Daniel Güiza volgt Aragonés naar Fenerbahçe.

Of het nu waar is of niet dat DanielGüiza het niet droog kon houden toen hij hoorde dat bondscoach Luis Aragonés in zijn EK-selectie aan hem de voorkeur had gegeven boven publieks-lieveling Raúl, het haalde alleszins de wereldpers. Want wie was Güiza? Natuurlijk had de spits van Mallorca zich zopas tot pichichi gekroond met 27 rozen, waarvan niet één op strafschop. Maar er bleven toch twijfels bestaan rond de aanvaller die in augustus zijn 28ste verjaardag viert en tot voor kort allerminst voorbestemd leek voor een hoofdrol in het Spaanse team.

Güiza werd geboren in Jerez de la Frontera als zoon van ouders die afstamden van zigeuners en in barakken woonden. Als kind was hij fan van Kiko, de aanvaller van Atlético Madrid, die in die tijd bij Cadiz speelde, de club die werd gehaat door zijn familie. Maar desondanks bleef Dani zijn idool trouw en viert hij goals net als hem, door een boogschutter na te doen.

Op zijn negentiende betaalde Mallorca 481.000 euro voor hem aan Xerez CD. Na enkele moeilijke jaren, waarin hij achtereenvolgens werd uitgeleend aan de Andaloesische semiprofploeg Dos Hermanas, Huelva (waar hij vier keer mocht invallen) en het B-team van Barcelona, keerde hij naar Mallorca terug, waar hij ook niet verder kwam dan de invallers. Dat had niets met blessures te maken, maar alles met een vrij liederlijke levensstijl.

In 2003 stapte hij over naar tweedeklasser Murcia. Daar scoorde hij in twee seizoenen 38 goals. Het pas gepromoveerde Getafe legde 800.000 euro voor hem op tafel en beklaagde zich dat niet: Güiza was een van de spelers die een grote bijdrage leverden tot de kwalificatie voor de UEFA Cup. Maar de aanvaller zat nog niet echt op het rechte pad: hij scheidt van Rocio, de moeder van zijn twee kinderen, en gaat minder graag naar de training dan naar bars en discotheken. Daar ontmoet hij de stripteaseuse Nuria Bermúdez, die ook in Spaanse B-films acteerde en aan iedereen die het horen wil, vertelt dat ze met de helft van de kern van Real Madrid, onder wie ook DavidBeckham het bed heeft gedeeld en geflirt heeft met Cristiano Ronaldo. Maar dat ze nog andere pijlen op haar boog heeft, bewijst ze door in 2006 een licentie te halen als spelersmakelaar en manager te worden van Güiza, die zopas een premie van 214.000 euro mocht incasseren voor de Spaanse EK-zege.

Vorig seizoen keerde de international terug naar Mallorca, dat 3,5 miljoen euro voor Güiza neertelde. Na de geboorte van zijn zoon Daniel in december 2007 begon hij er met de ogen dicht te scoren. In november had hij ook al zijn eerst selectie voor de nationale ploeg gekregen. Nu trekt hij samen met Luis Aragonés, de coach die hem zoveel kansen gaf, naar het Turkse Fenerbahçe, dat 15 miljoen euro betaalde. Het sprookje van de zigeunerzoon lijkt nog niet ten einde.

Mehmet Aurelio (30), de genaturaliseerde Brazi-liaanse controlerende middenvelder van Fenerbahçe en van de Turkse nationale ploeg, werd voor drie seizoenen aangetrokken door Betis.

Ariel Ibagaza (31), de Argentijnse middenvelder van Mallorca, stapt voor twee seizoenen over naar Villarreal, dat een transferbedrag van 1,5 miljoen euro ophoestte. Voor El Caño wordt het zijn derde Spaanse club, nadat hij van 1998 tot 2003 al een eerste keer voor Mallorca speelde en vervolgens drie seizoenen bij Atlético Madrid onder contract lag.

De Franse doelman Grégory Coupet, die veel triomfen vierde met Lyon, zal de komende drie seizoenen onder de lat staan bij Atlético Madrid. Een andere opvallende versterking voor de colchoneros is Paulo Assunção (28), de Braziliaanse middenvelder van FC Porto.

Mallorca trok voor drie seizoenen de 28-jarige verdediger Josemi aan, die vroeger voor Liverpool speelde en daarna naar Villarreal verhuisde.

Javi Navarro, de aanvoerder van FC Sevilla, blijft sukkelen met een zware blessure aan de knieschijf. Julien Escudé, de Franse centrale verdediger die forfait moest geven voor het EK, moet een operatie aan de adductoren ondergaan.

Ezequiel Garay, de Argentijnse verdediger van Racing Santander, werd overgenomen door Real Madrid. De Spaanse kampioen leende hem onmiddellijk weer uit aan de werkgever van Mémé Tchité, de club waar hij al sinds 2005 actief is.

Barcelonavoorzitter Joan Laporta besloot, ondanks het feit dat 60,6 procent van de socios stemde voor een vertrek en slechts 37,7 procent zijn vertrouwen in hem behield, om op post te blijven tot de volgende voorzittersverkiezingen van 2010. Indien twee derden (66,6 procent) van de 38.000 socios die hun stem uitbrachten, tegen de omstreden preses hadden gestemd, had hij sowieso moeten opstappen. Frappant is wel dat de vorige voorzitter, José Luis Núñez, zich tien jaar geleden in een gelijkaardige situatie bevond en dat Laporta toen verklaarde dat wie zich slechts gesteund weet door 40 procent van de getrouwen daaruit beter zijn conclusies zou trekken.

Aleksandr Hleb (27), de Wit-Russische middenvelder die sinds 2005 voor Arsenal speelt, verhuist voor vijf jaar naar Barcelona, dat vijftien miljoen euro neertelde en de strijd won van Bayern München.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier