Palermo, Cagliari en Livorno promoveren naar eerste klasse.

Het lange kampioenschap in de Italiaanse tweede klasse loopt op zijn einde. Na 44 van de 46 speeldagen zijn drie van de zes stijgers naar de hoogste afdeling bekend : Palermo, Livorno en Cagliari. Voor het eerst sinds vele decennia zullen dus zowel Sicilië als Sardinië tegelijk een club hebben die op het hoogste niveau voetbalt. Terwijl Cagliari pas vier jaar geleden uit de Serie A zakte, dateert de degradatie van Palermo al van 1973. Het is trouwens al meer dan twintig jaar geleden dat er nog een Siciliaanse club in de hoogste afdeling aantrad, want Catania promoveerde in het seizoen 1983-1984, maar degradeerde na één seizoen alweer.

Voor Livorno is het al 55 jaar geleden dat de club nog in eerste klasse aantrad. Het spreekt voor zich dat de tifosi in de drie steden van de promotieclubs uitzinnig waren van vreugde. Vooral in Palermo gingen ze stevig uit de bol. De Siciliaanse hoofdstad kleurt al weken roze en zwart. De boodschap van het lokale clubbestuur dat “het carnaval in Rio zou verbleken bij het volksfeest dat in Palermo zou losbarsten” was duidelijk door iedereen begrepen.

De promotie komt niet onverwacht, want afgelopen seizoen beschikte Palermo over een rijkere kern dan een goed deel van de Italiaanse eersteklassers. Spelers zoals middenvelder EugenioCorini, tot voor kort nog bij de kern van de nationale ploeg, voetballen nochtans niet voor een hongerloon in tweede klasse. Palermo is de best betalende Italiaanse tweedeklasser en zelfs in de hoogste afdeling zijn er slechts drie clubs waarbij de spelers hogere bedragen op hun loonbriefje vinden. Vandaar dat de Braziliaanse topschutter Toni, die normaal kon overstappen naar AS Roma, maar daar niet zeker zou zijn van een basisplaats, uiteindelijk inging op het voorstel van Palermo om er zijn contract te verlengen. Sinds de komst van voorzitter Maurizio Zamparini, een van de gulste drie mensen in Italië, moet de ploeg zich geen financiële zorgen meer maken. Met het oog op volgend seizoen trok hij trouwens al de 23-jarige Argentijnse international Mariano Gonzales, een verdediger, aan.

Toen GianfrancoZola vorige zomer terugkeerde van Chelsea, waar hij nochtans ook nog mocht blijven, verklaarde hij dat hij er alles aan zou doen om Cagliari opnieuw naar eerste klasse te brengen. Dat leek toen een onmogelijke opgave, maar de kleine, stijlrijke middenvelder demonstreerde al snel dat hij niet gekomen was om op zijn luie krent te zitten en maakte zijn belofte waar. Cagliari weet wie het op blote knieën mag danken voor de terugkeer naar eerste klasse. (NR)ANDRIY SHEVCHENKO, die met 24 goals topschutter werd in de Italiaanse competitie, verlengde zijn contract bij AC Milan tot 30 juni 2009. Middenvelder MassimoAmbrosini moet normaal de volgende zijn die een contractverlenging tekent. GIANFRANCO BELLOTTO werd na de degradatie naar tweede klasse als coach aan de deur gezet bij Modena. PIERLUIGI COLLINA zal volgend seizoen mogelijk verschillende wedstrijden fluiten in de Engelse PremierLeague. De Engelse bond wil immers werk maken van de plannen om met verschillende landen een scheidsrechtersruil te doen. KHALILOUFADIGA onderging na zijn hartoperatie van enkele weken geleden een nieuwe test en blijkt geen hartritmestoornissen meer te hebben. Volgens de dokters is de Senegalese middenvelder opnieuw in staat om te spelen. NESTOR SENSINI, de 37-jarige Argentijnse veteraan, is goed hersteld van zijn enkeloperatie. Hij heeft een contractvoorstel aanvaard om voor één jaar te tekenen bij Udinese. FABIO CAPELLO is de nieuwe trainer van Juventus. Hij tekende bij de club uit Turijn een contract voor drie jaar en zal drie miljoen euro per seizoen verdienen. OLIVIER KAPO, de middenvelder van Auxerre, bereikte een akkoord met Juventus. (NR)

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier