“België spil van voetbalmaffia”, titelde Het Nieuwsblad op Zondag, zonder daar in haar artikelen, een samenvatting van eerder verschenen zaken, bewijzen voor aan te dragen. Zeker is dat het Federale Parket de werkzaamheden van de parketten van Brussel, Hasselt en Turnhout (en niet Bergen, zoals her en der geschreven) gaat coördineren : Brussel omdat daar drie weken geleden de Chinees Zheyun Ye werd verhoord, Hasselt omdat STVV-voorzitter Roland Duchâtelet de zaak in de openbaarheid gooide, en Turnhout wegens een nog steeds lopend onderzoek naar de eindrondewedstrijd Geel-Waasland van vorig seizoen.

De ondervraging van Ye kwam er overigens niet naar aanleiding van STVV-La Louvière (29 oktober), maar na een klacht wegens aanranding dezelfde avond. Na een etentje met Pietro Allatta en Olivier Suray zou Ye in zijn Brusselse residentie, het Hilton hotel, een meisje hebben lastig gevallen, waarna haar moeder en de hoteldirectie er de politie bijhaalden. De moeder, met wie Ye al langer optrok, klapte uit de biecht, zodat de politie uitkwam bij zijn pc en geld. De coördinatie van het onderzoek door het Federale Parket betekent dat er aanwijzingen zijn voor een grootschalig netwerk dat wedstrijden, en zo ook het gokcircuit, mogelijk vanuit Azië, manipuleert. Het gokschandaal rond de Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer, waarin vorige week in Berlijn zware gevangenisstraffen werden uitgesproken, wees op Oost-Europa als spil : drie Kroatische broers bleken de manipulatie te hebben georganiseerd.

Zaterdag kwam de Franse sportkrant L’Equipe met vermoedens dat de wedstrijd Metz-Lyon van 22 oktober gemanipuleerd zou zijn. Volgens de krant, die zelf de link legde met België, zou het initiatief zijn uitgegaan van iemand “met een Belgisch accent”. Metz is de ex-club van de Belgen Gunter Vanhandenhoven, ex-La Louvière, en Danny Boffin, ex-STVV. Stéphane Pauwels is er scout. Pauwels moest vorig seizoen opstappen als manager van La Louvière en is een zeer goede vriend van Pietro Allatta, de man die Ye introduceerde in het Belgische en het Finse voetbal. Pauwels stelde Ye in juni nog voor bij tweedeklasser KV Kortrijk. De speler van Metz die werd benaderd, is Mehdi Meniri, centrale verdediger van de Algerijnse nationale ploeg, waar Pauwels manager was onder Georges Leekens.

Ondertussen meent men in de profliga te weten dat Filippo Gaone La Louvière weldra verlaat. De Italiaanse voorzitter zou zijn club hebben verkocht aan Giuseppe Coccimiglio, een failliete Italiaanse bouwondernemer en ex-voorzitter van het failliete Foggia en Ye. Gaone antwoordde drie weken geleden desgevraagd aan dit blad dat hij “voorlopig” nog voorzitter is van La Louvière.

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier