In Pamplona wordt over niets anders meer gesproken : het historische moment dat Osasuna vanavond beleeft door de derde voorronde van de Champions League te mogen betwisten. Daarin treft het, met het Hamburg van onze landgenoot VincentKompany, een tegenstander van formaat. Op papier lijken de Duitsers sterker, maar misschien wordt het toch de club uit de Noord-Duitse havenstad die uiteindelijk moet foeteren over een ongunstige loting.

AngelMartínGonzález, de technisch directeur van de Baskische club, toog vorige week naar Duitsland om er HSV aan het werk te zien in de wedstrijden voor de Ligabeker tegen Hertha BSC en Werder Bremen. Zijn zelfvertrouwen bleef naderhand onaangetast. “We moeten geen complexen hebben”, benadrukte hij vrij optimistisch. “Natuurlijk is Hamburg een stevige Duitse ploeg. Maar ze zijn niet beter of slechter dan wij. Dat we de kans krijgen om mee te dingen naar een plaatsje in de kwalificatiepoules van de Champions League, is enkel en alleen onze eigen verdienste. Het hele vorige seizoen toonden we aan dat we over de nodige kwaliteiten beschikken. Ik besef natuurlijk ook wel dat ons vanavond een moeilijke partij te wachten staat. Hamburg is een bijzonder gevaarlijk team als het balbezit heeft, en is erg sterk in de korte combinatie. De speler in balbezit heeft meestal meerdere afspeelmogelijkheden. Hamburg probeert op het middenveld een numerieke meerderheid af te dwingen om dan via de flanken voor gevaar te zorgen.”

González toonde zich vooral onder de indruk van de kwaliteiten van aanvallende middenvelder RafaelVanderVaart, de nieuwe Nederlandse aanvoerder van de Duitsers. “Die jongen heeft een fantastische linkervoet en beschikt ook over een goed kopspel. Het is altijd opletten geblazen als hij in balbezit komt. Hij is in staat om alleen het verschil te maken.”

Osasuna, dat voordien meer gewoon was om tegen de degradatie te vechten dan om te mikken op een kwalificatie voor de Champions League, eindigde vorig seizoen vierde in de Primera División. Het team dankte dat vooral aan een stevige organisatie. Maar daarnaast ook aan collectief enthousiasme, gestoeld op een sterke communicatie, en aan een onwrikbare thuisreputatie in het eigen El Sadarstadion. De Mexicaanse trainer JavierAguirre, die een grote inbreng had in wat toch wel als een klein mirakel mag worden bestempeld, vertrok ondertussen naar Atlético Madrid. Zijn opvolger, oud-speler José Angel ‘Cuco’ Ziganda, zal het dan ook niet makkelijk hebben, ook al haalde de club afgelopen zomer bij Betis linkerflankspeler Juanlu weg en bij Villarreal middenvelder Héctor Font. Andere nieuwkomers zijn Javad Noukanam, een Iraanse speler die deelnam aan het WK en werd overgenomen van Al Wahda. Veel wordt verwacht van RobertoSoldado, een jonge aanvaller die van Real Madrid op huurbasis mocht komen om bij Osasuna ervaring op te doen. Hij zal aan de zijde komen van Savo Milosevic. Dat hij erbij is, kan de club goed uitkomen, want de Kameroense spits PierreWebo, die normaal gezien moet instaan voor de doelpuntenproductie, is uit Afrika teruggekeerd met malaria. Na een ziekenhuisopname evolueert zijn toestand weliswaar gunstig, maar de wedstrijd van vanavond komt uiteraard veel te vroeg voor hem.

Anderlecht is op 23 augustus de tegenstander van Real Madrid in de Trofeo Santiago Bernabéu. Dat is een hele eer voor de kampioen, want normaal worden voor dit soort evenementen enkel heel grote ploegen uitgenodigd. Die avond zal ook de nieuwe voorzitter, Ramón Calderón, die op 2 juli werd verkozen, officieel aan het publiek worden voorgesteld net als de nieuwe rekruten, Ruud van Nistelrooy, Fabio Cannavaro en Emerson.

Roberto Carlos, van wie werd gezegd dat hij naar Fenerbahçe zou verkassen, besloot om bij Real te blijven, de club waarvoor de Braziliaanse linkerverdediger al sinds 1996 actief is.

Thomas Gravesen kreeg dan weer te horen dat hij andere oorden mag opzoeken. Dat de Deense verdedigende middenvelder op training, na een stevige tackle op Robinho, op de vuist ging met zijn Braziliaanse ploegmaat, zal ongetwijfeld hebben meegespeeld in die drastische beslissing.

Barcelona vertrok naar Noord-Amerika. Een training van de Catalanen in Mexico werd door liefst 35.000 toeschouwers bijgewoond.

Ernesto Chevanton, de 26-jarige Uruguayaanse spits die vorig seizoen voor Monaco uitkwam, tekende een contract voor vijf seizoenen bij FC Sevilla.

Gerard Piqué, een Spaanse centrale verdediger die zopas wereldkampioen werd met de nationale ploeg onder negentien jaar en eigendom is van Manchester United, werd uitgeleend aan Zaragoza om speelminuten te sprokkelen en ervaring op te doen.

Alessio Tacchinardi, de Italiaanse verdediger van Villarreal, liep een spierblessure op. Hij is twijfelachtig voor het openingsduel tegen Real Madrid.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier