Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vrijdag vergadert de profliga. Een heikel punt op de agenda is de start van de competitie volgend seizoen. De topclubs stellen voor om in het weekend van 18 juli 2009 te beginnen. Zij moeten rond die tijd al Europees aan de bak, en hoe vroeger je competitieritme in de benen hebt, hoe beter.

De kleinere clubs – nog altijd een flinke meerderheid – zien dat evenwel helemaal niet zitten. Zomervoetbal lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk vanwege het comfort voor de toeschouwers, maar dat is het voor hen niet. Te weinig (commerciële) inkomsten, wees het verleden uit. Zij stellen dus voor om ten vroegste op zaterdag 1 augustus te beginnen. Later kan niet, vanwege de overvolle kalender. Bovendien zou de winnaar van de eindronde met tweedeklassers maar ongeveer rond 20 juni zekerheid hebben over promotie, dan wel het behoud (als een eersteklasser overleeft). Rekening houdend met het gegeven dat een ploeg zes weken nodig heeft om zich op een nieuw seizoen voor te bereiden, dan betekent dat dat die ploeg quasi meteen kan herbeginnen.

Wat er ook uit de bus komt, het is puzzelen om alle wedstrijden op de kalender te krijgen. Inclusief kerstvoetbal én de play-offs. In totaal zo’n 40 wedstrijden per ploeg, met als bijkomende moeilijkheid het WK in 2010. FIFA wil gewoonlijk (een officiële richtlijn is er nog niet) dat alle competities rond 15 mei afgelopen zijn, zodat bondscoaches dat WK goed kunnen voorbereiden. De (top)eersteklassers willen ook liever geen midweekwedstrijden in het eerste gedeelte van de competitie vanwege een drukke kalender met Europese matchen en interlands. Dat betekent dat de play-offs ten vroegste eind maart kunnen starten. Wat daarna komt, is zonder twijfel een hectisch programma, met (vanwege tv) competitiewedstrijden van dinsdagavond tot en met zondag… Stel dat een ploeg dan nog Europees voetbalt, of de nationale ploeg in april nog een interland moet spelen, dan snapt u dat de speelruimte klein is. De traditie dat de bekerfinale afsluiter is van een lang seizoen, wordt zeker begraven. De bekerfinale komt wellicht ergens vlak voor de play-offs.

En er schuilt nóg een addertje onder het gras. In een eerste klasse met zestien zakt volgend seizoen de laatste zeker en neemt de voorlaatste deel aan een eindronde met tweedeklassers. Die vijftiende heeft half maart gedaan met de competitie en moet vervolgens wachten op het verdict in tweede klasse en de start van de eindronde, ergens begin mei. Zes weken overbruggen met trainen en zonder oefenmatchen, begin er maar aan als trainer.

En dan mag het niet sneeuwen, zuchten ze bij de kalendercommissie, nu veldverwarming nog niet verplicht is. Die wil nog een rondgang maken bij de lokale overheid en Binnenlandse Zaken, om te zien of alles kan. Want uit een eerste rondschrijven bleek al dat niet elke burgemeester kandidaat is om zijn ordetroepen tijdens de week naar avondwedstrijden te sturen. Als zij ook nog veto’s uitspreken, loopt de competitie volgend seizoen zeker in het honderd.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier