Het vorig seizoen van Westerlo werd getekend door het langdurig gebrek aan fitheid van voormalig topschutter Jaime Ruiz. De na een desastreuze start bij Anderlecht gehuurde Sacha Iakovenko trok met zijn assists en doelpunten een en ander nog recht. Op hem kan Westerlo dit seizoen evenwel niet meer rekenen, maar op Ruiz hoopt de ploeg deze keer voluit een beroep te kunnen doen. Met Christian Brüls, Daniel Chavez, Laurent Clerbois en Geoffrey Cabeke haalde Westerlo respectievelijk een vervanger voor Iakovenko, een aanvaller en doublures voor de beide backs. Vooral in de aanvallend ingestelde spelers werd gesnoeid: Obiora Odita, Emmanuel Sarki en Momodou Ceesay moesten de club verlaten.

ï VERDEDIGING

Yves De Winter droomde in stilte van een transfer maar zag vooralsnog geen kandidaten opdagen. Een paar inschattingsfouten ten spijt blijft hij een getalenteerde doelman en de nummer één. Bart Deelkens en Yannick De Winter blijven zijn doublures. Nico Van Kerckhoven stopte met voetballen, waardoor centraal Wouter Cors-tjens zijn kans kan grijpen naast Adnan Mravac, die in de voorbereiding lang out was met een ribletsel. Joris Van Hout blijft de enige doublure, Steven De Petter is een noodoplossing. Op de back krijgen Günther Vanaudenaerde (rechts) en Jef Delen (links) na het vertrek van Minzun Quina concurrentie van de twee bij respectievelijk Standard en FC Brussels gehaalde jongeren Clerbois en Cabeke. Clerbois heet de meer offensief ingestelde van de twee te zijn, Cabeke de iets meer ervaren.

ï MIDDENVELD

Omdat Iakovenko terugkeerde naar Anderlecht haalde Westerlo met Brüls – een rechtszaak met MVV liet daarover wel nog twijfel bestaan – een nieuwe creatieve speler. Hij kan met zijn techniek en overzicht zowel links, rechts als centraal opgesteld worden, maar Jan Ceulemans heeft hem in zijn ploeg nodig op de linkerflank. Rechts stond Jarno Molenberghs eind vorig seizoen een paar wedstrijden in de basis – zijn opmars werd in de voorbereiding echter onderbroken door een meniscusblessure. Voor zijn positie werd Elrio Van Heerden aangetrokken, die net als Molenberghs competitieritme mist. Lens Annab werd uitgeprobeerd als noodoplossing. Links is Rachid Farssi een mogelijkheid, maar normaal is hij voor Ceulemans met zijn loopvermogen een centrale middenvelder. Wouter Scheelen keert op die kant terug van uitgeleend aan United, maar was niet fit in de voorbereiding. Soufiane Bidaoui moet nog wachten op zijn kans. De Petter is belangrijk voor zijn wedstrijdmentaliteit. Hij wordt normaal geflankeerd door een andere verdedigende of infiltrerende midden-velder uit het rijtje Moses Adams, Lens Annab, Rachid Farssi. Michael Modubi en Glenn Van Asten brengen vooral meer voetballend vermogen. Ofschoon Westerlo doorgaans in een 4-4-2 speelt, werd in de voorbereiding ook geëxperimenteerd met een vijfmansmiddenveld en één diepe spits.

ï AANVAL

Jaime Ruiz moet nu hij blessurevrij is met zijn acties, waarvan altijd dreiging uitgaat, opnieuw de aanval dragen. Dieter Dekelver is de enige Belg onder de spitsen en de meest ervaren. Hij kan ook vanaf rechts spelen. Chavez, bij Club Brugge bekend als een 9,5, viel daar vaak op de flank in, weten ze bij Westerlo en kan dus ook in een vrije rol vanaf de zijkant spelen. De nog jonge Ellinton Liliu kende met zijn doelgerichte snelheid een productief seizoenslot. Hij is meer dan de andere twee een echte diepe spits.

ï CONCLUSIE

Westerlo saneerde de voorlijn die het vorig seizoen liet afweten, slankte zijn kern af en haalde (merendeels Belgische) jongeren. De selectie oogt daarmee – na een seizoen met een te ruime kern – weer zoals gewoonlijk: op sommige posities niet zwaar bezet, maar in zijn geheel degelijk zonder meer en met gerechtvaardigde hoop op doorbrekend talent.

DOOR RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier