Racing Genk staat voor de uitdaging om een rotseizoen de vergetelheid in te voetballen. Vorig seizoen overwinterde de club dan wel voor het tweede jaar op rij in de Europa League; wat vooral nazindert, is de manier waarop de trots van Limburg in de nationale competitie grandioos op zijn bek ging. De hele tijd meedraaien in de top drie was de doelstelling – met achterliggend voor sommigen nog een titeldroom – maar na een schijnbaar onverklaarbare 13 op 48 zoefde een zucht van opluchting door de Cristal Arena omdat RC Genk de reguliere competitie ternauwernood afsloot op de laatste play-off 1-plaats. Het voornaamste slachtoffer van de hele crisis werd algemeen directeur Degraen, die mocht beschikken. Na veel aarzelen had RC Genk onderweg ook al trainer Been overboord gekieperd. Ferrera, zijn opvolger, kon de maandenlange malaise niet in een vingerknip wegtoveren, maar overtuigde de clubtop wel in die mate dat hij ook aan het komende seizoen mag beginnen. De grote vraag is in hoeverre het trauma van vorig seizoen nog door de hoofden spookt.

VERDEDIGING

Bij de doelmannen mocht Van Hout vertrekken. Bizot, vorig seizoen aan de slag bij FC Groningen, lijkt betere papieren te hebben om Köteles echt het vuur aan de schenen te leggen. Het belangrijkste vertrek bij RC Genk is dat van centrale verdediger Koulibaly; hij verkaste naar Napoli. Kabasele, overgekomen van Eupen en eerder ook al aan de slag bij KV Mechelen, speelde al oefenmatchen op de stek van Koulibaly. Hij is wel een spits van opleiding. “Maar daar was het geen topper, laat ons hopen dat het een topper wordt als centrale verdediger”, klonk de weinig overtuigende uitleg van sportief directeur Jacob op de ploegvoorstelling. Aan de rest van de achterhoede is vooralsnog niets veranderd.

MIDDENVELD

Zarandia, een 18-jarige Georgiër die vorig seizoen aan de slag was bij Lokomotiv Tbilisi, mag op de rechterflank de concurrentie aangaan met Buffel, die inmiddels 33 is. Van Ayub, vorig seizoen een alternatief voor Buffel, probeert RC Genk nu een rechtsachter te maken. De tweede nieuwkomer op het middenveld heet Milinkovic-Savic; hij is een Serviër van 19 en kan spelen als een nummer acht. Op de linkerflank is het afwachten of Monrose alle blessurezorgen eindelijk achter zich kan laten; de competitiestart komt mogelijk nog te vroeg voor hem. Ook interessant om volgen wordt Limbombe. Haalde zijn uitleenbeurt aan Lierse de beestjes eindelijk uit zijn hoofd? Gerkens was vorig seizoen wel een lichtpuntje en kan zich komend seizoen voort ontwikkelen. Creatieve middenvelder Camus wordt opnieuw uitgeleend; de Fransman gaat nog eens een jaartje aan de slag in zijn thuisland, nu bij Evian.

AANVAL

In de voorste linie blijven veel ogen gericht op Mboyo. De Limburgse toptransfer van 2013 bleef vorig seizoen ver onder de verwachtingen; hij raakte vlug en langdurig geblesseerd en worstelde nadien zichtbaar met vervelende muizenissen, wat het hem en de club danig moeilijk maakte. Vossen aast op een vertrek – alweer – en de club beloofde daar deze zomer eindelijk aan te zullen meewerken, maar RC Genk wil voor zijn clubicoon een aardige duit vangen. Onlangs was nog sprake van vier miljoen van Middlesbrough, een bedrag dat voorzitter Houben als ruimschoots onvoldoende bestempelde. Ojo blijft ook in oefenwedstrijden te weinig kwaliteit aan de dag leggen; ook Muzaqi kwam nog altijd niet bovendrijven. Interessant om volgen wordt het parcours van Schrijvers, die weer een stap vooruit zou moeten kunnen zetten.

CONCLUSIE

Met Koulibaly is alvast één belangrijke pion vertrokken, en RC Genk zelf plukte van de transfermarkt een paar onbekende, jonge spelers, “want dit is veeleer een club die namen groot moet maken”, aldus Jacob. Niemand kan goed inschatten in wat voor flow de Limburgers deze keer gaan terechtkomen. De voorzitter legde de lat voor komend seizoen alvast wat lager dan twaalf maanden geleden: constant meedraaien in de top zes en een Europees ticket bemachtigen.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier