Crisismanagement, het is een begrip dat Georges Leekens vertrouwd in de oren klinkt en waarmee hij eigenlijk het liefst omgaat. De oud-trainer van AA Gent nam een groot risico door een succesformatie te ruilen voor een krasselend team, want Lokeren OV eindigde vorig seizoen op een zwaar ontgoochelende zestiende plaats. Leekens kwam op een puinhoop terecht, moet van nul af aan beginnen, maar blijft uiterlijk sereen. Ook al beseft hij dat de uitdaging groot is om snel een competitief elftal op de been te brengen.

VERDEDIGING

Leekens zweert altijd bij een stevige defensieve organisatie. Bij buur Beveren werd de Ivoriaanse doelman Barry Boubacar Copa weggehaald. Hij is in zijn stijl alleszins veel spectaculairder en heeft intrinsiek meer kwaliteiten dan de Serviër Jugoslav Lazic, die bovendien het nadeel heeft dat hij te weinig communiceert. Maar Copa heeft soms last van concentratiemoeilijkheden en wil iets te vaak de show stelen.

Centraal achterin rekent Leekens op de ervaring van het duo Olivier DollJoão Carlos Pinto Chaves. Aanvoerder Doll is een brok graniet, goed in de interceptie, kopbalsterk en een betrouwbare sleutel op de deur. Chaves is een klasbak, een verdediger die op techniek uitvoetbalt en durft inschuiven. Alleen bezondigt hij zich wel eens aan nonchalance. Ook de onderlinge coaching tussen beiden kan nog beter. Alternatieven zijn de Marokkaan Ali Bouabé (vaak geblesseerd) en de jonge Frederik De Winne.

Op de rechterflank krijgt SaidouMady Panandetiguiri de voorkeur op Michaël Van Hoey. Maar Leekens zocht en vond met de bikkelharde kaartenkampioen Marko Andic een alternatief, want hij gruwelt van de balverliefdheid en de onstuimigheid bij de Burkinees, die te weinig goede voorzetten geeft en in defensief opzicht niet hard genoeg is. Aan de linkerkant heeft Hassan El Mouataz weinig concurrentie. De Marokkaan is een sobere voetballer, fysiek wel sterk, maar hij beschikt ook niet over de goede, precieze center.

MIDDENVELD

Hier moest er serieus worden gesleuteld, zeker na het wegvallen van boegbeeld Runar Kristinsson. De Congolees Tsholola ‘Tiko’ Tshinyama is de nieuwe verdedigende middenvelder. Toonde dat hij voor een sportieve meerwaarde kan zorgen. Is rechtsvoetig, beschikt over genoeg loopvermogen, bouwt goed op en blijft vaak rustig. Vóór hem mag Killian Overmeire zich uitleven. Samen met Marcel Mbayo vanop rechts moet de belofte-international zorgen voor de infiltraties. Terwijl Mbayo vooral teert op zijn vinnigheid en wendbaarheid, moet Overmeire het vooral hebben van zijn goede passing en sterke positiespel. Op links ligt Mario Carevic in balans met dribbelkont Aboubacar Camara Mbaye, die nog veel effectiever moet leren spelen. De Kroaat, die wordt overgenomen van VfB Stuttgart, speelde twee maanden niet na zijn verhuur aan Hajduk Split. Maar eenmaal hij die conditionele achterstand heeft opgehaald, kan Carevic de ploeg iets bijbrengen. Hij kan een man passeren, is snel en durft een actie opzetten. Ook zijn traptechniek bij stilstaande fasen is een gevaarlijk wapen. Kwinten Clappaert, Ivan Vukomanovic en Milan Stojanovic moeten wachten op kansen.

AANVAL

Boban Jancevski, de Macedoniër die werd gehaald als targetman, valt tegen. Slechte scouting ? Hij heeft duidelijk moeite met het niveauverschil. Wil forceren, laat zich te ver terugzakken, terwijl hij van Leekens vooral in de zestien meter oorlog moet maken. Alternatief Mohamed Armoumen is te traag bij de snelheid van uitvoering, veel geblesseerd en conditioneel niet in orde. Patiyo Tambwe kan een ideaal complement zijn voor één van beiden, maar sukkelde lang met zijn adductoren. De Congolees had last van een lange aanpassingsperiode, maar kan altijd rekenen op zijn snelheid.

CONCLUSIE

Een moeilijk jaar dient zich aan. De ploeg dreigt op hetzelfde probleem als vorig jaar te botsen : wie kan er scoren ? Leekens begon op het einde van de voorbereiding lastig te worden. De transfermolen komt niet op gang want er bestaat geen adequaat scoutingapparaat, het uitverdedigen en de duelkracht binnen zijn ploeg moeten beter, terwijl ook een concurrentieverhoging lijkt aangewezen. Het wordt een proces van zoeken en aftasten. Zo snel mogelijk uit het dal kruipen en een nieuwe ploeg bouwen is het eerste doel.

Door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier