Met een bijzonder sterk Belgisch team trekt Carlo Bomans komende zondag naar het wereldkampioenschap wielrennen in Varese. Boonen, Devolder, Gilbert, Van Aver-maet, en Nuyens op de eerste rij, daarachter luxehelpers als Aerts, Monfort, Van Goolen en Deweert. Op papier beschikken we over vijf kandidaten voor de overwinning, maar in de realiteit is er slechts één renner die aanspraak kan maken op de titel van topfavoriet en dat is Tom Boonen. Na zijn gemiste Tour begint hij fris aan het WK en hij etaleerde in de Vuelta zijn topvorm door twee ritten te winnen. Hij kan het selectieve parcours aan en hij beschikt op de cruciale momenten over de cool om de klus af te maken.

Blijft de vraag: is iedereen in de Belgische ploeg bereid om zijn kas compleet leeg te rijden voor Boonen? Negen renners die 364 dagen per jaar andere broodheren dienen voor één dag als een geoliede machine laten draaien, dat vergt sowieso veel kneed- en masseerwerk. En uiteraard moet er ook een dikke cent op tafel komen. In Madrid lukte het drie jaar geleden, met dank aan patron Peter Van Petegem, die de troepen in toom hield en zichzelf in de finale helemaal daas reed. Daar werd hij een jaar later overigens nog eens extra voor beloond met een contract bij Quick Step. Maar Varese is Madrid niet. Zoals Patrick Lefevere ooit zei: ‘Als je je pijn moet doen voor een ander, als je zo diep moet gaan dat je moet kotsen, dan is het belangrijk dat er vriendschap is.’ Met zijn natuurlijke flair kon Boonen destijds als geen ander een groep begeesteren, maar precies daar zou het schoentje nu wel eens kunnen knellen.

In de Belgische selectie viel het meteen op: buiten Stijn Devolder gaat er geen enkele renner van Quick Step mee naar Varese. Boonen gaf de voorkeur aan Kevin Deweert, volgend jaar bij Quick Step, maar vandaag nog bij Cofidis. Vreemd. Net zoals het vreemd was dat Boonen in de afgelopen Eneco Tour geen enkele keer kon rekenen op de Quick Steptrein. De achteloosheid waarmee Boonen door zijn cocaïneavontuur de werkzekerheid van 60 mensen op het spel zette, heeft er diep ingehakt bij zijn ploeggenoten. Op tekst en uitleg zitten ze nog steeds te wachten, excuses kregen ze al helemaal niet van hun kopman. Blijkbaar vond Boonen dat de halfslachtige verklaring op de persconferentie voldeed. En blijkbaar vindt ook de ploegleiding dat Boonen zich niet hoeft te verantwoorden. Kop in het zand en stug zwijgen. Zolang hij maar wint.

Ook toen het afgelopen winter zelfs geen publiek geheim meer was dat Boonen ontspoorde, greep niemand in. Sterker, Patrick Lefevere gaf in een interview doodleuk toe dat Wilfried Peeters eerder een fan is van Boonen dan een baas. Niemand is beter geplaatst om de gevolgen van dat soort idolatrie te illustreren dan Johan Museeuw. Door het jarenlange gefleem raakte diens wereldbeeld zodanig vermangeld dat hij in de derde persoon over zichzelf ging spreken. Een door scha en schande gelouterde Museeuw ziet nu met Boonen hetzelfde gebeuren en ging in juli nog aan de alarmbel hangen met een open brief. Bij Quick Step sloten ze meteen de rangen. Museeuw mocht zijn koffietje voortaan op de bus van Lotto gaan drinken.

Zolang je wint, heb je vrienden bij Quick Step. Of zoals een renner van de ploeg het verwoordde: ‘Mocht ik gepakt worden met coke, ik lag meteen buiten.’ Waar Boonen verschijnt, rinkelt de kassa en dus trok het duo Lefevere- De Cock zelfs naar Parijs om daar de Tourdeelname van hun goudhaantje te bepleiten. In zijn reactie was Tourbaas Christian Prudhomme bijzonder duidelijk over het soort argumenten dat daar werd bovengehaald: ‘Ik vind niet dat je de Tour de France tot een omzetcijfer kunt reduceren. En Tom Boonen niet tot een marketingproduct. We verdienen allebei veel beter.’

De renner als geldmachine. Paolo Bettini kan ervan meespreken. Na tien jaar trouwe dienst werd hij zonder pardon ingeruild voor Stefan Schumacher. Als zakenman had Lefevere gelijk: Bettini kostte meer dan hij opbracht. Maar de mens Lefevere had de Italiaan toch een elegantere exit kunnen gunnen? Vincere insieme, samen winnen. Ging het daar niet om?

Of gelden tegenwoordig de woorden van wijlen Herman Brood? Als je wint heb je vrienden/ Rijen dik/ Echte vrienden/ Als je wint/ Nooit meer eenzaam/ Zolang je wint. Wat zou er in dat hoofd van Tom Boonen omgaan als hij komende zondag opnieuw wereldkampioen wordt? S

door LOES GEUENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier