Afstand: 259 km

Categorie: Wereldkalender, historische wedstrijd

Website: www.letour.fr/indexPRX-fr.html

Start: Compiègne, Place du Palais (10.50 uur)

Aankomst: Roubaix, Vélodrome (tussen 17.10 en 17.49 uur)

Verloop 2008: Het peloton gaat van start bij vrij goed weer en al snel volgen de eerste aanvallen, met onder meer Andreas Klier en Christophe Mengin. Niemand raakt echter weg, tot het trio Matthé Pronk, Jan Kuyckx en Alexander Serov na 87 kilometer het hazenpad kiest. De drie zullen een maximale voorsprong van vijf minuten opbouwen. Ondertussen eisen de kasseien hun tol in het peloton, dat slechts zestig man sterk het Bos van Wallers induikt. Vlak voor de gevreesde kasseistrook maakt CSC tempo en komen Juan Antonio Flecha en Filippo Pozzato ten val.

Het peloton valt in stukken uit elkaar op de kasseien van Arenberg en er splitst zich een groep van 28 renners af, met onder meer O’Grady, Breschel, Cancellara, Johansen, Ljungqvist (CSC), Langeveld (Rabobank), De Vocht, Van Avermaet, Van Summeren (Silence-Lotto), Boonen, De Jongh, Devolder, Hulsmans, Weylandt (Quick-Step), Hincapie, Eisel, Hammond (High Road) en Ballan (Lampre).

Op goed zeventig kilometer van het einde worden de drie koplopers ingerekend en even later sluiten Flecha en Pozzato opnieuw aan bij de favorietengroep. Op sector 11, Auchy-lez-Orchies, valt Johan Van Summeren aan. Hij krijgt zeven metgezellen: ploegmaat Leif Hoste, Tom Boonen, Stijn Devolder (beiden Quick-Step), Fabian Cancellara, Stuart O’Grady (beiden CSC), Alessandro Ballan en Martijn Maaskant. Met nog 48 kilometer voor de boeg valt Stijn Devolder aan op Mons-en-Pévèle en hij krijgt Stuart O’Grady mee. Silence-Lotto offert vervolgens Van Summeren op om het duo weer in te rekenen. Een tactische fout, want Quick-Step zou Devolder nooit hebben laten doorrijden met de snelle pistier O’Grady.

De volgende aanval komt van Fabian Cancellara. Bij een versnelling op de kasseien van Templeuve, op 33 kilometer van de streep, krijgt hij Boonen en Ballan mee. Op Carrefour de l’Arbre probeert Cancellara opnieuw weg te rijden, maar hij krijgt Boonen en Ballan niet van zich afgeschud. Ballan rijdt als eerste de velodroom binnen, maar heeft in de sprint geen verhaal tegen Boonen, die zijn twee medevluchters los uit het wiel sprint en zijn tweede Parijs-Roubaix wint.

Quote van de dag: Op de vraag waarom hij niet aanviel op de laatste kasseistroken, antwoordt Tom Boonen: “Op Carrefour de l’Arbre voelde ik dat mijn tempo hoger lag dan dat van de anderen. Ballan was allang blij dat hij er nog aanhing en Cancellara had krampen tot achter zijn oren. Dan wist ik wat ik moest doen: de ontsnapping controleren en vooral zelf niet aangaan, om zo niet op een counter te lopen. En het afmaken in de spurt op de piste natuurlijk.”

Top 10 2008: 1. Tom Boonen (Bel, Quick-Step), 2. Fabian Cancellara (Zwi, CSC) op 1″, 3. Alessandro Ballan (Ita, Lampre), 4. Martijn Maaskant (Ned, Slipstream) op 3’39”, 5. Stuart O’Grady (Aus, CSC) op 3’57”, 6. Leif Hoste (Bel, Silence-Lotto), 7. Stijn Devolder (Bel, Quick-Step) op 3’59”, 8. Johan Van Summeren (Bel, Silence-Lotto) op 4’35”, 9. George Hincapie (VS, Team High Road) op 5″12′, 10. Fabio Baldato (Ita, Lampre)

Erelijst: (laatste twintig jaar) 1989 Jean-Marie Wampers (Bel), 1990 Eddy Planckaert (Bel), 1991 Marc Madiot (Fra), 1992 Gilbert Duclos-Lassalle (Fra), 1993 Gilbert Duclos-Lassalle (Fra), 1994 Andrei Tchmil (Mol), 1995 Franco Ballerini (Ita), 1996 Johan Museeuw (Bel), 1997 Frédéric Guesdon (Fra), 1998 Franco Ballerini (Ita), 1999 Andrea Tafi (Ita), 2000 Johan Museeuw (Bel), 2001 Servais Knaven (Ned), 2002 Johan Museeuw (Bel), 2003 Peter Van Petegem (Bel), 2004 Magnus Bäckstedt (Zwe), 2005 Tom Boonen (Bel), 2006 Fabian Cancellara (Zwi), 2007 Stuart O’Grady (Aus), 2008 Tom Boonen (Bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier