Vier versterkingen wil AA Gent, zegt Michel Louwagie : een voor elke linie en een reservedoelman. “De ruggengraat staat er, dus we gaan proberen een beetje in de breedte te evolueren.” Van Anyanwu Blessing en Maâmar Mamouni wordt het aflopende contract niet verlengd, tweede doelman Peter Mollez wou meer spelen en vertrekt naar KV Kortrijk. Keeperstrainer Danny Van de Velde moet door een drukke agenda elders verstek geven. Hij wordt opgevolgd door Gino Devrindt van KV Kortrijk. Ook anderen zullen wellicht vertrekken. Ingvar Hakonsen bijvoorbeeld ligt nog één jaar onder contract, maar wil, zo luidt het in de club, meer spelen, Zoko is te veel hetzelfde type als Foley en Datti bracht zo weinig bij dat Gent niet rouwig zal zijn als ook hij weg is. “Datti blijft een goeie spits, snel, technisch goed,” zegt Leekens, “maar heeft vertrouwen nodig. Nu liep hij te veel en niet op de juiste momenten.”

Achterin liep het dit seizoen in de tweede ronde goed bij Gent. Dat Sandy Martens een gedegen rechtsachter bleek, is daar niet vreemd aan. Gedacht wordt daarom aan een rechts achteraan en centraal te gebruiken polyvalente verdediger, die het in de figuur van Frédéric Dupré aan zich voorbij naar Standard zag gaan. Ook op het middenveld, waar de in de winterstop gekomen Pavlovic door zijn controlerende soberheid meer dan Mamouni complementair is met vele offensief denkende spelers, wil Leekens de concurrentie verhoogd zien.

“Wil je nog dominanter spelen,” zegt Leekens, “dan ligt er vooral voorin nog werk.” Steve De Ridder zal uit Aalst terugkeren, maar of hij na de stap van derde naar eerste al als basisspeler moet worden gezien, is nog maar de vraag. Tim Matthijs, uitgeleend aan Zulte Waregem, ziet Georges Leekens graag terugkomen, “maar hij heeft aangegeven dat hij bij Zulte Waregem wil blijven.” In de wachtkamer zitten sinds de winterstop ook nog Jean Beaséjour, een linkerflankspeler, en ErnestWebnje Nfor, een echte spits, agressief en snel, maar nog jong. Gent zoekt dus zeker nog scorend vermogen.

Alzo, zegt Leekens, wil hij zijn kern teruggebracht zien van 25, 26 naar 22. “En dan moet je stilaan beginnen te zoeken naar subtopniveau, want nu komt de moeilijkste stap : die naar de top toe.” En die ligt in weerwil van eerdere berichtgeving niet in Standard, verzekeren Gent én Leekens. “Georges heeft ons bevestigd dat hij blijft, want hij heeft nog twee jaar contract, behoudens een aanbieding van een ploeg uit het buitenland waarmee hij zich uitzonderlijk kan verbeteren”, zegt Michel Louwagie. RDG

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier