Intelligent, sociaal, tweetalig, een bindmiddel tussen blank en zwart. Maar hoe zit het met zijn sportieve kwaliteiten? Is Romelu Lukaku nu echt de nieuwe Drogba?

Dat kopte de zondagskrant News of the World tien dagen geleden. Nu is die krant niet van zijn eerste kwakkel gestorven, maar het geeft aan dat ook over het Kanaal de naam van Romelu Lukaku (16) in de boekjes staat. Terecht?

Urbain Haesaert, hoofdscout in België voor Ajax, hoeft niet te lang na te denken. “Ik denk dat vader Roger Lukaku verstandig en nuchter genoeg is om zijn zoon met de voeten op de grond te houden”, weet hij. “Roger kent de gevaren van het topvoetbal. Hij zal zeker niet kiezen voor het geld. Laat deze jongen alstublieft in alle rust doorgroeien. Hij mag dan het lichaam van een volwassene hebben, zijn geest is nog altijd die van zijn leeftijdsgenoten. Romelu maakte al een ongelofelijke evolutie door de laatste twee jaar. Met het scoren voegde hij daar nu nog een fantastische kwaliteit aan toe. Vroeger was hij niet zo secuur bij de afwerking. Laat hem dat nu voortzetten! Wat kan zo’n jongen op de invallersbank van een buitenlandse ploeg doen? Noem mij trouwens eens een Belgische spits die al slaagde in Engeland? Zelfs Marc Degryse niet. En die stond technisch veel verder dan Romelu.

“Wat Romelu nu meemaakt, is puur surplus. Ariël Jacobs zal hem zeker niet verbranden. Hij springt er heel voorzichtig mee om. De jongen heeft ook nog veel te leren: de eerste aanname, spelen met de rug naar het doel, kaatsen, inspelen, het combinatiegevoel. Er zijn nog veel werkpunten.

“Zijn sterke fysionomie zal wellicht ook eens nee zeggen. Hij speelde een matige wedstrijd met de beloften tegen Oekraïne, deed ontzettend zijn best maar er lukte niets. Dan hoor je al verschillende verhalen. Verkeerd! Romelu is een talent dat gekoesterd moet worden.”

Boetseerwerk

Stéphane Pauwels, scout voor AS Monaco en analist bij de RTBf, reageert categoriek. “Romelu moet nog een tijdje bij Anderlecht blijven. Tijdens de internationale wedstrijden, met de beloften en voor de Europa League, bleek al dat hij nog stappen moet afleggen. Tegen wie scoorde hij in de competitie? Zulte Waregem, Moeskroen, Germinal Beerschot, Charleroi, KV Mechelen, Lokeren en RC Genk. Dat zijn niet de toppers, hé.

“Tegen de beloften van Frankrijk stond hij met Mamadou Sakho van PSG en Etienne Capoue van Toulouse tegenover twee centrale verdedigers met dezelfde karakteristieken. Ook zij waren snel en krachtig. Dan merk je dat er technisch en qua handelingssnelheid nog wat boetseerwerk aan te pas moet komen. We moeten realistisch blijven. Een Franstalige krant maakte onlangs melding van dertig miljoen euro. Belachelijk!

“Hij heeft veel atletische gaven, maar is geen toptalent. De personen die hem durven vergelijken met Drogba kennen niks van voetbal. Romelu moet het voorbeeld volgen van Daniel Amokachi, die na Club in Engeland en Turkije voetbalde.

“Ik verneem wel dat Romelu de juiste mentaliteit heeft, heel intelligent met zijn status omgaat en over een goede entourage beschikt. Dat zijn grote voordelen. Het was daarom ook goed dat manager Herman Van Holsbeeck duidelijk maakte dat hij wordt afgeschermd. Kalm blijven is de boodschap.

“Zijn verhaal doet me terugdenken aan hetgeen ik meemaakte bij Rijsel met offensieve middenvelder Benoît Cheyrou. Ik verklaarde coach Vahid Halilhodzic gek dat hij hem niet meer speelkansen gaf. Maar hij temperde constant mijn enthousiasme door te stellen dat hij fysiek nog niet klaar was. De coach wilde hem niet verbranden. Hij speelde slechts één wedstrijd op drie. Vandaag is Cheyrou de grote man én aanvoerder bij Marseille. Je moet dus vooral geduld oefenen. Jacobs begrijpt die boodschap en geeft Lukaku stelselmatig speeltijd.”

Veel honger

Ook Patrick Vervoort, de zaakwaarnemer van Moussa Dembélé, deelt die mening. “Het gaat allemaal stormachtig snel”, zegt de ex-international. “Romelu zit nu al aan de hoogste trap in België. Ik wil alleen nog eens zien hoe hij zich verder zal profileren op internationaal niveau. Europees met Anderlecht, eventueel later met de nationale ploeg. Daar zullen we zijn werkelijke waarde zien. Het kan geen kwaad om, zowel voor de club als voor de speler, eens wat rustmomenten in te lassen. Want je mag niet uit het oog verliezen dat hij amper sedert drie maanden komt piepen.

“De gunstige voortekenen zijn er alleszins: veel honger, gemakkelijk scoren en realisme plus rust bij de analyses achteraf. Je mag hem zeker plaatsen in de categorie van zeer talentrijke voetballers.

“Het is goed dat Anderlecht zorgzaam met Lukaku omspringt. Voor zijn eigen ontwikkeling zou het best zijn om hem zeker een jaar langer te rijpen.

“Ik vind hem, op zijn leeftijd, beter dan Emile Mpenza. Qua kracht en snelheid zie ik veel gelijkenissen, want hij gaat ook altijd recht op doel af. Maar Romelu heeft veel meer capaciteiten.”

Indrukwekkende progressie

Frans Masson, ex-KBVB en opleider bij de FIFA, revalideert momenteel van een enkeloperatie. Tussen twee opdrachten voor Standard in werkte Masson een tijdje voor Feyenoord als scout, een job die hij in januari, na zijn revalidatie, opnieuw wil opnemen. Hij volgt Lukaku al jaren. “Een speler met een enorm potentieel, die het laatste jaar ontzettend veel progressie maakte”, ervaart hij. “Twee, drie jaar geleden waren er nog veel die aan hem twijfelden. Ook bij Feyenoord. Zijn kracht had hij al, zijn trefzekerheid ook. Net als zijn snelheid, eens de ruimte voor hem open lag. Voorzetten, tweede bal in de zestien, aanspelen in de ruimte, allemaal grote troeven. Ik zag hem eens bezig met de jeugd van Anderlecht, in een derby tegen Brussels. Anderlecht kwam met 0-2 achter, en won met 4-2. Dankzij monsieur Lukaku, goed begeleid door een vader met ervaring.

“Maar er waren nog heel veel momenten waaruit bleek dat hij technisch nog veel moest bijleren. Spelen met de rug naar doel, op de kleine ruimte, waar de technische beheersing van de anderen groter was. Daarin verliest hij veel kwaliteiten. Ik zag hem met de U16 tegen Nederland, later bij de beloften. Nog werk aan, concludeer je dan. Maar dat geldt voor veel spelers. Was Jan Koller zo veel beter op die leeftijd? Sommige spelers maken zo’n indrukwekkende progressie en hij is nog zo jong. Denk aan Philippe Albert. Toen die voor Charleroi debuteerde, dacht je: wat is dat? Maar in Mechelen ging het plots héél snel. Lukaku heeft een grote troef: hij scoort makkelijk.”

Ferrari

Paul Courant, ex-topvoetballer en oud-manager van KV Mechelen en Anderlecht, staat nu al een tijdje aan de andere kant, als spelersbegeleider. Hij vertoeft geregeld in Zuid-Amerika om er jong talent aan een Europese club te helpen. Courant heeft een netwerk in heel de wereld en kent de eisen van het internationale topvoetbal. ” Arsène Wenger zei altijd dat hij één fout maakte”, herinnert hij zich. “Dat was Drogba niet nemen toen die bij Le Havre voetbalde. Drogba en Lukaku zijn vergelijkbaar. Moumouni Dagano was ook zo’n speler, al heeft Lukaku nog meer body. En hij is in Europa geschoold, terwijl Dagano opgroeide in een arm land als Burkina Faso waar hij te laat ging voetballen.

“De voorwaarde is nu dat hij zich in Anderlecht op dezelfde manier verder kan blijven ontplooien. Dat is iets wat ik in België mis. Een goeie trainer is iemand die een goeie speler niet kapotmaakt. Lukaku heeft zijn lichaamsbouw mee, lijkt een killer, maar wat je nu voor ogen moet houden, is de factor geduld. Zo’n lichaam is nog niet gerodeerd. Het is alsof – en excuseer me het beeld – je een Ferrari koopt en er dan de eerste vijfduizend kilometer plankgas mee rijdt. Dan ontploft je motor. Die jongen – en dat geldt voor al die jonge spelers, van Standard, van Brugge, van Anderlecht – moet rustig de tijd krijgen.

Vincent Kompany is het beste bewijs dat je niet te snel moet vertrekken. Ik meen dat hij het onlangs ook nog openlijk zegde. ‘Mocht ik een advies aan Lukaku kunnen geven, ga niet te snel. Ik heb het wel gedaan en moest het bekopen.’ Het voetbal evolueerde zo sterk. Ook Drogba bouwde zijn carrière stapsgewijs uit.”

door peter t’kint en frédéric vanheule

CHELSEA LEAD RACE FOR ‘NEW DROGBA’. “Kompany is het beste bewijs dat je niet te snel moet vertrekken.

Paul Courant”

Was Jan Koller zo veel beter op die leeftijd?

Frans Masson

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content