Julien Escudé is een van de weinige Ajax-spelers die goed in zijn vel zit.

Sinds eind vorig jaar veroverde de Franse centrale verdediger Julien Escudé (25) een basisplaats. Hij groeide uit tot een vaste waarde in het elftal van Ronald Koeman. De broer van tennisprof Nicolas Escudé is een nuchtere jongen. “Ik ben geen charismatische verdediger en ook geen bluffer. Maar ik heb wel een sterke innerlijke kracht. Een vorm van trots die de kern vormt van mijn karakter”, zegt hij in NRC Handelsblad.

Naar eigen zeggen gaat Escudé ieder weekend met drie doelstellingen het veld in : boek vooruitgang, speel simpel en toon agressie. “Dat laatste is een mentale kwestie. Ik zeg tegen mezelf : dicht op de aanvaller spelen, laat zien dat je er bent zodra hij de bal heeft. Maak contact. Het is niet makkelijk, omdat het tegen mijn natuur indruist”, zegt de Fransman die in de zomer van 2003 door Ajax van Rennes werd overgenomen als vervanger voor de spijkerharde Cristian Chivu.

Sinds de winterstop komen de aanvallende kwaliteiten van de solide verdediger beter tot hun recht. Escudé speelt vaker op de helft van de tegenstander, neemt meer risico’s in zijn passes. Met zijn gave traptechniek en gevaarlijke kopballen bij stilstaande fasen oogst hij alsmaar meer waardering. Elk doelpunt viert hij in stijl. Eerst twee kusjes, één op zijn linker- en één op zijn rechterhand. Daarna een kort knikje naar de hemel. Salto’s, explosieve sprints of opzwepende gebaren naar de fans zijn niet aan hem besteed. “Die zoentjes zijn voor mijn zoon en vriendin”, verklaart hij. “De blik naar boven is voor mijn vader. Hij overleed zeven jaar geleden, op 48-jarige leeftijd. Heel jong, hij had een bloedprop bij zijn hart. Iedere goal die ik sindsdien maak, draag ik aan hem op.” Over zijn broer is Julien Escudé kort. “Hij was en is een grotere individualist dan ik. Nicolas beschikt over een ijzeren wilskracht. We spreken of zien elkaar niet veel, behalve als we het moeilijk hebben.” (FV)

Foeke Booy (FC Utrecht) werd in hoger beroep door de KNVB-tuchtcommissie voor twee wedstrijden (waarvan een duel voorwaardelijk) geschorst wegens grof en beledigend taalgebruik tegen de scheidsrechter in het bekerduel tegen NAC. Michael Buskermolen (32) verlengde zijn aflopende contract bij AZ met een jaar. De middenvelder is clubrecordhouder met 448 duels en een dienststaat van vijftien jaar. PSV verhuurde de Hongaarse middenvelder Csaba Feher tot het einde van het seizoen aan Ujpesti TE. Feher werd vorige zomer voor 750.000 euro overgenomen van NAC, maar kreeg door het blijven van Mark van Bommel weinig speelkansen van Guus Hiddink. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 19 goals ; 2. Vennegoor of Hesselink (PSV) 14 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen) 12 goals ; 4. Kalou (Feyenoord), Perez (AZ) 11 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier