Quizvraag: wat is vandaag 10 december de inzet van de wedstrijd Moghreb Athletic de Tétouan – Auckland City FC? Antwoord: deze ploegen uit Marokko en Nieuw-Zeeland nemen het vandaag op voor een plaats in de kwartfinales van het WK voor clubs. Een competitie waaraan later ook Real Madrid (Spa), Cruz Azul (Mex), San Lorenzo (Arg), ES Sétif (Alg), en de Western Sidney Wanderers (Aus) deelnemen. Hoeft het gezegd dat de Koninklijke favoriet is om Bayern München op te volgen? En doet u maar niet al te lacherig over de aanwezigheid van de Marokkaanse landskampioen. Vorig jaar was de tegenstander van de Duitsers in de finale Raja Casablanca.

Het is voor de tweede (en laatste) keer dat Marokko gastheer speelt voor deze Mundialito, de opvolger van de intercontinentale voetbalbeker. Dat was vroeger een prestigieuze strijd tussen de winnaar van Europacup I – later de Champions League – en de club die in Zuid-Amerika de Copa Libertadores won. Die ploeg mocht zich dan een jaar lang ‘wereldkampioen’ noemen. Omdat teams uit Midden-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië niet mochten deelnemen, stond dat wat raar. Dus vond de FIFA in 2000 een toptoernooi met acht landen uit (georganiseerd in Brazilië en gewonnen door Corinthians). De editie van 2001 moest in Spanje worden georganiseerd, maar ging niet door wegens het failliet van ISL, de grote marketingmachine. Vanaf 2005 kwam het toernooi er weer wel, georganiseerd door Japanners, met Toyota als hoofdsponsor. Sinds 2009 gaat de organisatie per twee jaar de hort op. Eerst naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), daarna terug naar Japan, en nu twee keer naar Marokko. Voor de volgende twee jaar zijn opnieuw Japan en India kandidaat, voor de edities van 2017 en 2018 zijn dat Brazilië, Japan en de VAE.

U merkt het, Europa heeft geen belangstelling voor dit exhibitietoernooi dat slechts twee keer geen finale Europa vs Zuid-Amerika kreeg. Vorig jaar, met Raja als outsider, en in 2010, met TP Mazembe, toen de winnaar van de Afrikaanse CL. Zo’n WK voor clubs levert de winnaar wat wereldfaam en prijzengeld (5 miljoen dollar) op, maar toen de Engelse clubs nog bij de sterkste van Europa hoorden, klaagden ze vooral over een verre verplaatsing in een drukke maand (december). Spaanse clubs zien het als een internationale marketingopdracht, Zuid-Amerikaanse als prestige, voor ploegen uit Afrika, Mexico of Nieuw-Zeeland is het gewoon leuk, om – in dit geval – tegen Ronaldo en co te voetballen.

Het extra pigment dit jaar komt uit Marokko, dat weigerde in januari de Afrika Cup te organiseren, uit vrees voor ebola, maar dit toernooi wel laat doorgaan. Marokko deed al vier keer een gooi naar de organisatie van het grote WK, maar ving telkens bot. Nu is het weer kandidaat voor 2026, maar door de organisatie van de Afrika Cup in laatste instantie terug te geven schoot het zichzelf in de voet. De leiders van de CAF (de Afrikaanse tegenhanger van de UEFA) zijn boos omdat ze inderhaast alles naar Equatoriaal-Guinea, een zwak broertje op het continent, moeten verplaatsen. Zwart Afrika ziet er een daad van afwijzen/agressie door Noord-Afrika in. De vereniging van zuidelijke Afrikaanse landen liet al weten het WK voor clubs te zullen boycotten.

DOOR PETER T’KINT

Marokko weigerde de Afrika Cup uit vrees voor ebola, maar laat dit toernooi wél doorgaan.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content