Heracles Almelo haalde de titel in de Gouden Gids Divisie.

Wie Heracles aan het begin van het seizoen tipte als kampioen, werd in Nederland voor gek verklaard. Trainer Peter Bosz (ex-speler Feyenoord, degradeerde als coach twee jaar geleden met De Graafschap) was aangesteld om te bouwen aan een nieuwe ploeg, waarvoor een plaats in de nacompetitie het hoogst haalbare leek. Maar Heracles overtrof dit seizoen zichzelf en speelt volgend seizoen in de eredivisie. Bosz smeedde op korte tijd een eenheid die uitermate moeilijk te kloppen bleek. “We hadden minder individuele klasse dan een aantal andere teams”, zei Bosz in VI. “Heracles is een echt team. Goede periodes werden met slechte afgewisseld, maar we bleven wél winnen. Dat is belangrijk, omdat winst de dingen bevestigt waar je een hele week mee bezig bent. We verloren ook nooit twee keer na elkaar, de spelers zien dan dat je geen onzin verkoopt. Ik moest dit seizoen acht nieuwkomers inpassen, van wie er regelmatig zeven in de basis stonden. Ons positiespel was in die periode slecht, maar werd beter. De speelstijl vergde ook wat aanpassing. Wij willen toch vroeg druk zetten en naar voren verdedigen.”

Over geluk had zijn ploeg niet te klagen. Liefst tien keer werd met slechts een doelpunt verschil gewonnen. Bovendien scoorde Heracles van de 67 doelpunten er 27 in de laatste twintig minuten. Het team kent geen uitblinkers en leunt voornamelijk op een ijzersterke verdediging. Heracles kreeg het minste aantal tegendoelpunten (34), maar ontbeert een echte afwerker.

“Rust is altijd een voorwaarde voor succes”, weet Bosz. “Ik vind dat de vuile was altijd intern moet blijven. De voorzitter – bij ons zeer gezichtsbepalend – en de trainer moeten een twee-eenheid vormen. Maar ook mijn assistent Hendrie Krüzen (ex-KV Kortrijk) speelde een belangrijke rol in het succes.” Over de ambities volgend seizoen is Bosz duidelijk. “Het is logisch dat we er niet meteen weer uit willen vliegen.” (FV)

Rafael van der Vaart (22) verlaat Ajax. De international bereikte een persoonlijk akkoord met het Duitse Hamburg. De groepen voor de nacompetitie werden vastgelegd. Poule A : RBC, VVV, FC Volendam en Stormvogels Telstar. Poule B : De Graafschap, Sparta, FC Zwolle en Helmond Sport. Heracles zorgt voor een primeur volgend seizoen : het mag op kunstgras spelen, iets wat straks ook wordt toegestaan in de Champions League en de Uefacup. Op het EK onder zeventien haalde de ploeg van bondscoach Ruud Kaiser in Italië zilver. In de finale bleek Turkije met 2-0 te sterk. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 29 goals ; 2. Kalou (Feyenoord) 20 goals; 3.Vennegoor of Hesselink (PSV) 19 goals ; 4. Huntelaar (Heerenveen), N’Kufo (Twente) 16 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier