding begon alles stroever te verlopen. Ik voetbal bij voorkeur in de spits, rond iemand anders. Vermeulen liet me op de flank spelen. Ik moest zowel aanvallen als verdedigen. Dat was heel moeilijk en zwaar voor mij”, herinnert de Ivoriaan van 1,69 meter zich. “Ik rende als een gek van hier naar daar. Ondertussen vloog de bal constant over mijn hoofd, zonder dat ik erbij kon.”

“Zézéto is eigenlijk een schaduwspits”, weet ook Herman Vermeulen. “Hij is goed als hij met een andere aanvaller kan voetballen in een 4-4-2-systeem. Het probleem was dat we bij AA Gent zo niet speelden”, vertelt de man die intussen het trainerspetje van Sint-Truiden heeft opgezet. “Bij AA Gent moest Zézéto op de flank ook verdedigend werk opknappen waarvoor hij eigenlijk niet was opgeleid.”

Dan rijst uiteraard de vraag waarom iemand als Zézéto naar Gent werd gehaald. “Het is eigenlijk niet aan mij om daarop te antwoorden”, sputtert Vermeulen wat tegen. “Maar ten eerste kwam hij niet op vraag van de sportief verantwoordelijke naar Gent. Ten tweede stippel je normaliter eerst de veldbezetting uit en vul je daarna de namen van de spelers in. In de periode waarin Gent hem heeft aangetrokken ging dat in omgekeerde volgorde. Het was allemaal niet de schuld van Zézéto.”

De kleine Ivoriaan bakte er op de flank van Gent niet veel van. “Het lukte Vermeulen niet om me op een goede manier te integreren in de kern”, zegt Zézéto. “Misschien lag het ook aan mij. De trainer lichtte de tactiek toe en we hebben verschillende keren gepraat over mijn rol in het team. Ik heb geprobeerd me aan het spel aan te passen, maar dat lukte niet.”

Vermeulen kritiseert de inzet van Zézéto niet. “Hij werkte er hard voor. Dat was niet het probleem. In zijn ogen ging het eigenlijk om werken in de echte betekenis van het woord. Naar zijn normen was AA Gent een fabriek. Zézéto is een gevoelige persoon die een familiale, warme omgeving nodig heeft. Hij kwam van Beveren, een nest waarin hij zich kiplekker voelde. Bij Gent vind je die nestwarmte niet. Je kan dat ook niet plots creëren. Dat is er of dat is er niet. Gent is een koele club. We hebben er Zézéto bij wijze van spreken nooit de moedermelk kunnen geven.”

De coach van STVV concludeert niet dat Zézéto enkel goed kan fungeren in ploegen waarin hij voornamelijk Ivoriaanse ploegmakkers heeft. “Het is voor hem wel noodzakelijk om bij een club te voetballen die een zekere warmte uit- straalt, zoals Beveren.”

“Het is makkelijker om in een ploeg te spelen met je vrienden, die je goed kent”, geeft Zézéto toe. “Bij AA Gent miste ik vooral ploegmaats die me een goede pass in de voeten konden geven. De Buffalo’s werkten dikwijls met de lange bal. Als je groot bent, kan je het leer met je hoofd uit de lucht halen. Een kleine speler als ik kan daar niets mee aanvangen. Het lukte niet om nog dikwijls te scoren. Daardoor voelde ik me natuurlijk niet meer zo goed.”

Op het einde van het seizoen vond AA Gent dat het de Ivoriaan kon missen. De ploeg leende hem uit aan FC Brussels. Het vooruitzicht om in het team van Emilio Ferrera te mogen spelen stemde Zézé gunstig. “Het was voor mij geen teleurstelling om aan Brussels te worden uitgeleend, integendeel. Ik kende Ferrera nog van bij Beveren. Onder zijn leiding had ik goede wedstrijden afgewerkt. Ik dacht dat ik dat zou kunnen terugbrengen. Tijdens de eerste wedstrijden mocht ik als aanvaller aantreden. Het zat weer snor.”

Na een tijdje moest Zézéto zijn geliefkoosde stek echter alweer inruilen voor een plaats op het middenveld. “Ik heb toen met Ferrera gesproken. Ik liet hem weten dat ik liever voorin wilde spelen. Hij legde mij uit dat hij het begreep. De trainer wist zelf ook dat ik in de aanval het best tot mijn recht kom. Maar er was een smalle kern. De coach had niet genoeg spelers om mij in de voorste linie te posteren. Bovendien liepen er veel jonge spelers rond bij FC Brussels. Ferrera wilde iemand met enige ervaring op het middenveld, die zowel links als rechts kon spelen.

“Op dat middenveld wachtte me opnieuw enorm veel loopwerk. Bij een aanval moest ik mee naar voren trekken en bij balverlies verwachtte iedereen dat ik hielp bij het verdedigen. Ik rende constant heen en weer, maar dat schiep problemen op fysiek gebied.”

De prestaties van Zézéto slabakten. Als in drijfzand zakte hij almaar verder weg, tot bij de reserves. “Het was niet rechtvaardig. Ik wist dat ik het kon, maar niet op de plaats waarop ik werd uitgespeeld. Ik spande me bij de reserves niet meer zo hard in. Het was moeilijk om mezelf te motiveren. Ik vond het niet leuk en oninteressant. Op die momenten dacht ik terug aan mijn periode bij Beveren. Daar draaide het zo vlot.” Zézé keerde uiteindelijk terug in de basis, maar op het einde van het seizoen scheidden de wegen van Zézéto en FC Brussels. “Ik had er één goal gemaakt. Dat is simpelweg niet genoeg. Voor een aanvaller is dat zelfs belachelijk.”

Beveren was intussen gaan aankloppen bij de Buffalo’s, die Zézéto nog tot 2007 onder contract hadden, met de vraag of zij Zézé weer in de armen konden sluiten. “Ik was blij dat ik terug naar Beveren kon. Ik wou weer bij een ploeg spelen die écht voetbalt. Bij FC Brussels en bij AA Gent konden mijn ploegmaats wel voetballen, maar echte uitblinkers had je er toch niet. De speelstijl bij Beveren verschilt. De techniek primeert op het fysieke aspect. Dat ligt me.”

Zézéto’s geloof in eigen kunnen staat nog overeind. “Hier mag ik mijn favoriete rol van schaduwspits weer opnemen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat ik mijn beste vorm zal terugvinden als ik nog een beetje harder werk. Ik weet dat ik de kwaliteiten heb.”

De Ivoriaan heeft zich voorgenomen in de toekomst wat meer te bezinnen alvorens stappen te zetten. “Gent en Brussels waren mislukkingen, maar ik heb veel bijgeleerd. Ik ben vanaf nu veel kieskeuriger wat de club betreft. Ik ga alleen nog naar teams waar de spelers weten wat voetballen is. Door mijn ervaringen bij Gent en Brussels heb ik beslist dat ik in België uitsluitend nog bij Beveren speel. Als de kans zich aandient, zou ik wel naar een buitenlandse competitie willen met een hoger niveau, zoals de Nederlandse of de Franse.” En wat als een Belgische topclub zou komen polsen ? “Dan zal ik dat eens goed overwegen”, mildert Zézé. “Maar voorlopig denk ik niet verder dan Beveren. Ik wil hier goede wedstrijden spelen en een mooi kampioenschap afwerken.”

Na het gesprek rept Zézéto zich naar het oefenveld voor de training. De noppen van zijn schoenen tikken snel tegen het asfalt. De kleine Ivoriaan heeft duidelijk zin om de bal een ferme trap te verkopen. “Bij Beveren zie ik hem weerlachen”, zegt Vermeulen. “Dat is hem van harte toegewenst.”

door Kristof De Ryck

‘Door mijn ervaringen bij Gent en Brussels heb ik beslist dat ik in België uitsluitend nog bij Beveren speel.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content