Amper één maand na de invoering van een nieuwe speeldag voor de reservecompetitie willen de meeste clubs er alweer van af. ‘Hier is duidelijk niet grondig over nagedacht.’

Sinds dit seizoen spelen de invallers van de eersteklassers hun competitiewedstrijden op maandag. Het voorstel werd vorig jaar gelanceerd op een bijeenkomst van de trainers met bondscoach Aimé Anthuenis. Gedacht werd dat zo het niveau van de invallerscompetitie zou worden opgekrikt. Maar wat blijkt nu ? De competitie draait in de soep en iedereen lijkt terug te willen naar het oude systeem.

Eén van de clubs die als eerste aan de klaagmuur ging staan, was Cercle Brugge. “Het voordeel dat alle spelers die niet in het weekend spelen, op maandag wél een volledige wedstrijd kunnen afwerken met het tweede,” zegt Jerko Tipuric, “weegt voor ons niet op tegen de nadelen. Veel jongens uit onze reserveploeg gaan nog naar school. Met wedstrijden op maandagavond om half acht wordt dat krap. Als je dan naar de andere kant van het land moet reizen, hebben zij na school nauwelijks tijd om te eten, zijn ze laat terug en laat in hun bed voor alweer een nieuwe schooldag ’s anderendaags. Met wedstrijden op vrijdag kunnen ze de volgende dag ten minste uitslapen. Daarom hebben wij gevraagd of we onze wedstrijden niet opnieuw naar vrijdag kunnen verplaatsen, ik vrees anders voor overbelasting. Als ik het goed heb begrepen, heeft onze club daarop al twaalf positieve antwoorden gekregen.”

Dezelfde klok is te horen in Westerlo bij Jan Ceulemans. “Wij zijn teruggekeerd naar de vrijdagavond, omdat we û en zo zijn er veel ploegen, denk ik û steeds meer de jeugd willen laten spelen in de reserven om ze op een iets hoger niveau aan het werk te zien. Dat ze op maandag pas laat terug zijn, zou geen excuus mogen zijn – het zijn geen kleine kinderen meer -, maar het klopt wat Jerko zegt. Plus : ik denk dat de vrijdag een beetje traditie is ook.”

Een gemiste kans, vindt Franky Vercauteren, die meent dat je op maandag een sterkere competitie kan krijgen, omdat meer spelers uit de A-kern dan ritme kunnen opdoen. Wat niet wegneemt, geeft de assistent-trainer toe, dat Anderlecht ook al de vraag stelde om wedstrijden naar vrijdag te verplaatsen. Maar dat, zegt hij, had meer te maken met de Europese verplichtingen van Anderlecht. “Voor ons valt maandag dan wat moeilijk, maar ik snap niet goed waarom de meeste andere ploegen ervan af willen.”

Jerko Tipuric wel. “Zal de motivatie groot zijn van een speler die in het weekend vijf minuutjes mag meedoen met de A-ploeg en dan gevraagd wordt om op maandag nog eens negentig minuten voluit te gaan voor 200 toeschouwers ? Ik betwijfel het. Want ze zijn nog kwaad dat ze niet hebben mogen meedoen. Als ze op vrijdag met de invallers spelen, weten ze nog niks over een selectie in het weekend en zal hun inzet dus hoger zijn.”

E milio Ferrera lag, samen met Michel Preud’homme, aan de basis van het initiatief. De trainer van Lierse blijft er een groot voorstander van. “Toen ik in 1999 debuteerde in eerste klasse,” zegt hij, “bestond er een grote polemiek over de kwaliteit van de reservecompetitie. Het niveau was zwak en misschien was het een oplossing om de reserveteams van de eersteklassers te integreren in de derde klasse. Uiteindelijk werd dat voorstel afgevoerd. Verhuizen naar maandag stelt ons nu in staat om zélf het niveau op te krikken. Het argument van de tegenstanders, dat je hierdoor minder jongeren kan opstellen om school- of andere redenen, vind ik belachelijk. De meeste clubs stellen immers toch spelers uit de A-kern op, en dat zijn profs. Wat wel nodig is, is dat je je trainingsarbeid verandert, maar in een voetbalwereld waarin steeds meer wordt geïndividualiseerd, mag dat geen probleem zijn. Het enige nadeel dat ik zie – en eigenlijk is het niet eens een nadeel, vind ik – is dat je verplicht bent om ook op zondag te trainen. Maar dat weegt niet op tegen de voordelen.”

Neem nu een speler die zaterdagavond slechts invaller is en niet of nauwelijks in actie komt. “De dag voor een wedstrijd doe je niet veel”, legt Ferrera uit. “En de dag van de match doet zo’n invaller ook al niet veel. Op zondag krijgen ze vrij of is er een hersteltraining. En op maandag mag je ook niet te zwaar trainen, want dat hoort niet 48 uur na een topprestatie. Conclusie : vier dagen op zeven doet zo’n invaller vrijwel niks. Die kan dus niet anders dan conditie verliezen. Dus moet je hem extra trainingen geven. Of, in dit geval, een volledige wedstrijd op maandag laten spelen. Ik vind dit een heel goede maatregel, ook voor de jongeren, omdat de kwaliteit van de wedstrijden de hoogte ingaat.”

Herman Helleputte is het hiermee eens. “Ik was ook voorstander van verhuizen naar maandag,” zegt de trainer van Beveren, “maar intussen zijn er al zoveel clubs teruggekeerd naar vrijdag, dat het voor problemen zorgt. Zo kan het dat je de ene week twee wedstrijden moet spelen en de andere week geen enkele. Ik denk dat we verplicht zullen zijn om terug te keren naar vrijdag. Zo’n drama is dat tenslotte ook niet.”

Voor Peter Balette, die met Heusden-Zolder zijn thuiswedstrijden op vrijdag afwerkt, zorgen de matchen van de invallers voor extra kopzorgen. “Wij hebben ons geëngageerd voor de maandag, maar in de planning zorgt dat toch wat voor problemen. Het zou makkelijker zijn om, bijvoorbeeld, uit te wijken naar donderdag. De jongens die op maandag spelen, trainen die dag immers niet samen met de anderen en op dinsdagochtend krijgen ze een hersteltraining. Mijn eerste indruk is : als wij op vrijdag al opnieuw een wedstrijd hebben met het A-elftal, zijn die jongens vrij weinig samen met de rest van de groep beschikbaar. Wij hebben ook wel studenten, maar niet zoveel, dus dat argument telt voor ons alvast minder mee.”

Het argument van Emilio Ferrera – een sterkere competitie – klopt, zegt Ariël Jacobs. Vreemd genoeg zag de trainer van La Louvière, zelf voorstander van het spelen op maandag, zijn club als eerste om een terugkeer naar vrijdag vragen. “Onze A-kern is kwantitatief vrij beperkt,” legt hij dat uit, “drie keepers en 22 man, en een B-kern die uit studenten bestaat. Dat het enige argument, namelijk dat studenten op zaterdag kunnen uitslapen met een wedstrijd op vrijdag, het haalt, vind ik spijtig. Wij hebben al twee keer op vrijdag gespeeld en één keer op een maandag. Egoïstisch bekeken zeg ik, als hoofdtrainer : liever op een maandag, want dat laat mij toe om spelers van de A-kern een volledige wedstrijd te spelen. Op vrijdag zijn er van de zes invallers immers drie die maar een beetje mogen spelen en drie andere sowieso niet. Wij hebben op een maandag tegen Heuden-Zolder gespeeld met één speler van de B-kern en de rest was van de A-kern. Bij Heusden-Zolder was dat ook het geval. Het werd, ook omdat de motivatie er was, een hele goeie wedstrijd. Het nadeel is dan weer dat er minder jeugdspelers aan hun trekken komen.”

Marc Grosjean, trainer van Bergen, kan de redenering van Ariël Jacobs moeilijk volgen. “Veel jongeren zijn toch al prof, ik weet dus niet of dat argument nog steek houdt. En zij die voetbal met studies combineren, doen toch opofferingen om de top te bereiken. Waarom zou dit dan niet kunnen ? Ik vind het een vals argument. Ik ben voorstander van de maandag, maar op deze manier kan het niet verder : of je keert terug naar de oude situatie, of iedereen accepteert de nieuwe. Misschien, denk ik, hebben we vooraf niet genoeg nagedacht over de argumenten voor en tegen. Dat moet dan maar eens eerst gebeuren.”

Jacobs valt Grosjean hierin bij : “Ik denk dat de oude situatie, een terugkeer naar vrijdag, over twee maanden een realiteit zal zijn. Maar laat ons hopen dat dit een overgangsjaar is en dat de clubs die Europees spelen straks misschien een afwijking krijgen, maar dat het voor alle andere de algemene regel wordt om op maandag te spelen. Ons nationale voetbal zou erbij gebaat zijn.”

De opportuniteit van het oude voorstel om de invallers in de derde klasse te laten meedraaien, trekt Jacobs inmiddels sterk in twijfel. “Wij hebben tijdens de voorbereiding met onze B-kern, aangevuld met een paar A-spelers die terugkwamen uit blessure, een paar keer tegen een derdeklasser gespeeld. Ik durf dit haast niet luidop te zeggen, maar mijn indruk is dat het gat groter is geworden – en dan bedoel ik : in het voordeel van de eersteklassers. Ik vraag me dan ook af of het voor beide partijen nog een goede zaak zou zijn om die twee in één competitie onder te brengen.”

door Peter T’Kint

‘Dat je op maandag om schoolredenen minder jongeren kan opstellen, vind ik een belachelijk argument.’ (Emilio Ferrera)

‘Ik snap niet waarom de meeste ploegen van de maandag af willen.’ (Franky Vercauteren)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content