Het seizoen 2007/08 sloot Germinal Beerschot af op de vijfde plaats, het beste resultaat sinds Beerschot en Germinal Ekeren in 1999 hun verstands-huwelijk aangingen. Die vijfde stek leek de ideale basis om op voort te bouwen richting de langverwachte doorgroei naar de top. In plaats daarvan verzeilde de club in een sukkelstraatje en strandde de ploeg in de twee daaropvolgende seizoenen respectievelijk op de dertiende en tiende plaats in de (reguliere) competitie, met op de achtergrond veel ruziemakerij en wispelturigheid in het bestuur. Voorzitter Herman Kesters vond in mei dat het tijd was voor een drastische ingreep en besloot zijn eigen nek uit te steken door op zijn voorspraak en zonder veel overleg Glen De Boeck binnen te halen, in de hoop dat die sterke figuur met een totaalaanpak voor een ommezwaai kan zorgen.

ï VERDEDIGING

De Boeck moet het voorlopig doen met zowat dezelfde spelerskern als die van vorig seizoen. Hij zal in de achterste linie oplossingen moeten vinden voor prangende problemen. Over de jonge doelmannen Thomas Kamin-ski en Kristof Maes zijn er weinig zorgen. Zij worden klaar geacht om de taak van Tome Pachovski over te nemen, die er nog altijd is, maar weg mag nadat het vertrouwen in hem sinds Nieuwjaar afbrokkelde. Maes bleek nochtans de laatste weken niet altijd even zelfverzekerd. In het centrum van de verdediging begon Philippe Clement medio vorig seizoen te verzuipen. De club bood hem de job van assistent-trainer aan, hij weigerde. Kurt Van Dooren is afgeschreven door de club en Mark De Man brak tot nog toe geen potten. Blijven over voor het hart van de defensie: Justice Wamfor (een beetje als noodoplossing), Tomislav Mikulic en Victor Wanyama, die het wel goed doet als centrumverdediger, maar liever op het middenveld speelt. Martijn en Pieterjan Monteyne zijn de vleugelverdedigers. Zij lieten de laatste jaren geen onuitwisbare indruk, maar hebben (ook al jaren) geen rechtstreekse concurrenten.

ï MIDDENVELD

Met Wamfor en Wim De Decker zijn er degelijke verdedigende middenvelders. Bart Goor (37) dartelde vorig seizoen als een jong veulen op de linkerflank. Hij keert terug na een zware blessure. Faris Haroun, die de afgelopen seizoenen vaak vanaf de rechterflank speelde, werd door De Boeck al iets meer naar het centrum geschoven. Voorts zijn er nog Wanyama, Mats Rits, het jeugdtalent rond wie de bombarie wat stilviel, en Daniel Cruz, die door De Boeck ook al als spits gebruikt werd.

ï AANVAL

In het voorste compartiment kan Guillaume François de flanken opzoeken, hij is een nog wat onstuimig werkpaard. Tosin Dosunmu, eventueel vanaf de rechterflank komend, blijft zich vaak verslikken, in zichzelf, de bal of de verdedigers tegenover hem. Dawid Janczyk is de man in de box, al komt hij niet over als een echte targetman. Bavon Tshibuabua kan de bliksemafleider zijn rond een diepe spits. Sherjill MacDonald mist de competitiestart na een operatie aan de buik-spieren. Hij ging vorig seizoen nogal ver van de zone van de waarheid ruimte zoeken, vaak aan de linkerkant. Zijn rendement lag laag, iets wat voor álle spitsen gold.

ï CONCLUSIE

Dit is grotendeels dezelfde groep als vorig seizoen, met dezelfde mankementen. Veel zal afhangen van de mate waarin De Boeck de neuzen in dezelfde richting kan krijgen in álle geledingen van de club. Belangrijk in dat opzicht lijkt dat hij zo snel mogelijk met goede resultaten een sterk draagvlak voor zichzelf kan creëren, want het Kiel is niet gekend als een oase van rust, zeker niet als het team weinig punten pakt. De komst van De Boeck werd dan ook nog eens geforceerd door één man, iets wat bij tegenslagen ongetwijfeld in het nadeel zal spelen van de trainer én de voorzitter.

DOOR KRISTOF DE RYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier