Sinds het begin van de competitie en de publicatie van onze Competitiespecial gebeurden er in eerste klasse nog flink wat transfers. Op 31 augustus sloot de Belgische markt. Een overzicht van de laatste transacties.

ANDERLECHT

IN/UIT:

In: Bram Nuytinck (NEC, Ned).

Uit: Lukas Marecek (Heerenveen, Ned), Jonathan Vervoort (FC Eindhoven, Ned), Abdelhakim Bouhna (SV Roeselare), Bigen Yala Lusala (WS Woluwe), Youssef Mohamed Aoulad, Ziguy Badibanga en Cristophe Diandy (Charleroi), Pablo Chavarría (KV Kortrijk), Bruno Godeau en Bryan Verboom (SV Zulte Waregem), Dalibor Veselinovic (Beerschot AC).

ANALYSE:

Het late uitsluitsel over deelname aan de Champions League had zowel een positieve als een negatieve kant. De kwalificatie voorkwam een haast zeker vertrek van Mbokani. De aanvaller is uitgekeken op België en bood zichzelf her en der in Europa aan. De Champions League houdt hem nu minstens tot januari in Brussel. Anderzijds had coach John van den Brom er graag de Finse verdediger Moisander bij gehad, maar die wachtte niet en koos voor Ajax. Van den Brom wil opbouwende verdedigers, iets waar zijn voorganger Ariël Jacobs ook vier jaar lang op aandrong, en kreeg in laatste instantie toch nog Nuytinck, een jeugdproduct van NEC. Met Jakovenko en Reynaldo handhaven zich twee spelers die al enkele jaren waren afgeschreven. Jakovenko verwierf inmiddels het statuut van supersub. Reynaldo weigerde een nieuwe uitleenbeurt en staat geblesseerd aan de kant. Uit de grote, dure selectie konden enkele jongeren – Godeau, Vervoort en Verboom, maar ook Marecek, Badibanga en Diandy – op uitleenbasis van de hand worden gedaan, net als nog maar eens de floptransfers Veselinovic en Chavarría.

BEERSCHOT AC

IN/UIT:

In: Raúl Bravo (zonder club), Dalibor Veselinovic (Anderlecht).

Uit: Roni Porokara (Hapoel Ironi Kiryat Shmona, Isr), Johanna Omolo (Lommel United), Jón Gudni Fjóluson (GIF Sundsvall, Zwe), Trésor Diowo (WS Woluwe).

ANALYSE:

Door het feit dat er in Spanje blijkbaar niets meer te verdienen valt, greep sportief coördinator Chris Van Puyvelde terug naar een routinier voor de jonge spelerskern. Trainer Adrie Koster kan voor de rest van dit seizoen een beroep doen op routinier Raúl Bravo, die zowel centraal als links in de verdediging kan worden uitgespeeld. De vijftienvoudige international zat sinds begin juli zonder club en beschikt over de nodige ervaring. Hij speelde immers zes seizoenen voor Real Madrid, in het sterrenteam aan de zijde van toppers als Zinédine Zidane, Ronaldo, David Beckham en Roberto Carlos. Bravo moet de defensieve wisselmogelijkheden verhogen, maar ook voor meer rust zorgen achterin. Dalibor Veselinovic wordt gehuurd van Anderlecht en is als targetman een alternatief voor Elimane Coulibaly.

Het was blijkbaar niet zo eenvoudig om alle overtollige spelers elders te stallen. Verdediger Trésor Diowo wordt ter beschikking gesteld van tweedeklasser White Star Woluwe, terwijl de Finse linkerflankspeler Roni Porokara en de IJslandse verdediger Jón Gudni Fjóluson definitief verhuisden naar respectievelijk het Israëlische Hapoel Ironi Kiryat Shmona en het Zweedse GIF Sundsvall. Voor Johanna Omolo bood Lommel United een uitkomst, voor de ook overbodige Uros Delic wordt nog een oplossing gezocht.

BERGEN

IN/UIT:

In: Flavien Le Postollec (KAS Eupen).

Uit: Rachid Bourabia (Lierse), Aliou Dia (FC Brussels).

ANALYSE:

Augustus was kalm, en dat mag geen verrassing zijn: zowel Enzo Scifo als de directie lieten bij de start van de zomer weten dat de kern compleet was. Of toch nagenoeg compleet. Alleen Le Postollec (ex-Brussels, ex-Eupen) werd er nog aan toegevoegd. De coach zette vooral in op spelers die in januari werden binnengehaald. Jongens die het eerst moeilijk hadden maar zich later toch wisten door te zetten: Nong en Jarju. Andere pijlers van de ploeg zijn Nicaise en Van Imschoot, onder Dennis van Wijk nog in het verdomhoekje geraakt. Kortom, na zijn overtuigend debuut bij Bergen oordeelde Scifo dat hij over voldoende stevig materiaal beschikte en dat er niet veel bij moest komen.

Bij de nieuwkomers dit seizoen wordt van Van Gijseghem verwacht dat hij een vaste waarde wordt, terwijl Angeli gaandeweg meer vertrouwen van de trainer krijgt. Köse, Félix en Biatour lijken investeringen met het oog op de toekomst. Blijft nog het geval- Perbet. Om in de ploeg te komen na een zomer van geruchten en geweeklaag zal hij zich beter moeten tonen dan Jarju, Nong en de anderen die van Bergen de ploeg maken die beschikt over een van de beste aanvalslinies in eerste klasse. Zelfs zonder hem…

CERCLE BRUGGE

IN/UIT:

In: Mushaga Bakenga (Club Brugge).

Uit: Igor Vetokele (FC Kopenhagen, Den).

ANALYSE:

Met de komst van Wils en Hendrickx (centrale verdedigers), Smolders (centrale middenvelder) en Uchebo (centrale spits) was Cercle Brugge snel klaar met zijn belangrijkste transferhuiswerk, dacht het. Maar het onverhoedse vertrek van Igor Vetokele naar FC Kopenhagen en de slechte competitiestart, waarin de nieuwe spelers nog niet tot hun recht kwamen, noopten de vereniging haar denkwerk over te doen. Van de buren kreeg Cercle tot het einde van het seizoen Bakenga ter beschikking gesteld en daar is iedereen blij mee: de jonge Noor met Congolese roots bewees met Rosenborg al in de Noorse competitie dat hij een snelle, kopbalsterke en doelgerichte centrumspits is. Ook voorin op de flank en centraal achterin wilde trainer Bob Peeters er nog een speler bij. Maar Reynaldo (Anderlecht) wilde niet inleveren (en is intussen ook langdurig geblesseerd) en Tiago kon bij Sporting Lissabon niet losgeweekt worden.

CHARLEROI

IN/UIT:

In: Omar Jarun (Arka Gdynia, Pol), Mynor Escoe (Deportivo Saprissa, CRC), Vicente Arze (Diósgyöri VTK, Hon), Francis N’Ganga (Tours FC, Fra), Bruno Kwami (Standard), Youssef Mohamed Aoulad, Ziguy Badibanga en Cristophe Diandy (Anderlecht), Giuseppe Rossini (SV Zulte Waregem).

Uit: Stéphane Coqu (FC Brussels).

ANALYSE:

Charleroi is in feite pas ná de start van het kampioenschap begonnen met het aanvullen van de kern. Het leende op de valreep drie spelers van Anderlecht: Badibanga, Aoulad en Diandy. Geen echte nummer één in doel om Stéphane Coqu te vervangen, en geen spits die zich kon opwerpen als onmisbaar. Om uiteindelijk Bison Gnohéré voorin niet alleen aan zijn lot over te laten, trok men Giuseppe Rossini en de Costa Ricaan Mynor Escoe aan. Die laatste is 21, passeerde via het Franse Lorient, maar raakte al in zijn eerste wedstrijd geblesseerd.

Achteraan kwam de Palestijn Omar Jarun de ploeg versterken, een alternatief voor het duo BojovicDzinic. Ook nieuw is de Fransman Francis N’Ganga, linksachter, iemand die eerder voor Tours speelde. Hij kan ook als linksmidden uit de voeten. Nieuw op het middenveld tenslotte is de Boliviaan Vicente Arze, die eerder in Hongarije speelde. Hij kan technisch de ploeg wat bijbrengen, al betwijfelen velen of de ploeg die in die sector al over veel technisch goeie spelers beschikt, daar echt nood aan heeft.

Wat de uitgaande transfers betreft: iedereen verwachtte dat Charleroi zou afslanken, maar sommige spelers vonden moeilijk ander werk. De optie op de Ghanees Richard Ofori werd niet gelicht.

CLUB BRUGGE

IN/UIT:

In: Arthur Hannes (YR KV Mechelen).

Uit: Dorege Kouemaha (Eintracht Frankfurt, Dui), Fries Deschilder (FC Eindhoven, Ned), Joseph Akpala (Werder Bremen, Dui), Mushaga Bakenga (Cercle Brugge), Jimmy De Jonghe (SV Zulte Waregem), Vadis Odjidja Ofoe ? (Everton, Eng).

ANALYSE:

Georges Leekens begon met een uitgebreide kern aan de voorbereiding. Zelf moet hij er een beetje om lachen, met de verhalen over spelersweelde, maar elke positie was meer dan dubbel bezet. Gelukkig, want Club kreeg al zijn deel van de miserie, met blessures voor verschillende sleutelspelers. De Champions League werd gemist, maar in de competitie en in de Europa League gaat het vlot voor de ploeg die normaal 4-3-3 speelt (maar tegen Debrecen een helft ook eens een 4-4-2 probeerde).

Het huiswerk was klaar voor de start van de competitie, naar Club kwam de voorbije weken dan ook niemand meer, tenzij de jonge Arthur Hannes, straks vierde doelman. Wel werd de kern afgeslankt. Vier centrumspitsen was iets van het goeie te veel en dus verdween Joseph Akpala naar Werder Bremen. Dorege Kouemaha vond net als vorig seizoen een club in Duitsland, terwijl ook heel wat jongeren werden uitgeleend in de hoop op meer speelgelegenheid ( Deschilder aan Eindhoven, De Jonghe aan Zulte Waregem en Bakenga aan Cercle Brugge). Zinho Gano moet nog wat verder rijpen bij de beloften.

RC GENK

IN/UIT:

In: Dani Fernández (Feyenoord, Ned), Bennard Yao Kumordzi (Dijon FCO, Fra), Kristof Van Hout (KV Kortrijk), Brian Hamalainen (SV Zulte Waregem), Benjamin De Ceulaer (Lokeren OV), Glynor Plet (FC Twente, Ned).

Uit: Leandro Grimi (CD Godoy Cruz, Arg), Abel Masuero (CA San Lorenzo, Arg), Fabien Camus (Troyes, Fra), Grzegorz Sandomierski (Blackburn Rovers, Eng), Christian Benteke (Aston Villa, Eng).

ANALYSE:

Met zijn werkweigering forceerde Benteke alsnog een transfer naar de Premier League. Zijn vertrek wordt gecompenseerd door de komst van twee nieuwe aanvallers. Plet lijkt wat hetzelfde type te zijn, een grote targetman, maar zijn verleden kenmerkt zich vooral door wisselvalligheid. Genk had andere namen op het oog, voor wie het echter te kort dag was. Plet wordt voor tien maanden gehuurd. Voor De Ceulaer is Genk thuiskomen. De geboren Genkenaar speelde er in de jeugd al vier jaar in de opleiding en was al langer zeer gewild in de Cristal Arena. Het geblesseerd uitvallen van Tshimanga en de vaststelling dat tegen Luzern het Europese seizoen moest worden gered zonder één linksvoetige speler in de basis, leidde Genk naar Hamalainen. Het heeft daardoor nu ook een dubbele bezetting op de linksachter. Met Kumordzi haalde het eerder een offensieve middenvelder met diepgang, die de rol van Gorius kan overnemen. Doordat Camus koos voor een definitief afscheid, zag Peeters een uitleenbeurt in het water vallen. Doelman Sandomierski wordt wel opnieuw verhuurd.

AA GENT

IN/UIT:

In: Marcel Gecov (Fulham, Eng), Pablo Cendrós López (RCD Mallorca, Spa), Magnus Eriksson (Atvidabergs FF, Zwe).

Uit: Zakaria M’Sila (Moeskroen-Peruwelz), Mario Baric (NK Slaven Belupo, Kro), Christophe Lepoint (Waasland-Beveren).

ANALYSE:

Zoals altijd probeerde algemeen manager Michel Louwagie te zoeken naar opportuniteiten op de buitenlandse markt. Het zorgde ervoor dat een controlerende middenvelder, een rechterflankverdediger en een aanvallende middenvelder werden aangeworven.

Volgens de scouts werd de Zweed Magnus Eriksson ingehaald voor zijn scorend vermogen – alhoewel de Scandinaviër niet geboekt staat als een doelpuntenmachine, maar ook voor zijn leiderskwaliteiten. Iemand die graag de grenzen van het toelaatbare opzoekt, opvalt door zijn tatoeages, kracht en winnaarsmentaliteit. Marcel Gecov moest, door de blessurezorgen van Bernd Thijs, vroeger dan gepland inspringen. De Tsjech is een agressieve opjager, die het vooral van zijn fysiek en duelkracht moet hebben. Hij blijkt echter niet meteen de technisch vaardige middenvelder die gemakkelijk het spel verlegt naar de andere flank. Pablo Cendrós López moet voor de diepgang zorgen vanop rechts. Met zijn ervaring uit de Spaanse Primera División moet Pau door zijn onverzettelijkheid de defensieve stabiliteit verhogen.

KV KORTRIJK

IN/UIT:

In: Rémi Pillot (AS Nancy), Pablo Chavarría (Anderlecht).

Uit: Kristof Van Hout (RC Genk), Peter Czvitkovics (Debrecen, Hon).

ANALYSE:

Met Messoudi (einde contract), Veselinovic en Chavarría (uitleenbeurt afgelopen) en Van Hout en Joseph-Monrose (verkocht) vertrokken vijf spelers die elk op hun manier een belangrijke rol speelden in het voorbije seizoen, waarin play-off 1 én de bekerfinale werden gehaald – maar die ook wel vervangbaar waren, zo bleek uit de manier waarop trainer Hein Van- haezebrouck met succes veelvuldig roteerde. Van de zeven nieuwe spelers, van wie er weer vijf uit Frankrijk komen, stond er tot nu toe maar één vast in de basis: Matton. Enkele anderen toonden zich al ( Kamghain), sukkelden met blessures ( Dupuis) of vielen tot nu toe wat tegen (tot afgelopen weekend Reynaud). De verkoop van de Franse belofte- international Joseph-Monrose bezorgde KV Kortrijk, club met beperkte middelen, wat financiële ademruimte en de ploeg lijkt sportief alweer gewapend voor een zorgeloos seizoen in de eerste klasse. De coach bleef aandringen op versterking voor het offensieve compartiment en kreeg die net voor het sluiten van de transferperiode met de terugkeer van Chavarría (nieuwe terbeschikking- stelling).

OHL

IN/UIT:

In: Evariste Ngolok (Westerlo), Christian Pouga (CS Marítimo Funchal, Por), Ovidy Obvious Karuru (US Boulogne, Fra).

Uit: Jorn Vermeulen, Kevin Roelandts en Nicky Hayen (R Antwerp FC), Antoine Palate (Diegem Sport).

ANALYSE:

Met Pouga en Karuru versterkte Oud-Heverlee Leuven nog zijn offensieve compartiment. Na het vertrek van Salou en het geblesseerd uitvallen van Ruytinx miste de selectie een sterke centrumspits. De Kameroener Pouga heeft er al een merkwaardig parcours langs diverse clubs overal in de wereld op zitten en moet die leemte opvullen. Hij wordt het breekijzer in wedstrijden waarin OHL extra gewicht in de strijd wil gooien. De komst van Karuru biedt coach Van Geneugden de kans om terug te grijpen naar de 4-3-3 waarmee de ploeg zich in de Jupiler Pro League handhaafde. Bij gebrek aan flankaanvallers moest daarvan worden afgestapt. Op links waren er wel nog Azevedo en Ibou, maar na het vertrek van Remacle zat OHL met een gat op rechts. Daarvoor is er nu Karuru. De Zimbabwaanse international kreeg positieve scoutingverslagen bij RC Genk en komt ondanks een doorlopend contract gratis over van het onder curatele geplaatste US Bologne. Vernieuwde OHL in het tussenseizoen zijn voltallige defensie, nu zette het zijn aanval op punt. Zowel de huidige 4-4-2 als een 4-3-3 met oprukkende flanken zijn nu weer speelbaar.

SK LIERSE

IN/UIT:

In: Dolly Menga (Standard), Daouda Diakité (KV Turnhout), Rachid Bourabia (RAEC Bergen), Uros Palibrk (AC Milan, Ita), Ahmed Said (Wadi Degla, Egy).

Uit: Milos Maric (Lokeren OV), Joeri Dequevy (STVV), Niels Vets (Fortuna Sittard, Ned), Noel Nyason (KV Turnhout).

ANALYSE:

Door de onverwacht grote blessurelast (vooral verdedigend, met het langdurig uitvallen van Arjan Swinkels en Frédéric Frans) en het vertrek van titularisdoelman Eiji Kawashima naar Standard moest er door de clubleiding nog creatief worden omgesprongen om de bestaande hiaten op te vullen. De Burkinese international Daouda Diakité zal samen met Nathan Goris fungeren als doublure voor Matz Sels. De Egyptische centrale verdediger Ahmed Said werd na amper twee groepstrainingen voor de leeuwen geworpen tegen AA Gent en wordt voorlopig voor zes maanden gehuurd. Hij is fysiek stevig en kopbalsterk. Dolly Menga draalde eerst lang, ‘vergat’ een afspraak met CEO Jesse De Preter, maar de snelle flankspeler kwam op zijn stappen terug. Rachid Bourabia blijkt dan weer de gemakkelijk infiltrerende middenvelder te zijn naar wie coach Chris Janssens op zoek was. De jonge Sloveense aanvaller Uros Palibrk krijgt tijd om te wennen aan het niveau. Aangezien Ahmed Hassan geen vrijgeleide kreeg van Zamalek werd nog gezocht naar een routinerijke middenvelder. Die werd uiteindelijk niet gevonden in Servië met 26-voudig international Zvonimir Vukic. Hij moest centraal kunnen zorgen voor de nodige rust en balvastheid, maar de speler van Partizan Belgrado stelde onmogelijke persoonlijke eisen.

LOKEREN OV

IN/UIT:

In: Milos Maric (Lierse).

Uit: Sepp De Roover (NAC, Ned), Baye Djiby Fall (Greuther Fürth, Dui), Alfred Finnbogason (Heerenveen, Ned), Benjamin De Ceulaer (RC Genk).

ANALYSE:

Lange tijd zag het ernaar uit dat Lokeren zijn sterkhouders Taravel, De Ceulaer en Harbaoui kon behouden, tot vlak voor de transferdeadline De Ceulaer weggekaapt werd door Genk. Een vervanger werd niet gehaald, waardoor Patosi (links) en De Pauw (rechts) zich de komende maanden volop mogen bewijzen als flankaanvallers. Verder werd Sepp De Roover voor één jaar verhuurd aan het Nederlandse NAC en werd de IJslandse middenvelder Alfred Finnbogason na een eerdere uitleenbeurt aan Helsingborg IF nu definitief verkocht aan Heerenveen. Met de onverwachte verkoop van Djiby Fall aan de Duitse neo-eersteklasser Greuther Fürth deed Lokeren een gouden zaak. Wie 1,3 miljoen euro vangt voor een bankzitter bij een ploeg uit de subtop van België, heeft weinig te klagen. Vraag is echter wie de plaats van supersub Fall moet innemen? Er werd bij STVV een bod gedaan op Reza Ghoochannejhad, maar dat bleek onvoldoende. Opeens lijkt Benjamin Mokulu – die weg mocht en aanvankelijk betrokken werd in een ruildeal met Reza – weer belangrijk, maar dan als back-up voor Harbaoui. Milos Maric werd begin augustus losgeweekt bij Lierse en toonde de voorbije weken dat hij op termijn Ivan Leko zal verdringen als offensieve pion in de driehoek op het middenveld.

YR KV MECHELEN

IN/UIT:

In: –

Uit: Bjarni Vidarsson (Silkeborg IF, Den), Laurens Paulussen (Westerlo), Arthur Hannes (Club Brugge), Kevin Vandenbergh (Westerlo).

ANALYSE:

Het zag er lang naar uit dat de Bosnische centrale verdediger Boris Pandza naar Arsenal Kiev zou verhuizen, maar de Oekra-iense club kon niet de gewenste financiële garanties voorleggen. Daarom wordt nu gepraat over een contractverlenging, aangezien de kopbalsterke Pandza straks einde contract is. Door de meer offensieve speelstijl slikte de defensie iets te veel tegendoelpunten, zodat men erop rekent dat de Bosniër opnieuw kan uitgroeien tot een sterkhouder. Kevin Vandenbergh, die geen enkele keer kon scoren, vertrok naar Westerlo.

Door de grote spelerskern was het voor sportief directeur Fi Vanhoof vooral zaak om overbodige voetballers te lozen. De A-kern werd daarom teruggebracht tot 23 spelers, er wordt nu al uitgekeken naar opportuniteiten voor januari. De overbodige Israëlische middenvelder Liroy Zhairi kon terug naar zijn geboorteland, maar wil het liefst in Europa voetballen. Er wordt gezocht naar een oplossing. De ongelukkige Kenny Van Hoevelen, die onder Harm van Veldhoven weinig aan spelen toekomt en soms al eens naar de tribune werd verwezen, werd verzocht te blijven.

STANDARD

IN/UIT:

In: Ezekiel Fryers (zonder club), Iván Bulos Guerrero (Sporting Cristal, Per), Luiz Phellype Luciano Silva (Desportivo Brasil, Bra), Guillermo Andrés Méndez Aguilera (Nacional Montevideo, Uru).

Uit: Abdelfattah Boukhriss (Raja Casablanca, Mar), Dolly Menga (Lierse), Yadin Zaris (Ujpest, Hon), Axel Bonemme (STVV), Henri Eninful (Ujpest, Hon), Laurent Henkinet (Dessel Sport), Danny Verbeek (NAC, Ned), Geoffrey Mujangi Bia (Watford, Eng), Iván Bulos Guerrero (STVV), Bruno Kwami (Charleroi), Koen Daerden (contract ontbonden).

ANALYSE:

De Luikenaars hebben wat aanpassingen doorgevoerd aan hun kern, met het verhuren van Geoffrey Mujangi Bia en Danny Verbeek. Ook een hele reeks andere jongeren werden uitgeleend aan eerste- en tweedeklassers, in de hoop dat ze daar speelminuten opdoen. Standard vindt immers dat de beloftecompetitie (de reserven) niks voorstelt en hoopt nog steeds dat die ploegen ooit zullen mogen aantreden in derde klasse. In afwachting plaatst het spelers bij andere clubs. Bij de nieuwkomers zijn er ook een aantal jongeren, spelers als Ezekiel Fryers, Luiz Phellype Luciano Silva (voorlopig bij de beloften ondergebracht), of Guillermo Andrés Méndez Aguilera. Zuid-Amerika moet de nieuwe goudmijn van Standard worden, waarbij de club hoopt dat de spelers maximaal kunnen profiteren van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Wat de ‘grote namen’ betreft: Imoh Ezekiel moet de nieuwe Mémé Tchité van Sclessin worden, terwijl de zomer van vaste waarden als Marvin Ogunjimi of Dudu Biton er een was vol met problemen.

W-BEVEREN

IN/UIT:

In: Bas Sibum (Alemannia Aachen, Dui), Vito Plut (ND Gorica, Slo), Steven Cohen (Beitar Jerusalem, Isr), Gal Shish (Hapoel Tel Aviv, Isr), Christophe Lepoint (AA Gent), Mohammad Ghadir (Maccabi Haifa, Isr) ), Barak Badash (Hapoel Ironi Kiryat Shmoni, Isr).

Uit: Jean-Paul Kielo-Lezi (SK Deinze), Steven Cohen (in onderling overleg ontbonden), Kristof Snelders (Cappellen FC), Gertjan Martens (KV Oostende).

ANALYSE:

Bij het begin van de zomer een contract tekenen en op het einde alweer mogen vertrekken: het is zoeken voor de beleidsbepalers van Waasland-Beveren naar de juiste samenstelling van hun kern. De 26-jarige aanvallende middenvelder Steven Cohen, aangetrokken op 6 augustus, was er zelfs minder dan een maand toen zijn contract alweer werd ontbonden. Als de anderen ( Mendy, Van Hemert, Martens, Didier en De Silva) geen nieuwe ploeg vinden, mogen ze blijven, maar op hen wordt niet echt meer gerekend.

Opvallend: Waasland-Beveren legt zijn lot zwaar in handen van spelersmakelaar Dudu Dahan, die drie Israëli’s naar het Waasland bracht. Gal Shish is een behoorlijke linksachter. Mohammad Ghadir een spits, net als Barak Badash. De laatste twee zijn gehuurd, de eerste was einde contract. Kristof Snelders nam vorige week afscheid van eerste klasse, hij gaat werk en voetbal combineren bij derdeklasser Cappellen.

Waasland-Beveren screende ook uitgebreid Christophe Lepoint, voor hij van AA Gent werd overgenomen. Met ook nog de Sloveen Vito Plut valt op dat de meeste nieuwkomers zich in het offensieve departement situeren.

SV ZULTE WAREGEM

IN/UIT:

In: Jimmy De Jonghe (Club Brugge), Thorgan Hazard (Chelsea, Eng), Bruno Godeau en Bryan Verboom (Anderlecht).

Uit: Thomas Van Der Haegen (St. Wetteren), Teddy Chevalier (RKC, Ned), Michael Sivakou (BATE Borisov, W-R), Giuseppe Rossini (Charleroi), Frédéric Gounongbe (FC Brussels).

ANALYSE:

Zulte Waregem benadrukt al een tijd dat het een opleidings/ontwikkelingsclub voor talentvolle (Belgische) jongeren wil zijn. Geen holle kreet, want in het tussenseizoen haalde EsseveeLendric (21), Malanda (18) en Perdichizzi (19) en eind vorige week sloot het een huurovereenkomst met respectievelijk Chelsea, Club Brugge en Anderlecht voor Thorgan Hazard (de 19-jarige broer van Eden), De Jonghe (20), Verboom (20) en Godeau (20). De Jonghe moet op de linkerflank het vertrek helpen opvangen van Hamalainen (Racing Genk).

Gemiddelde leeftijd van die zeven nieuwkomers: 19,57 jaar. Van de totale kern is dat gezakt naar 23,23 jaar (van de 24 kernspelers zijn er liefst 13 jonger dan 22). Toch heeft Zulte Waregem met sterkhouders als Bossut (27), De fauw (31), Colpaert (26), D’Haene (32), Skúlason (29), Berrier (28) en Leye (29) genoeg ervaring in huis om al dat jong geweld, met ook de 18-jarige seizoensrevelatie Hinostroza, goed te omringen. De goede seizoenstart geeft Francky Dury de gelegenheid om de jongeren zonder veel druk een kans te geven. Anderzijds wordt de concurrentiestrijd in een kern van 24 wel heel groot.

DOOR DE REDACTIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier