Maged Samy ziet het groots. Dat blijkt ook uit de financiële prognoses waarmee hij zijn PowerPointpresentatie opvrolijkte nadat hij Lierse had opgekocht. De cijfers slaan op zijn voetbalgerelateerde activiteiten, samengebracht onder de noemer WDFC. Daartoe behoren de gelijknamige Egyptische derdeklasseclub, zijn vijf jeugdacademies (in Egypte, Ghana, Thailand, Wit-Rusland en België), en Lierse SK. Deze drie entiteiten zijn dochterondernemingen van WDI, de investeringspoot van zijn holding.

Wat meteen opvalt, zijn de hoge omzet-cijfers waarmee Samy goochelt. Lierse werkte het voorbije seizoen in de tweede klasse met een budget van twee miljoen euro. Niettemin verwacht de Egyptische zakenman dit jaar al dik tien miljoen euro aan voetbalinkomsten voor WDFC. Na aftrek van alle kosten (en voor aftrek van belastingen) houdt hij daarvan bijna vijf miljoen over. “In verhouding tot de verwachte inkomsten is dat gigantisch veel”, weet Daan Killemaes van hetfinancieel-economische weekblad Trends. “Als hij dat klaarspeelt, is hij manager van het jaar. Zijn omzetcijfers voor dit en de volgende jaren lijken me volstrekt irrealistisch. Hij gaat uit van onwaarschijnlijk hoge inkomsten. Daarvoor moet hij bij wijze van spreken elk jaar een Thierry Henry verkopen.”

De resultatenrekeningen voor het volgende decennium bevatten cijfers die zonder meer duizelingwekkend zijn. Voor 2012 voorspelt Samy een totale voetbalomzet van meer dan 90 miljoen euro, over tien jaar zelfs van 153 miljoen. Volstrekt waardeloze prognoses, zegt Killemaes: “Geen enkel bedrijf en geen enkele analist kijkt verder dan vijf jaar vooruit. Dat is onmogelijk.” Leo

Theyskens: “Wij kunnen dat omdat sommige opties over zeven, acht jaar worden gelicht. De academies hebben tegen dan dus al een gegarandeerde inkomstenpot.”

Samy waagt zich ook aan een waarde-bepaling van zijn voetbalbedrijf. Berekend over een periode van tien jaar en tegen een discontovoet van 15 procent komt hij uit op 234 miljoen euro. Tegen een discontovoet van 25 procent houdt hij het op 136 miljoen. De discontovoet wordt gebruikt om de huidige waarde van toekomstige inkomsten te berekenen. Inkomsten in de toekomst zijn vandaag minder waard omdat de inflatie de koopkracht van die inkomsten aantast en omdat die inkomsten nog niet zeker zijn en dus kunnen tegenvallen. Hoe risico-voller de activiteit, hoe lager de huidige waarde van de toekomstige inkomsten. Killemaes: “Bedrijven die weinig risico lopen, hanteren een discontovoet van 5 procent. Die 15 en 25 procent duiden erop dat hij rekening houdt met enig risico.”

Samy besluit zijn PowerPointpresentatie met een oproep aan privé-investeerders. Wie 30 miljoen euro op tafel legt, krijgt 18 procent van WDFC in handen. Het zal Killemaes benieuwen wie het aandurft. “Je moet zijn cijfers geloven, anders doe je dit niet”, zegt hij. “Bovendien, wie steekt hier nu 30 miljoen euro in, als je daarvoor maar één vijfde van de club in handen krijgt?”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content