Portsmouth dankt Benjani Mwaruwari.

Gediend door de kalender was Portsmouth dit jaar allerminst, want tussen de eerste en zesde speeldag moesten de spelers van Harry Redknapp maar liefst vier keer tegen de groten in de wei. Van Arsenal en Chelsea werd verloren, tegen Manchester United en Liverpool bleef het thuis twee keer gelijk (1-1 en 0-0). Maar het parcours daarna was vlekkeloos, zowel in de Ligabeker als in de competitie. Het bracht de Zuid-Engelse ploeg naar de subtop.

Opvallende figuur in het geheel is aanvaller Benjani Mwaruwari (29), momenteel topschutter in de Premier League. Dat mag best opmerkelijk worden genoemd, want Benjani was tot dusver verre van een doelpuntenmachine. Een harde werker, dat wel, snel, sterk en een goeie linker, maar geen afwerker. Hij kwam in de winter van 2006 over van Auxerre, waar hij 19 keer scoorde in 72 wedstrijden, maar geen goeie relatie meer had met Jacques Santini, de opvolger van Guy Roux. Die had hem opgevist in 2002 toen hij door de Grasshoppers Zürich met een onvoldoende was doorgestuurd. Benjani zag dat vertrouwen beloond toen hij de held werd tijdens de bekerwinst tegen Sedan.

Zijn transfer naar Engeland – voorwerp van onderzoek door de politie omwille van de onduidelijke rol vanwege wat dubieuze strofiguren, was een verrassing. Ruim 6 miljoen euro voor een spits die weinig scoorde, vonden de supporters veel geld. Maar Benjani trok het zich niet aan, al scoorde hij amper. Pas na vier maanden en 15 wedstrijden maakte hij zijn eerste doelpunt. Vorig seizoen kwam hij uit op een totaal van zes, dit seizoen zit hij daar na één derde al boven.

Na Bruce Grobbelaar en Peter Ndlovu is Benjani Mwaruwari de derde aanvoerder van de nationale ploeg van Zimbabwe die furore maakt in de Engelse competitie. Groot voordeel is dat Zimbabwe in januari en februari niet deelneemt aan de Afrika Cup. In de voorronde werden ze immers uitgeschakeld in een groep met Marokko en Malawi. Benjani hielp twee jaar geleden een Franse stage van zijn nationale ploeg voor de CAN in Egypte mee financieren, dat wordt hem nu bespaard.

PETER T’KINT

Gary Megson (48) is de nieuwe manager van Bolton. Megson was na anderhalf jaar werkloosheid amper zes weken aan de slag bij Leicester City, toen hij daar zijn ontslag gaf. Het meeste succes haalde hij bij West Brom, waar hij van 2000 tot 2004 aan de slag was. In 2000 redde hij hen van de degradatie in tweede klasse, twee jaar later promoveerde hij, om vervolgens nog eens twee jaar later weer te zakken. Opvallend : als manager is dit zijn achtste club, als speler kende hij er tien, waarbij hij vooral voor Sheffield Wednesday voetbalde. Een man die van verhuizen houdt.

Niet geheel onverwacht kwam er een einde aan het contract van de Nederlander Martin Jol (51) bij Tottenham. Maar één keer winst in tien duels en voortdurende geruchten over wrijvingen met spelers, onder meer DimitarBerbatov, dat redt niemand. Juande Ramos (53), die ontslag nam bij FC Sevilla, tekende voor vier jaar. Oud-speler Gustavo Poyet, van 2001 tot 2004 aan de slag bij de Spurs, wordt zijn assistent.

Jens Lehmann neemt moeilijk vrede met zijn invallersstatuut bij Arsenal, wat Franz Beckenbauer al op de Duitse tv deed voorspellen dat de doelman in januari zal vertrekken. “Ruzie met Arsène Wenger win je nooit.”

Doelman Kasper Schmeichel (20), die het seizoen nog startte in de basis van Manchester City en in zes matchen vier keer de nul hield, zakte in de hiërarchie tot derde keeper en werd prompt voor een maand uitgeleend aan Cardiff City. Zo snel kan het gaan, ook al tekende hij voor vier jaar bij.

Christopher Samba (23), de Congolese verdediger die vorige winter van Hertha BSC naar Blackburn Rovers overstapte en daar indruk maakt, kreeg een vernieuwd contract voor vijf seizoenen.

Collins John, al een tijdje op een zijspoor bij Fulham, werd voor drie maanden uitgeleend aan Leicester City.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier