“Op het moment dat ik ga kijken, meestal in maart en april, zitten we al in een eindfase. Het voorwerk wordt verricht door onze scouts”, zo verklaart FC Utrechttrainer Foeke Booy zijn opvallende aanwezigheid samen met assistent John van Loen tijdens een aantal Belgische competitiewedstrijden de laatste weken. De oud-aanvaller is op zoek naar een drietal spelers. “We zitten met twee vrij acute posities : een linkerverdediger en een speler voor de linkerbuitenkant, een beetje hangend. Ook op rechts kan ik nog een aanvallend ingestelde speler gebruiken.”

Nicolas Lombaerts (AA Gent) en Bernt Evens (Westerlo) prijken op het verlanglijstje, terwijl de interesse voor Junior (Beveren) wordt ontkend. “Met de spelers zelf hadden we nog geen enkel contact”, bekent Booy. “Indien de belangstelling concreet wordt, zullen we de geijkte procedure volgen en ons eerst officieel melden bij hun clubs. Die jongens zijn in ieder geval interessante pistes, ook bij het maken van een soort schaduwelftal.”

Hij heeft alleen maar leuke ervaringen met Belgische voetballers. “Qua mentaliteit en voetbalkwaliteiten had ik nooit te klagen”, beseft hij. “Ik vind het nog altijd onbegrijpelijk waarom Stefaan Tanghe of Tom Caluwé geen kans krijgen bij de nationale ploeg. Met Guiseppe Rossini beschik ik nu over een sterke diepe spits, maar met Benjamin De Ceulaer en Maarten Martens zie ik ook geweldige voetballers rondlopen bij RKC. Er loopt nog veel talent rond bij jullie. Alleen is het jammer voor jullie voetbal dat ze naar Nederland moeten komen om zich hier te ontplooien. Waarschijnlijk is de aantrekkingskracht van onze competitie toch ietsje groter.”

Tijdens zijn bezoek aan de wedstrijden van Beveren, Westerlo en AA Gent zag Booy opmerkelijke verschillen tussen het Belgische en Nederlandse voetbal. “Bij ons wordt er nog altijd aanvallender gevoetbald. Dat kan ik staven met het aantal doelpunten : tot afgelopen weekend was die verhouding 817 tegenover 673. Anderzijds wordt er compacter en beter verdedigd in België. Dat blijft een kwestie van beleid. Nederlandse ploegen gaan meer van de eigen kracht uit, Belgen proberen vanuit de fout van de tegenstander aan te vallen.”

Booy begrijpt niet waarom Belgische ploegen eigen jongeren zo weinig kansen geven. “Er zijn gewoon te veel buitenlanders. Beveren is een onherkenbaar team. Een ploeg zonder ziel, omdat er geen goede balans bestaat tussen eigen inbreng en Ivorianen. Die rekening krijg je op termijn altijd gepresenteerd, ook naar je nationale ploeg toe.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier