Sochaux wint de Franse bekerfinale.

In de op 2-2 geëindigde finale voor de Franse beker tussen Sochaux en Marseille moesten strafschoppen vorige zaterdag de beslissing brengen. En daarin trok de ploeg van Rabiu Afolabi (ex-Standard) en Moumouni Dagano (ex-Germinal Beerschot en Genk) aan het langste eind.

Een deugddoende overwinning werd het voor de ploeg uit de stad van Peugeot, die met de Ligabeker van 2004 zijn laatste grote succes had geboekt. Voordien was het van 1988 geleden dat de gouden generatie ( Stéphane Paille, Frank Sauzée en Frank Sylvestre) de bekerfinale had gehaald. De laatste bekerzege dateerde al van 1937. De overwinning deed des te meer deugd omdat de kranten voordien hadden geschreven dat Marseille mediatiek veel meer te bieden had dan grijze muis Sochaux.

Het zorgde er onder meer voor dat voorzitter Jean-Claude Plessis nog maar eens kon aanklagen dat zijn ploeg niet eerlijk wordt behandeld. De smaak van de wraak moet voor Sochaux dan ook ongelooflijk zoet smaken. Na het tegenvallende vorige seizoen dat werd afgesloten met een 15de plaats, bouwde Alain Perrin aan een nieuw en goed uitgebalanceerd team.

De coach voelt zich duidelijk veel beter in zijn sas bij kleine clubs dan bij grote. Hij verrichte eerder immers al uitstekend werk bij Troyes, maar kon het bij Marseille en het Engelse Portsmouth niet echt waarmaken. Door het bekersucces met Sochaux zijn die halve mislukkingen nu echter vergeten. Doelman TeddyRichert benadrukt dat het herstelde evenwicht een sleutelfactor voor het succes was. “Door de komst van Jérôme Leroy en Karim Ziani, de twee spelers die de lijnen uitzetten, en die van Jérémy Bréchet en Stéphane Pichot werd het evenwicht tussen jeugd en ervaring hersteld. Vorig jaar was de balans een beetje te veel gaan overhellen in de richting van alleen maar de jeugd.”

Een en ander betekent nochtans allerminst dat Sochaux de troeven van zijn geroemde opleidingscentrum afzweert : maar liefst zes spelers slaagden er dit seizoen in om de overstap van het opleidingscentrum naar het eerste elftal te maken.

Rafael Schmitz, de Braziliaanse verdediger van Rijsel, is de eerste speler die er te horen kreeg dat hij weg mag. Naast diverse Britse clubs zou ook Leverkusen belangstelling hebben.

Karim Ziani, de middenvelder van Sochaux, stond vorige week in het centrum van de belangstelling. Het gerucht deed immers de ronde dat hij nog vóór de bekerfinale was benaderd door José Anigo, de sportief directeur van OM.

Nantes speelt volgend seizoen in de tweede klasse. Een aardschok in het Franse voetbal want de club van Luigi Pieroni speelde al het langst van al bij de elite : 44 seizoenen.

Jean-Claude Darcheville verruilt Bordeaux voor de Glasgow Rangers. Hij tekende voor twee jaar.

Florent Malouda (Lyon), Seydou Keita (Lens), Kader Keita (Rijsel) en Johan Elmander (Toulouse) zijn de genomineerden voor de Speler van het Jaar. Voor de bekroning van Trainer van het Jaar gaat het tussen Gérard Houllier (Lyon), Elie Baup (Toulouse), Ricardo (Bordeaux) en Alain Perrin (Sochaux). De genomineerde Jonge Profs van het Jaar zijn Samir Nasri (Marseille), Karim Benzema (Lyon), Dimitri Payet (Nantes) en Jimmy Briand (Rennes).

Robert Louis-Dreyfus beschuldigt Jack Kachkar, de man die Marseille zou overnemen, van valsheid in geschrifte, misleiding en bedrog.

Raymond Domenech, de Franse bondscoach, kreeg een lintje als officier in de Nationale Orde van Verdienste.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier