Het nieuwe STVV zou wel eens erg op het oude kunnen gaan gelijken. ‘De macht bij één persoon leggen, dat werkt niet’, zegt Guy Mangelschots.

1. Wat is er veranderd op Staaien na het ontslag van Marc Wilmots ?

Met Peter Voets keerde een oud-speler terug als veldtrainer. Niet iemand om met veel natuurlijk gezag voor een groep te gaan staan, maar een man die, ook als speler (en aanvoerder) al, staat op orde en discipline. In week één na Marc Wilmots verscheen iedereen alvast op tijd op de afspraken. Nederlands is weer de voertaal. En er wordt meer getraind : vorige week twee (straks zelfs drie) dagen met twee sessies. Wilmots kwam maar één dag twee keer op het veld. “Als je spelers iets wil bijbrengen, heb je daar tijd voor nodig”, zegt Guy Mangelschots, het nieuwe hoofd van de technische staf. “Naar volgend seizoen is het de bedoeling om ook individueel met spelers te gaan trainen. Bij Jacky Mathijssen gebeurde dat allemaal.”

Om het groepsproces verder te bevorderen hebben de spelers voortaan ook de gelegenheid om ’s ochtends te ontbijten op de club. Mangelschots : “Wie wil, kan daar gebruik van maken. Door wat vroeger samen te zijn, kan je ook makkelijker losse gesprekken hebben. Dat is altijd beter dan iemand op je bureau te ontbieden. Wanneer het gemoedelijk toegaat, heeft dat volgens mij meer effect. In tegenstelling tot wat men misschien had kunnen verwachten, wringt niemand tegen.”

2. Moet STVV nu vrezen voor het engagement van Roland Duchâtelet ?

Voorzitter Roland Duchâtelet woonde de wedstrijd tegen AA Gent niet bij. Hij was verhinderd zaterdagavond. Verder moet er niets achter worden gezocht. Het is ook niet zijn stijl om uit zijn bedrijven te stappen. Van dat scenario wordt op Staaien, na de mislukte koerswijziging onder Wilmots, dus niet uitgegaan.

De terugkeer naar het oude STVV staat niet haaks op Duchâtelets initiële intenties, zegt Mangelschots. “Roland heeft vanaf het eerste ogenblik gezegd dat STVV Belgisch moest blijven en aandacht moest hebben voor de jeugd. Maar hij is ook iemand die, als hij een ander verantwoordelijkheid geeft, daar honderd procent achter gaat staan. Tot het niet meer werkt. In het begin stond ik er zelf ook achter, maar als ik zie dat de club aftakelt, is het mijn taak om dat bij de juiste mensen aan te kaarten. Duchâtelet staat daarvoor open. Ik kan ook alleen maar zeggen dat niet ik alleen dat heb gedaan, maar dat er misschien nog wel 150 andere mensen waren die het gezien hebben. Maar dat Wilmots zou natrappen, had ik niet anders verwacht.

“Duchâtelet komt niet uit de sportwereld en heeft dat aspect daarom overgelaten aan iemand die wel uit die wereld komt en daar ook een naam had. Waarschijnlijk ging hij ervan uit dat het positief zou uitdraaien. Nu stelt hij vast dat het niet zo is. Hij heeft zich het voorbije halfjaar, door dichter bij de club te zijn, een beter idee kunnen vormen van de mensen hier en wat er leeft in deze regio. Hij is consequent : als hij ziet dat iets niet werkt, kan het net zo goed op een andere manier. Zolang het maar werkt. Daarom wil hij nu wat vroeger goed ging, gewoon weer opnemen.”

3. “Waar is dat ant- woord ?” zongen de supporters zaterdag. Wat liep er mis op het veld tegen AA Gent ?

Met Benjamin De Ceulaer, Jari Niemi, Tamas Hajnal en Dimitri de Condé wierp STVV voorin nul komma nul gestalte in de strijd tegen de struise Gentse verdedigers. Waarom dan niet begonnen met Samuel Ipoua ? Mangelschots : “Ik denk niet dat Ipoua iemand is die de volle negentig minuten aankan. Ik heb een heel lang gesprek met hem gehad over zijn doen en laten, over hoe hij zich als voetballer manifesteert – omdat ik daar niet akkoord mee ga. Met de Ipoua van voor de winterstage konden wij niks doen. Ik heb hem gezegd : hoe vaak heb je gespeeld onder Wilmots ? Niet veel. Dus zal er wel iets schelen. Ik denk, hóóp, dat hij dat heeft ingezien en dat we een andere Ipoua krijgen : Ipoua-de-voetballer, niet Ipoua-de-paal-die-daar-staat. Toen hij hier kwam, stond hij tien kilo te zwaar en hij kon zich moeilijk bewegen. Dat heeft hij weggewerkt, niet door te trainen maar door op zijn voeding te letten, wat al een hele verdienste voor hem was. Dat hij iets kan, is ontegensprekelijk, maar je moet ook efficiënt en nuttig zijn. En je moet in een groep kunnen leven : dat heb ik hem ook duidelijk gemaakt. Dat er zich uitgerekend vorige week een incident voordeed, was misschien goed. Het versnelde de besprekingen. Of het werkt, moet de toekomst uitwijzen.”

Ander probleem was dat de centrale middenvelders Peter Delorge en Lassina Diabaté voortdurend tussen de verdediging gingen spelen. De Condé ging ten onder op het middenveld. Mangelschots : “Delorge doet wat van hem wordt gevraagd, maar Diabaté speelt altijd zijn eigen wedstrijd. Een ander probleem is dat je met Diabaté en De Condé twee hanen op één mesthoop hebt. Dat gaat niet. We moeten daar keuzes gaan maken, zeker als Kris Buvens ( geschorst tegen AA Gent, nvdr) terug is. Diabaté waant zich de chef. Ik heb daar met hem over gepraat, maar het is een eigenaardige kerel. Hij moet zich gaan tonen. Hij zit nu met een lichte ontsteking onder de hiel, maar als ik het tijd vind om anders te gaan spelen, heb ik daar geen kleine blessures voor nodig.”

4. Met een halve kern die schatplichtig is aan Marc Wilmots en nu verweesd achterblijft, staat STVV wellicht voor een nieuwe leegloop na dit seizoen. Wat nu ?

Michael Goossens, Stiven Rivic, Marlin Piana en Ipoua hebben maar één jaar contract. Het zou een wonder zijn als zij blijven. De rest heeft helaas langere contracten. Van hen worden Mathieu Béda en Tamas Hajnal “behoorlijke spelers” genoemd. Mangelschots : “Ik heb met de jongens gepraat. Ze vinden het natuurlijk spijtig dat Marc weg is, maar het zijn profs en ze willen er voor zichzelf voor gaan. Wij zijn nu in de eerste plaats bezig om onze eigen jongens die einde contract zijn, te proberen bij de groep te houden. Die besprekingen voerde Wilmots, dat moeten we dus weer opnemen. Duidelijk is dat we voor volgend seizoen zeker op links en vooraan posities moeten invullen.

“Duchâtelet heeft Geert Smets ( commercieel verantwoordelijke, nvdr) de opdracht gegeven om zeker een aantal spelers te verkopen. Die economische opdracht heeft een club ook. Het is duidelijk dat we hier opnieuw een sportieve commissie gaan oprichten. Want dat was ook niet meer nodig, hé. Afgeschaft. Omdat er iemand was die vond dat hij de sportieve leider was en het voor het zeggen had. Alles werd van tafel geveegd. Goed, dat was zijn manier van werken. Ik denk dat Duchâtelet opnieuw een advies- en overlegorgaan wil. Niet de macht bij één persoon leggen, want dat werkt niet, maar bij een groep mensen die nadenken. En die de tíjd hebben om samen na te denken.”

Ex-speler Thomas Caers, die afhaakte voor de functie van veldtrainer, zal nauwer bij de club worden betrokken als scout. Ook de vorige clubdokter, overbodig voor Wilmots, keert wellicht terug. “Hij sprong elke dag wel eens binnen. Dat hebben we gemist.”

5. Wie wordt de nieuwe hoofdtrainer volgend seizoen ?

In de krant zegt Mangelschots : “Het profiel ligt vast : hij moet passen in de Truiense mentaliteit, aandacht hebben voor de jeugd, openstaan voor het commerciële en oog hebben voor het familiale en gemoedelijke karakter van onze club. Om die man te vinden gaan we in België rondkijken.” En, voegt hij er desgevraagd aan toe : “Ervaring is niet onbelangrijk”.

Zou Jos Daerden zich aangesproken voelen ? Of het al zíjn ?

door Jan Hauspie

‘Als ik zie dat de club aftakelt, moet ik dat aankaarten.’ (Guy Mangelschots)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier