Nog steeds is niet duidelijk hoe de competitie er volgend seizoen zal uitzien. Om uit de impasse te raken, wil Roland Duchâtelet een bevraging van de supporters over de zin of onzin van play-offs. De meeste clubs wijzen dat af.

Constructief”, noemde Ivan De Witte de vergadering van de Pro League van afgelopen vrijdag. Voor de voorzitter weer een rondje pendelen tussen het lokaal waar de G4 verzamelde en dat waarin de K11 onderdak vonden. Nochtans begon het allemaal niet zo rustig, want bij aanvang veegde Standard de voorzitter de mantel uit. Reden: het uitblijven van een Franse vertaling van de voorstellen van de G4. De Rouches hadden die pas de dag van de vergadering gekregen.

Maar hoe “constructief” de sfeer ook, tot een beslissing kwam men niet. Hoe gaat de competitie er volgend seizoen uitzien? Geen mens die het weet, moest De Witte maandag toegeven. Hij moet nu naar de televisiezenders stappen met een format die niet vastligt en dat noemt hij “heel vervelend”. Maar langer wachten kan niet.

Wat is zeker? Eigenlijk alleen dat de eersteklassers ook volgend seizoen nog met zestien zijn. Tijdens een lopende competitie de spelregels bijsturen mag niet. Dus worden plannen om te prutsen aan stijgen en dalen opgeborgen, eventueel uitgesteld tot later als de wens om tot achttien terug te keren weer op tafel komt. In het andere geval had De Witte per direct zijn ontslag ingediend, zegt hij.

Wat met de play-offs? Na twee jaar zou de evaluatie worden gemaakt. Dat betekent: nu. De meningen zijn verdeeld. Een van de redenen van de twaalf clubs die op 10 december voor een terugkeer naar achttien stemden was dat niemand – supporters, spelers en trainers – de play-offs lust. De G4 wil die wel behouden, maar aanpassen tot play-offs met behoud van punten. Zo zouden inspanningen tijdens de reguliere competitie niet verloren gaan.

Niet iedereen bleek het daar vrijdag mee eens. Terecht stelden een aantal clubs de zin van play-offs in vraag, als het puntenverschil behouden blijft. Om uit de impasse te raken, stelt Roland Duchâtelet voor om via een enquête bij de voetbalfan te polsen of die nog zin heeft in play-offs. Ivan De Witte werd zaterdag gevraagd om bij de clubs te polsen naar de bereidheid om hun beslissing te laten afhangen van de resultaten van die beperkte enquête, maar de eerste reacties daarop waren niet zo positief. Als de bevraging er komt, moet ze uitgebreider. En hoogdringend is het niet: de beslissing om play-offs aan te houden, kan immers in de schoot van de Pro League genomen worden en daarvoor heeft men tijd tot bij de opmaak van de nieuwe kalender in juni.

Duchâtelet maakte in een uitgebreide nota ook een punt van de verdeling van de tv-gelden. Die zijn, om de grote ploegen ter wille te zijn, in het voorbije decennium sterk geevolueerd ten voordele van de topclubs. De financiële geste die zij nu willen doen in ruil voor behoud van zestien en play-offs, is onvoldoende, vindt de Truiense voorzitter.

DOOR PETER T’KINT

Na twee jaar zouden de play-offs geëvalueerd worden. Dat betekent: nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier