Toen Zinedine Zidane vorige woensdag om klokslag één uur de pers samenriep in Madrid, achtte iedereen het onwaarschijnlijk dat het was om aan te kondigen dat hij zou verder gaan met voetballen. Zijn contract loopt immers nog tot 2007. En inderdaad, Zidane bevestigde wat iedereen wel voelde aankomen : de laatste match in de Liga, op 14 mei op het terrein van FC Sevilla, betekent zijn vaarwel aan Real Madrid. Zijn professionele carrière zit er dus definitief op de dag dat het Franse nationale team uit het WK gekegeld wordt, ergens in juni of juli. Het bestuur van Real werd enkele dagen voor de persconferentie al op de hoogte gebracht. “Het idee om te stoppen speelde al een tijdje door mijn hoofd”, legde Zidane uit. “Het zou niet correct geweest zijn om iedereen te laten afwachten. Het bestuur moet de tijd hebben om zich te heroriënteren als het een opvolger voor me moet vinden. Al twee of drie jaar volgden de resultaten niet meer. Op 23 juni word ik 34 jaar. Ik kan niet méér presteren dan wat ik totnogtoe liet zien.”

Zinedine Zidane ging in 2001 voor Real Madrid spelen. Hij kwam van Juventus voor 75 miljoen euro, in het kader van de nieuwe politiek die voormalig voorzitter Florentino Perez installeerde om supersterren binnen te halen. In het truitje van Real bracht hij een kampioenstitel naar huis (2003), twee Spaanse Supercups (2001 en 2003), een Champions League (2002), een Europese Supercup (2002) en een Intercontinentale Cup (2002). Het afgelopen seizoen werd Zidane echter geplaagd door verscheidene kleine blessures die hem verplichtten om aan de kant te blijven of met een verminderde fysieke capaciteit te spelen. Hij zou nu in de rangen van Real Madrid kunnen blijven voor een project met de jeugd, maar er zijn nog geen concrete details bekend.

In de kern wordt de Uruguayaan Pablo Garcia beschouwd als zijn voorbestemde opvolger. Hoe Real er volgend seizoen echter precies zal uitzien, is afhankelijk van wie de club zal besturen. Voorzitter Fernando Martin, nog maar net aangetreden als opvolger van Florentino Perez, heeft immers zijn ontslag aangekondigd. Er worden nieuwe verkiezingen georganiseerd.

De match tussen FC Sevilla en FC Barcelona, die door stortregen werd uitgesteld, bezorgt de kalendercommissie kopzorgen. Op 10 mei moet FC Sevilla de finale van de UEFA-cup spelen en op 17 mei moet FC Barcelona die van de Champions League afwerken. De Liga had de laatste dag van het kampioenschap gepland op 20 mei, maar de FIFA heeft dat geweigerd omdat het WK daar te kort op volgt. Een enkele match zou die dag per uitzondering toch gespeeld kunnen worden : Sevilla-Barcelona. De internationale spelers van beide clubs zouden niet mogen deelnemen.

Sergio Aguero, de jonge middenvelder van Independiente, wordt naar Atletico Madrid getransfereerd voor 23 miljoen euro. De voorzitter van de Argentijnse club wil de transfer nog niet officieel bevestigen, maar dat is zonder twijfel maar een kwestie van een paar dagen. De colchoneros haalden eerder al de Portugese centrale verdediger Zé Castro en de Spaans-Argentijnse achtervelder Miguel Pernia binnen. De Tsjechische middenvelder Tomas Rosicki en de Villarrealverdediger Javi Venta staan ook op het lijstje.

Manuel Preciado heeft ontslag genomen als trainer van Santander. Hij achtte zichzelf niet meer capabel om de duizelingwekkende val van de ploeg in het klassement af te remmen. Zijn assistent Nando Yosu zal nu proberen om de club in de eerste divisie te houden.

Xavi Hernandez heeft opnieuw zijn opwachting gemaakt bij FC Barcelona. Hij was vijf en een halve maand out door een knieblessure. Nu begint hij weer aan het WK te denken.

l

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier