Lilian Laslandes wil in eigen streek bij Bordeaux nog eens schitteren.

Op de identiteitskaart van de stevige blonde spits van 1,86 m en 82 kilogram staat dat hij op 4 september 1971 werd geboren in Pauillac. En dat is een naam die vooral de wijnliefhebbers niet onberoerd laat, want hier rijpen bekende klassewijnen zoals Château-Lafite, Château-Latour, Mouton-Rothschild enzovoort. Ook nu de Franse wijnbouwers steeds meer concurrentie ondervinden van de wereldwijnen zijn dat nog altijd namen die tot de verbeelding spreken. Dat doet zeker ook de carrière van Lilian Laslandes. Als jonge snaak voetbalde hij voor Pauillac, Mérignac en Saint-Seurin om dan tussen 1992 en 1997 echt door te breken bij Auxerre. Daarna speelde hij ook vier sterke seizoenen bij Bordeaux, alvorens de stap naar het buitenland te zetten. Maar noch bij Sunderland, noch bij Keulen kwamen zijn kwaliteiten echt uit de verf. Pas bij Bastia raakte hij weer volop op dreef en versierde zo een transfer naar een van zijn vroegere werkgevers, Bordeaux.

Bij de Girondins bood hij zelf zijn diensten aan bij coach Michel Pavon. De vrouw van Laslandes is zwanger en wilde daarom graag terugkeren naar haar geboortestreek. Laslandes had de club nochtans niet door de grote poort verlaten. In 2001 namen nogal wat supporters het hem kwalijk dat hij minder vaak scoorde dan voorheen en weten dat aan het feit dat hij een bar en restaurant had geopend. De tijd heelt echter alle wonden en Laslandes is vastbesloten om nog één keer alles op alles te zetten om zijn trefzekerheid te tonen. Op 32-jarige leeftijd heeft hij alvast 307 eersteklassewedstrijden op zijn actief, waarin hij 112 keer de netten wist bol te zetten. “We zullen het niet makkelijk hebben om in het spoor van de grote clubs te blijven”, beseft hij. “Maar in de beker of in de Ligabeker zouden we misschien wel eens kunnen stunten. Voor een jonge ploeg zoals de onze is vertrouwen een factor van doorslaggevend belang. Een goede start met degelijke resultaten in de eerste vijf of zes wedstrijden kan de basis vormen voor een sterk seizoen.”

Lilian Laslandes heeft in ieder geval voldoende ervaring om het potentieel van zijn club goed te kunnen inschatten. Hij maakt bij Bordeaux de cirkel rond van een niet onaardige carrière met twee kampioenstitels (1996, 1999), twee Franse bekerzeges (1994, 1996) en zeven selecties voor de Franse nationale ploeg. (PB)

BIXENTE LIZARAZU tekende voor twee jaar bij Marseille, dat vorige week ook nog aan Jan Koller en Aruna Dindane dacht als mogelijke versterking. Mathieu Flamini, die uit de jeugdopleiding van Marseille komt, tekende van zijn kant voor vier jaar bij Arsenal. LENS heeft het geweer van schouder veranderd en rekruteert nu vooral spelers met ervaring in eerste klasse, eerder dan Afrikanen die het Franse voetbal niet kennen. MONACO versterkte zich met Mohamed Kallon, die overkomt van Inter Milaan en met de Uruguyaanse international van Lecce, Javier Chevanton. ISTRES trok Florian Maurice en Nisa Saveljic aan. EDMILSON zal normaal Lyon ruilen voor Barcelona. GERECHT : twee valse spelersmakelaars werden aan een onderzoek onderworpen. Eén van de betrokken figuren zou een rol hebben gespeeld in de transfer van Moumouni Dagano van Genk naar Guingamp. JEROME LEROY verlaat Guingamp en gaat aan de slag bij Lens. DIDIER DROGBA : 5 % van de 37,5 miljoen euro die Marseille voor hem ontvangt van Chelsea, wordt uitgekeerd aan de clubs waarbij hij tussen zijn twaalfde en zijn 21e een opleiding kreeg : Vannes (180.000 euro), Levallois-Perret (750.00 euro) en Le Mans (750.00 euro). (PB)

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier